rss      tw      fb
Keres

Német portál: utcán zenélő magyar család
A HNA, a Hessische/Niedersächsische Allgemeine regionális médiacég portálja A járókelők aggódnak: gyerekkel kolduló emberek címmel közölt kasseli keltezésű cikket. Ezekben a napokban sok koldus és utcai zenész próbál adományokat kapni Kassel belvárosában. Köztük felkeltette a járókelők figyelmét egy kisfiú, aki rendszeresen ott ül tangóharmonikán játszó apja mellett az Obere Königstrassén.


„Ha egy felnőtt kér zenéléssel pénzt, az egy dolog, de lehetetlennek tartom, hogy magával viszi a gyerekét” – mondja egy 32 éves kasseli családapa, aki a HNA figyelmét felhívta az esetre. A kasseli férfi, aki a belvárosban dolgozik, és a kolduló apával és fiával a múlt héten már többször találkozott, aggódik a gyerekért. „Hiszen csak arra használják fel, hogy mélyítsék a sajnálatot” – mondja. Hozzáteszi, hogy már tájékoztatta a gyámhatóságot és a rendészeti hivatalt, de a kisfiú még mindig újra és újra ott ül az apjával a Friedrichsplatzon vagy a Königsplatzon.


Az apa, aki csak pár szót tud németül, a HNA-nak elmondta, hogy Magyarországról jött. A zenével pénzt próbál keresni. „Nehéz” – mondja. A fia négyéves. A zöldesbarna szemű kisfiú vastag téli ruhában ül az édesapja mellett, és hangtalanul játszik egy kis billentyűs játékon vagy egy plasztik gitáron, miközben a papa a tangóharmonikán muzsikál.


Hogy nem fázik-e a gyerek egész nap az utcán? Az apa bólint, és aztán a tehetetlenség arckifejezésével megvonja a vállát: „Muszáj” – mondja.A lap fotója


Többágyas szobában laknak


Ezen a napon velük van az anya is. A család elmondja, hogy a Kassel melletti Kaufungen Papierfabrik negyedében találtak szállást – többágyas szobában, másokkal közösen. Egy felnőtt számára az éjszakázás 10 euróba kerül – a család számára tehát minden éjszaka 20 euró. A zenével naponta mintegy 30 eurót keres – mondja az apa. A számítás szerint napi tíz euró marad a család ellátására. Mielőbb szeretne visszatérni Budapestre, ott újra zenészként és mosogatóként dolgozhatna – mondja a férfi. De nincs pénz a vonatjegyre. Továbbra is tangóharmonikázni fog, hogy összeszedje a jegy árát. És a fia alighanem továbbra is mellette ül.A város véleménye: „Nincs jele, hogy veszélyeztetnék a gyermek jólétét”


A gyerekkel kolduló utcai muzsikus ügyéről tud a rendészeti és a gyámhatóság is – közölte kérdésre válaszolva Petra Bohnenkamp, a városi tanács szóvivője. Mivel a férfinak nincs engedélyez az utcai zenélésre, felszólították, hogy hagyjon fel vele. Egyébként az egyszerű koldulás nem tilos.


Amennyiben egy gyerekre még nem vonatkozik az iskolakötelezettség, amelyet be kell tartani, és amíg a gyerek testi állapota jó, addig a gyámhatóságnak nem kell beavatkoznia – áll a város állásfoglalásában. A rendészeti ellenőrzés során a gyerek kifejezetten jó benyomást tett a tisztviselőkre. Az ezt követően tájékoztatott gyámhivatal nem találta meg az apát és fiát, ezért nem tudta felmérni, hogy veszélyeztetés esete áll-e fenn. „Kétségtelenül nincs kedvező hatással egy gyermek fejlődésére, ha koldulásra késztetik. De önmagában az még nem a veszélyeztetés jele, hogy a gyerek elkíséri a belvárosban muzsikáló apját” – mondta Bohnenkamp.


A város szóvivője szerint: „Ha a járókelők következetesen figyelmen kívül hagynák a kolduló gyerekeket, akkor a pénzszerzésnek ez a módja nem lenne vonzó. Tehát mindenki a saját magatartásával tud hatni a gyerekek kizsákmányolásának ezen formája ellen”.