rss      tw      fb
Keres

A Századvég és a kormány az amerikai palagáz-invázióról




A Századvég stratégiai igazgatója hétfői cikkében sikeresen leleplezte, hogy mi áll a tragikus ukrajnai helyzet, plusz a Magyarország körül folyó amerikai kavarás hátterében. Az amerikai palagáz-forradalom. Tévedett tehát, aki úgy gondolta, hogy az Egyesült Államokat csak saját nagyhatalmi imperializmusa vezette, amikor kitiltotta Vida Ilidkóékat. Mert bizony ott van a dolog mögött az amerikai gazdasági imperializmus is, az a rohadt pénz. G. Fodor Gábor ezt így vezette le:


A [Gazprom]-monopólium megtöréséhez az USA-nak [helyesen: Egyesült Államoknak] három ponton kellene beavatkoznia. Először is befolyása alá kellene vonnia Ukrajnát, legalábbis abban az értelemben, hogy a gáz tranzitdíjának manipulálásával ellehetetleníti a térség Gazprom általi ellátását az ukrán gázvezetékeken keresztül. Másodszor, elemi érdeke az USA-nak [helyesen: Egyesült Államoknak] az is, hogy megakadályozza a Déli Áramlat megépítését, amely térségünket Ukrajna megkerülésével, déli irányból látná el orosz gázzal. Végül az USA [helyesen: Egyesült Államok] egyértelmű érdeke megakadályozni, hogy a Mol többségi tulajdonában lévő horvát olajtársaság, az INA a Gazprom tulajdonába kerüljön. Ezzel ugyanis nem lenne az esélye az adriai LNG-terminálok megépítésének, amelyek nélkülözhetetlenek a térség relatíve olcsó cseppfolyós gázzal való ellátásában. Ez lenne tehát a három lépésből álló mesterterv. A cél pedig világos: monopóliumváltás.” „Verseny hiányában ugyanis Amerika mondaná meg, hogy mennyi is legyen az a bizonyos gázár.”


Ezért kell Amerikának Magyarországot, „a térség rebellis szereplőjét” „elbizonytalanítani”, sőt egész „mestertervet” szőni szegény kis Magyarország köré: „a[z amerikai] gazdasági és geopolitikai érdek tehát egymást erősíti, a mesterterv középpontjában pedig ott áll Magyarország. Mindaz, ami most a szemünk előtt zajlik, akár úgy is értelmezhető, mint az elbizonytalanítás stratégiája. Elbizonytalanítani a térség rebellis szereplőjét, Magyarországot az orosz gáz irányába történő elköteleződéstől. S miért is ne élhetne Amerika ennek érdekében a politikai nyomásgyakorlás különféle eszközeivel?”


A stratégiai főember stratégiai éleslátásának hitelét (és a Századvégre fordított milliárdokat) bizonyára nem tépázza meg az a tény, hogy ugyanezen a hétfői napon a V4-csoport (a visegrádi négyek, azaz a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) washingtoni nagykövetei éppen „az amerikai palagáz-export közép- és kelet-európai energiabiztonságot erősítő liberalizálásának lehetőségéről tárgyaltak Harry Reiddel, a szenátusi többség vezetőjével”. Szapáry György washingtoni magyar nagykövet szerintkértük a kongresszus támogatását az amerikai cseppfolyósított földgáz [LNG – Liquefied Natural Gas] exportjára vonatkozó engedélyek kiadásának felgyorsításában, mert ez elősegítené az egész közép- és kelet-európai térség biztonságát, valamint csökkentené az orosz gáztól való kiszolgáltatottságát”.


Három lehetőség van: vagy G. Fodor Gábor úgy gondolja – a visegrádi négyekkel, köztük a magyar kormánnyal ellentétben –, hogy sokkal egészségesebb Putyin Gazpromjának kiszolgáltatva lenni, mint az amerikai piacnak (is-is-ben láthatólag nem tud gondolkozni, mert akkor fel se merülne a kiszolgáltatottság kérdése), vagy a Századvég csak milliárdokat kap a kormánytól, információkat nem, így a főstratéga fejezetekkel el van maradva, vagy G. Fodor Gábor mindent tud, és tudatosan vezeti félre a Századvég tulajdonában álló Napi Gazdaság olvasóit, tudatosan eteti őket összeesküvés-elméletekkel, a rebellis magyar nemzetre palagázzal rátörő Amerika képével.


Akárhogy is, ez most nem jött össze. Talán legközelebb.