rss      tw      fb
Keres

Osztrák portál: magyar üzletember 250 ezer dollárt akart átcsempészni a határon




Ausztria Vorarlberg tartományának vol.at című portálja Egy magyar 250 ezer dollárt akart átcsempészni a határon címmel közölt jelentést. Feldkirch – Egy magyar üzletember 250 ezer dollár készpénzzel akart beutazni Liechtensteinből Ausztriába. A férfi a pénzt nem jelentette be. Büntető eljárásra kell számítania.


Csütörtökön egy magyar állampolgár Tisis határátkelőhelyen akart belépni Ausztriába. A vámellenőrzés során kérdésre kijelentette, hogy nincs nála vámköteles áru, készpénz sem. A magyar rendszámú autót a kijelentés ellenére ellenőrizték.



„A vállalatom bevétele”


Az üzletember alighanem nem számított vámellenőrzésre, mert a vámtisztek egy sporttáskában találtak valamit. Nem is kicsit csodálkoztak el, amikor 250 ezer dollár készpénzre leltek. „A pénz a liechtensteini vállalatok bevételéből származik” – az utazó mindössze ennyit mondott.



Az illetőt pénzügyi büntetőeljárás fenyegeti


A magyar férfinak most pénzügyi büntető eljárásra kell számítania, mivel nem jelentette be a készpénzt. A pénz 10 százalékát, vagyis mintegy 20 ezer eurót a vámosok mindenesetre a bírság biztosítására bevontak.


Ez a törvénysértés az EU Svájc és Liechtenstein felé vezető külső határán a 2014-ben leleplezett legnagyobb készpénz-csempészés volt.