rss      tw      fb
Keres

A Washington Post beszámol McCain minősítéséről és az amerikai kormányzat véleményéről
A The Washington Postban jelent meg Colby Itkowitz írása: Magyarország nemtetszését juttatja kifejezésre McCain miatt, az állam állást foglalt.


John McCain szenátor (Arizona, republikánus) azzal vádolta kedden a magyar miniszterelnököt, hogy „neofasiszta diktátor”, aki Vlagyimir Putyin erős orosz emberrel haverkodik, amit nem meglepő módon nem jól fogadott a magyar kormány.


A Reuters szerint az ország külügyminisztere felszólította a rangidős magyarországi amerikai diplomatát, hogy jöjjön át egy csevejre, megbeszélendő a McCain megjegyzései miatti nemtetszését.


McCain megjegyzéseiben azonban nincs semmi különös. Mint már három éve megjegyeztük, az Egyesült Államok aggódott Orbán Viktor magyar miniszterelnök „antidemokratikus bohóckodásai” miatt. Még Hillary Clinton, az akkori külügyminiszter is megfeddte Orbánt, és óva intette attól, hogy „bárhol hagyja visszacsúszni a demokráciát”.


Ám a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján szerdán Marie Harf elutasította McCain Orbánról adott jellemzését.


„Úgy gondolom, nem meglepő, hogy van egy sor olyan nézet, amelyet McCain szenátor a magáénak tekint, és amelyet mi nem osztunk” – mondta.


„Ez az egyik ilyen?” – kérdezte egy újságíró.


„A kormányzat képviselőjeként én ezt ebbe a kategóriába helyezném” – válaszolta Harf. Hozzátette: „Nyilvánvalóan már kifejezésre juttattuk aggályainkat, és vannak is aggályaink. De nem használnám ugyanazokat a szavakat, amelyeket McCain szenátor használt.”


McCain a megjegyzéseit a szenátusban tette abban a beszédben, amelyben az ellen lépett fel, hogy Obama elnök Colleen Bellt, egy szappanopera producerét választotta ki az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének. A szenátus szűk többséggel jóváhagyta a jelölést.