rss      tw      fb
Keres

A Financial Times beszámolója a McCain–Magyarország-konfliktusról
A Financial Times című tekintélyes brit üzleti lap online kiadásában Andrew Byrne budapesti keltezésű jelentését közölte Magyarország bekéreti az amerikai megbízottat McCain „elfogadhatatlan” megjegyzései miatt címmel. McCain szenátor beszédéről és a magyar reagálásról szerda estig több mint 250 angol és nagyon sok német nyelvű sajtóorgánum számolt be részletesen.


Magyarország kormánya kedden [szerdán – a szerk.] bekéretett egy rangidős amerikai diplomatát John McCain szenátor kritikus megjegyzései miatt, amelyeket egy Washingtonnal fennálló, parázsló diplomáciai csetepaté legújabb epizódjában tett.


McCain „Vlagyimir Putyinnal ágyba bújó, neofasiszta diktátorként” írta le Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ezen kívül felszólította a szenátorokat, hogy utasítsák el a Fehér Ház Budapestre szánt nagykövet-jelöltjét, mert szerinte az illető „tökéletesen alkalmatlan” a tisztségre.


A szenátorok ennek ellenére 52–42 arányban megszavazták Colleen Bellt, a Gazdagok és szépek című szappanopera producerét, és egyben Obama 2009-es választási kampányának egyik legsikeresebb pénzgyűjtőjét új budapesti nagykövetnek.


Bell a pozíciót azt követően foglalja el, hogy Washington egyre élesebben bírálta az Orbán-kormányt, és nemrég beutazási tilalommal sújtott hat neves magyart, köztük az adóhivatal elnökét.


Magyar Levente államtitkár azt mondta André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivőnek, hogy McCain megjegyzései „elfogadhatatlanok, és visszautasította McCain megjegyzését Magyarország Moszkvához fűződő kapcsolatáról.


Orbán Oroszországot lehetséges szerepmodellként hozta fel Magyarország számára, és márciusban 10 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Paksi Atomerőmű bővítésére.


Magyar üdvözölte Bell kinevezését magyarországi nagykövetté, de magyar tisztségviselők azt mondták, hogy McCain megjegyzései tájékozatlanságon alapulnak.


„Magyarország kormánya újra fel akarja kérni a kulcsfontosságú amerikai tisztségviselőket, hogy szerezzenek hiteles információt, mielőtt Magyarországról szóló megjegyzéseket tesznek, hogy megnyilvánulásaik ne nélkülözzék a tényeket” – írta közleménében a minisztérium.


Obama elnök bírálta Orbánt „illiberális” tendenciái miatt, és a civil szervezetekkel való budapesti bánásmódot az egyiptomihoz hasonlította.


McCain, aki 2008-ban a Republikánus Párt elnökjelöltje volt, februári budapesti látogatásán azt mondta a magyar miniszterelnöknek, hogy „nagyon súlyos aggályai vannak” a demokrácia magyarországi állapota miatt.


Hétfői megjegyzéseiben kifejtette: elfogadja, hogy rendszeresek a külföldi tisztségekre a politikai kinevezések, de hozzátette, hogy Bell nem megfelelő jelölt Budapestre.


„Ez egy nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek” – mondta.