rss      tw      fb
Keres

Tiroli lap–Spar vezérigazgató: „Ilyesmi eddig még Észak-Koreának sem jutott eszébe”
A Tiroler Tageszeitung című osztrák regionális lap Magyarországnak a kereskedelemre kivetett szélsőséges díja az EU elé kerül címmel közölte Alois Wahrner cikkét.


„Ilyesmi eddig még Észak-Koreának sem jutott eszébe” – mondta lapunknak Gerhard Drexel, a Spar felháborodott vezérigazgatója. A bosszúság oka a Sparnál és más, Magyarországon elkötelezett külföldi kereskedelmi láncoknál az élelmiszerfelügyeleti díjak Drexel szerint „őrült és az EU-jogot élesen sértő” megemelése. A magyar parlament villámhatározata értelmében a díjak 2015. január 1-jétől a nettó élelmiszerforgalom 0,1 százalékáról maximum 6 százalékáig emelkednek.


Mint Drexel elmondta, a díj progresszívan növekszik a forgalom szerint. Ezzel nem csupán a kisebb láncokat kímélik meg, hanem a három legnagyobb magyar láncot is, mert ezek franchise-rendszerben működnek (és ezért az egységek forgalmát nem kell összeadni). A Spar, amelynek a végül mégis megszüntetett válság-különadóra 2010 és 2012 között plusz 70 millió eurót kellett kifizetnie, a felrobbantott díj most egymillió helyett 30 millió euróba kerülne.


Ezen kívül a több mint 400 négyzetméteres eladótérrel működő egységek nyitva tartását a kisebb üzletekkel ellentétben megtiltották [még nem – a szerk.] az éjszakai és a vasárnapi nyitvatartást. Emellett állítólag olyan tervek is vannak, amelyeknek értelmében felszámolják azokat a láncokat, amelyek két egymást követő évben veszteséget termelnek. A kemény versenyben tevékenykedő élelmiszerkereskedelemben az árrés Drexel szerint legfeljebb 1-2 százalék, a veszteségek előre be vannak programozva.


A kereskedelmi szövetségek már riadót fújtak Magyarország ellen, bevonták az osztrák kormányt és az EU versenyhatóságát is.


Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági, és Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter (mindketten Osztrák Néppárt) hétfőn azt mondták a Tiroler Tageszeitungnak, hogy foglalkoznak az üggyel: Magyarországgal bilaterális szinten, és Brüsszelben is.