rss      tw      fb
Keres

EurActiv: A magyarok azzal vádolják Orbánt, hogy ellopja a nyugdíjukat
Az EurActiv portál közölte a Reuters hírügynökség jelentését: A magyarok azzal vádolják Orbánt, hogy ellopja a nyugdíjukat. A magyar Mérei Tamás úgy látja, hogy a kormánya el fogja venni azt a húszezer eurót, amely a nyugdíjkasszájában van.


„Ez lopás” – mondta a 39 éves szoftverfejlesztő, miközben mintegy 3000 tüntetővel a Duna partján lévő Parlamenthez vonult a héten, hogy tiltakozzon Orbán Viktor miniszterelnök terve ellen, aki meg akarja változtatja a nyugdíjalapok szabályozását.


Orbán kormánya tagadja, hogy ellopná bárkinek a nyugdíját, de a javaslat része a pénzügypolitikában észrevehető ideges kapkodásnak, amely miatt bírálói azzal vádolják, hogy az államkassza feltöltése érdekében lábbal tiporja a tulajdonjogot és a gazdasági szabadságjogokat.


Az elmúlt néhány hétben a kormány javasolta, hogy adóztassák meg az internetes forgalmat, és ez mintegy százezer tiltakozót vitt ki az utcákra; keresztülvitt egy adóemelést, amelyről egy német tulajdonban lévő műsorszóró azt mondja, az ő kiűzése a célja; és olyan adókat vezetett be, amelyek a szupermarket-láncok szerint diszkriminálja őket.


Orbán hatalomra kerülése előtt Magyarországon hibrid nyugdíjrendszer volt, bizonyos alapokat az állami rendszerben tartottak, de az előtakarékoskodók megtakarításait részben magánalapokba helyzeték. A munkáltatók és a munkavállalók kötelező érvénnyel fizettek mindkettőbe.


Orbán nem sokkal 2010-es megválasztása után véget vetett a magánpénztárakba való befizetési kötelezettségnek, és államosította az ott lévő pénz nagy részét. Ez lehetővé tette a kormány számára, hogy elvegyen 9,6 milliárd eurót, amely a magánnyugdíjpénztárakban volt. Azóta Lengyelország is véghez vitt hasonló változtatást.


A közgazdászokat és a befektetőket megriasztotta a magyar intézkedés, de a kormány enyhítette a hatást. Azt mondta, a takarékoskodók választhatják azt, hogy a magánpénztáraknál maradnak, de kötelező befizetések nem mennek oda.


A magánnyugdíjalapoknál mintegy 60 ezer ember maradt. A kormány által most a parlamentben beterjesztett változtatás szerint ezeket az alapokat bezárják, és a bennük lévő pénzt felszívja az állam az állami nyugdíjrendszerbe, hacsak a tagok 70 százaléka nem fizet havonta tagsági díjat a magánpénztárakba.


Jelenleg csupán a tagok mintegy 10 százaléka fizet havi díjat, ami annyit tesz, hogy az alapokat be kell zárni – mondja a Horizont, a legnagyobb magyarországi magánnyugdíjalap. [A szerk. megj.: lásd ehhez Bauer Tamás írását – A rabló és áldozata]Illúzió


A magánnyugdíjalapokban összesen mintegy 200 milliárd forint (650 millió euró) van a Horizont szerint.


Varga Mihály gazdasági miniszter a közszolgálati rádióban azt mondta, , hogy „butaság” azt állítani, hogy a kormány ellopja a nyugdíjakat.


Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint jogi értelemben az érintett nyugdíjkasszák az állam, és nem a megtakarítók tulajdonát képezik. „Illúzió, hogy saját pénzük van” – mondta.


Szerinte a kormány nem a költségvetés számára akarja a pénzt, de a kormánynak cselekednie kell, hogy megvédje a takarékoskodókat, akik azt kockáztatják, hogy semmivé zsugorodnak a nyugdíjaik, mert nem érkeznek új befizetések.


Krekó Péter a Political Capital intézettől úgy látja, hogy ez cinikus érv, amely azt a célt szolgálja, hogy elleplezze a kormány valódi motivációját. „Lényegében arról van szó, hogy ezzel a pénzzel költségvetési lyukakat akarnak betömni.”


A nyugdíjalapokra vonatkozó változtatások által érintettek száma túlságosan kicsi ahhoz, hogy nagy tiltakozási mozgalmat indítson el, és egyébként is: Orbán szilárdan a kezében tartja a hatalmat. Áprilisban földcsuszamlásszerűen újraválasztották, és a baloldali ellenzék káoszban van.


A tiltakozók azt mondják, hogy nem bíznak a kormány ígéretében, amely szerint majd a teljes összeget kifizeti, amikor az érintettek nyugdíjba mennek, és attól tartanak, hogy a pénz egyszerűen eltűnik a költségvetésben.


Vajda Zoltán üzletembernek, akinek három fiatal lánya van, 3,5 millió forintja van egy magánnyugdíjalapban. „Ez az utolsó megtakarításom. A képviselők olyan törvényt akarnak elfogadni, amely nagy valószínűséggel az utolsó megtakarításaink eltűnéséhez vezet” – mondta Vajda a Parlament előtt a tüntetőknek.