rss      tw      fb
Keres

Orbánt Amerikában már leírták – belső ellenzék körvonalazódik
Néhány napja itt a Galamuson írtam, hogy „Obama elnök eddig kesztyűs kézzel bánt az Orbán-kormánnyal. A jobboldali republikánusok, ha hatalomra kerülnek, nem lesznek ennyire udvariasak”.


És amit Obama elnök eddig csak óvatosan és udvariasan kritizált, azt John McCain, az amerikai republikánusok egyik legbefolyásosabb szenátora, brutális egyszerűséggel hozott Orbán Viktor tudomására. McCain nem a Fidesz pártpolitikáját kritizálta, nem vonta kétségbe a választások eredményét, de úgy összegezte azokat a folyamatokat amelyek 2010 óta elindultak, hogy Orbán Viktor egy „újfasiszta diktátor”.


Ez magyarra lefordítva (legalábbis számomra) azt jelenti, hogy Orbán személyének nincsen helye a politikában. Jobb volna, ha önként távozna.


Azt is írtam néhány napja, hogy „a Nyugat Orbán Viktor személyét ma már hiteltelennek tartja, megbízhatatlan, összevissza beszélő politikusnak, aki lehetetlen helyzetbe manőverezte magát. Személye és kaotikus hintapolitikája elfogadhatatlan teher az a nyugati szövetség számára. A kérdés egyre inkább az, talál-e elfogadható politikust a pártja, olyat, aki felválthatja őt a kormányfői poszton”.


Az Egyesült Államokban nincs vita Orbán személyét illetően. A demokraták és a republikánusok egyetértenek abban, hogy kényelmetlen figura, és fellélegeznének, ha kámforrá válna. McCain gondosan felolvasott szenátusi beszéde és sajtónyilatozatban is közzétett üzenete azt jelzi, hogy ő sem bánná, ha a Fidesz mihamarabb egy elfogadható politikust találna, aki felváltaná Orbánt a kormányfői poszton. Természetesen McCain a jobboldali kormányzás folytatását támogatja Budapesten – Orbán nélkül.


Az Orbán személyével és politikájával kapcsolatos problémákról cikkek ezrei születtek, és az amerikaiak, politikai beállítottságtól függetlenül, már évek óta magyarázzák, hogy mi is a bajuk a magyar kormánnyal. Most elfogyott a türelem.


Ezen sorok írója nem hisz az összeesküvés-elméletekben, de ebben az esetben pontosan tudható, hogy kikre hallgat McCain szenátor, kik állnak az Orbán elleni támadás mögött.


Kurt Volker az „agytröszt” vezetője, a szenátor barátja és munkatársa, és jelenleg a McCain Institute vezetője. Jól beszél magyarul, személyesen ismeri a Fidesz vezető politikusait, sőt, szorosan együtt dolgozik Fellegi Tamással, Navracsics Tiborral. A mai napig tagja az Egyesült Államokban bejegyzett Hungary Initiatives Foundation (Magyarország Kezdeményezések Alapítvány, HIF) kuratóriumának. Schmitt Pál egykori államelnök magas állami kitüntetésben részesítette. A 2011-es méltatás kiemeli, hogy Volker úr „Magyarország megbízható barátja”, azt is hozzátették, hogy „segítségére, jóindulatú tanácsaira a magyar politikusok, külügyi vezetők mindig számíthattak”.


Volker úr készítette elő a McCain nyilatkozatot, és idén októberben, az ATV honlapjának adott interjúban figyelmezette Orbánékat. Volker szoros kapcsolatban áll jó néhány, a kormány által anyagilag is támogatott amerikai magyar szervezettel. Vagyis ezek sem bánnák már, ha Orbán eltűnne. Az Amerikai Magyar Koalíció vezetője, a magyarul nem beszélő Maximilian Teleki is arról beszélt, hogy „rossz tanácsokat adnak Orbánnak”, és hogy a republikánusokkal nehezebb dolga lenne.


Csak sejteni lehet, kik azok a Fideszben, akik a Fellegi–Navracsics-duóhoz hasonlóan gondolkoznak, de érdemes megjegyezni, hogy nemrég Fellegi Tamás oldalán Bostonban megjelent Szócska Miklós egykori államtitkár is.


Orbán is érzi a veszélyt. A Külügyminisztérium „atlantistáinak” eltávolítása jelzi, tisztában van azzal, hogy valami készülődik ellene. Saját, megbízhatónak vélt embereit hozta be, Szijjártó Péter külügyminiszter lett, és Észak-Amerikát mostanában új bizalmasa, Potápi Árpád járja. Egykori propagandistája, Kumin Ferenc pedig New York-i konzul lett.


Orbán észak-amerikai barátai évek óta elégedetlenek vele. Budapesten nem volt visszhangja annak, hogy nemrég Vass Zoltán vancouveri tiszteletbeli konzul visszaadta a megbízatását. Ilyesmire még nem volt példa. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte a magyar kormány az elmúlt években fokozatosan felszámolta a demokrácia alappilléreit, folyamatosan nyirbálja a szólásszabadságot stb. A múltban Orbánékat támogatta a Heritage Foundation is, ma már elhatárolódnak a Putyint támogató politikától.


Körvonalazódni látszik a Fideszen belül egy csoport, amelyik már készül az Orbán utáni időkre. Az esetleges „lázadók” számíthatnak amerikai republikánus barátaikra, akiket elsősorban az érdekel, hogy Budapesten jobboldali, NATO- és Amerika-barát kormányzás maradjon. A republikánus George Pataki, Ronald Lauder vagy a kongresszusi magyar csoport republikánus tagjai, Andy Harris, David Joyce és Dennis Ross támogatnák a váltást a miniszterelnöki székben.


McCain felbőszítésével Orbán egycsapásra elveszítette amerikai támogatóit, senki sem fog kiállni mellette Az igazi veszélyt most már saját párttársai jelentik, akik amerikai hátszéllel, óvatosan szervezkednek. Engem az sem lepne meg, ha az események a közeljövőben felgyorsulnának.