rss      tw      fb
Keres

McCain: Magyarország „feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Putyinnal"
A Colleen Bell magyarországi nagykövetté való kinevezéséről tartott keddi szenátusi vitában Magyarországot és Orbán Viktort is hevesen bírálta John McCain republikánus szenátor. McCain háborús veterán, Obama kihívójaként elnökjelölt volt, a nemzetközi politika nagy tiszteletben álló szaktekintélye. A videofelvételen McCain hozzászólása a 25. perc körül kezdődik, a fordítás a leirat alapján készült (hj).


„Obama elnök szembement a történelmi kétpárti gyakorlattal, s második elnöki periódusában a nagykövet-jelöltek 53 százaléka politikai jelölt volt, ami felháborító. Ez a két periódus átlagát 37-re teszi, ami messze több, mint bármely korábbi kormányzatnál volt. Így nagyon érdekes, hogy némelyik ilyen jelölt nagyon érzékeny pozíciókban van a világon. És ez a Mrs. Colleen Bradley Bell valószínűleg a legszörnyűbb példa erre. Magyarország sok tekintetben szoros szövetséges, de nincs kétség afelől, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor úr azóta, hogy 2010-ben hivatalba lépett, centralizálta a hatalmát, szembement a kötelezettségével, amikor az intézkedéseivel korlátozta a magyar bíróságok függetlenségét, vitatott változtatásokat vitt keresztül az alkotmányban, és erőteljesen korlátozta a civil szervezeteket. Más szóval ez egy nagyon fontos ország. Nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek. Ms. Bell tapasztalatai nagyrészt a „Gazdagok és szépek” című szappanopera producerségén alapulnak, és biztos vagyok benne, hogy a tévé nézettsége fontos Magyarországon, de tény, hogy ez a jelölt teljességgel alkalmatlan rá, hogy ezt a pozíciót töltse be ebben az országban.


Ha, amint mondom, valami karibi ország lenne, vagy efféle, még megérteném. De itt állunk egy olyan országgal, ahol a Bloomberg hírügynökség szerint – idézem – „Orbán azt mondja, hogy véget akar vetni Magyarországon a liberális demokráciának”. Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondja, hogy illiberális államot akar, és Oroszországot és Törökországot hozza fel példaképként. Egyébként kiváló ügyvivőnk van Magyarországon, aki remek munkát végez. Mint mondtam, Bell asszonynak két képesítése van. Egyfelől egy televíziós szappanopera producere, nincs tapasztalata a külpolitikában vagy a nemzetbiztonságban, nem ismeri a nyelvet, az országot vagy a térséget, sohasem járt ott, és nincsenek komoly ismeretei a történelemről vagy a gazdaságtanról. Egyetlen jelentős erénye az, hogy 800 ezer dollárt hordott össze Obama elnök számára a legutóbbi választásokon. És a 2012-es demokratikus konvención résztvevő kaliforniai küldöttség tagjaként több mint 2,1 millió dollárt gyűjtött Obama elnök újraválasztási kampányához. […] Ha egy olyan személyt küldünk egy ennyire fontos – ennyire fontos – országba, aki nincs tisztában a külpolitikával és a nemzetbiztonsággal, akkor, barátaim, nagy hibát követünk el.


A magyar miniszterelnök elhatárolódik a legtöbb európai nemzet által osztott értékektől. Orbán azt mondta, (a civil szervezetek) támogatást kapnak külföldről, és szükség van a „megfigyelésükre”, mert külföldi hatalmak (ügynökeinek) tekinti a civil szervezeteket. A nemzeti demokratikus intézményről, a Freedom House-ról és hasonlókról beszélünk. Orbán azt mondja róluk, hogy „nem a civil társadalom tagjaival, hanem fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk, akik idegen érdekeket próbálnak itt képviselni”. Elképesztő. Orbán, aki pénzt öntött közmegrendelésekbe, azt mondja, a jóléti társadalom helyett munkaalapú társadalmat akar. Vlagyimir Putyinhoz dörgölőzik. Kötött vele egy nukleáris megállapodást, és ugyanazt a fajta antidemokratikus gyakorlatot folytatja, mint az, amely bebetonozza Putyint, aki a jelek szerint a szerepmodellje.


Ezen kívül szeretnék rámutatni – és szeretném a jegyzőkönyvbe vétetni–, hogy az Amerikai Külszolgálati Társaság (American Foreign Services Association, AFSA) 15 volt elnöke levelet intézett Reid szenátorhoz, amelyben azt mondják: felszólítjuk, hogy három jelöltnél lépjen fel a szenátusi elfogadás ellen, és ezek Coleen Bell, Noah Mamet (Argentína) és George Tsunis (Norvégia). Úgy gondolom, oda kell figyelnünk a diplomáciai testületnek ezekre a volt vezetőire. Felszólítom a kollégáimat, hogy most az egyszer szavazzanak egy totálisan alkalmatlan jelölt ellen.John McCain második felszólalása (59:48-nál a felvételen)


Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogyan játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük oda nagykövetnek. Felszólítom a kollégáimat, hogy állítsuk le ezt az ostobaságot. Felszólítom Önöket, hogy szavazzanak nemmel.

A szerk. megj.: Lásd ehhez Aczél Endre apróját és a lábjegyzetet arról, hogy a magyar diplomácia szerint nem az hangzott el, ami elhangzott. McCain sajtósa szerint viszont a szenátor pontosan azt mondta, amit mondani akart
.