rss      tw      fb
Keres

Spiegel: Putyin az európai szélsőjobbal szövetkezik az EU ellen
A Der Spiegel című tekintélyes német politikai hetilap online kiadásában Benjamin Bidder és Philipp Wittrock cikkét közölte Putyin és a populisták – A Kreml jobboldali hálója címmel. A francia nacionalisták milliós hitelt kapnak a Kremltől, Putyin bizalmasai német összeesküvés-elméleteket gyártókat látogatnak meg: A Kreml keresi az európai jobboldal közelségét. Az AfD is felkeltette Moszkva érdeklődését.


A Front National francia jobboldali populistáit nagyra tartják Moszkvában. Azt követően, hogy orosz katonák márciusban átvették a hatalmat a Krímben, Aymeric Chauprade, a Front National képviselője a félszigetre utazott. Ott tiszta bizonyítványt állított ki a Kremlnek: a sietve megtartott referendum „legitim” – mondta.


Nem sokkal később Chauprade pártelnöke, Marine Le Pen is Moszkvába utazott, és biztosította Oroszországot a szolidaritásáról. Fogadta őt Szergej Nariskin, a parlament elnöke, Vlagyimir Putyin közeli bizalmasa. Putyin iránt Le Pen „bizonyos csodálatot” táplál, mint korábban a Der Spiegelnek mondta. Szerinte Oroszország csak azért áll a pellengéren, „mert az Egyesült Államok akaratából évek óta ördögi színben kell feltüntetni”. Le Pen szívesen szétverné az Európai Uniót, és ez is bizonyosan megfelelne Putyinnak.


Le Pen Front Nationalját ma már nem csak politikai rokonszenvek, hanem kézzel fogható üzleti kapcsolatok is fűzik Oroszországhoz. Kilencmillió eurót tesz ki a hitel, amelyet a Mediapart című francia tényfeltáró portál értesülései szerint egy orosz-cseh pénzintézet adott a szervezetnek. Az „Első Cseh-Orosz Bankban” résztulajdonos többek között Gennagyij Timcsenko gázmágnás, aki szintén Putyin bizalmasának számít.Putyin kiszemelte az AfD-t?


Az üzlet azt az aggályt veti fel, hogy Putyin célzottan finanszíroz populista pártokat és csoportokat Nyugaton, hogy gyengítse az Európai Uniót mint konkurenst. A Kreml ugyanis a csápjait nemcsak Franciaország, a Front National felé nyújtja ki. Nagy-Britanniában körüludvarolja a UKIP radikális Európa-elleneseit. A UKIP képviselői szívesen látott vendégek a Russia Todaynél, a Kreml angol nyelvű, külföldre szóló műsorszórójánál. Magyarországon Oroszország jó kapcsolatokat tart fenn a szélsőjobboldali Jobbik párttal. A párt vezetője, Vona Gábor 2013 májusában beszédet mondott a nagyhírű Moszkvai Állami Egyetemen.


Putyin állítólag Németországban is politikai partnert keres – és a hírek szerint meg is találta az Alternatíva Németországért (AfD) szervezetben [amelyet többnyire jobboldali populistaként kategorizál a sajtó – a ford.]. Így tudja a Bild Zeitung titkosszolgálati és Kreml-forrásokból. A hírek szerint a Kreml pénzügyi függőség révén akar befolyáshoz jutni az Európa-kritikusoknál. Eszerint a vitatott AfD aranykereskedelembe beszállhatnak Kreml-közeli szervezetek, vagy hitelekkel segíthetik ki a pártot, min a Front Nationalt Franciaországban.


Az AfD a hírt „hamisnak minősíti” és visszautasítja. „Nem léteznek semmiféle politikai kapcsolatok oroszországi pártokkal, szervezetekkel, vagy hitelintézetekkel, és nem is áll szándékunkban ilyen kapcsolatokat létesíteni” – közli a szóvivő, és hangsúlyozza., hogy nem vennének fel hiteleket külföldről. A vitatott Goldshopnak sincsenek üzleti kapcsolatai Oroszországgal.


És mégis: az AfD rég felkeltette a Kreml érdeklődését. A fiatal párt megítélése még rendkívül törékeny, a vezetésében viszály van. Újra és újra kifejezetten oroszbarát hangok hallhatók. Moszkva úgy kalkulál, hogy ezt az áramlatot érdemes lenne támogatni. Az AfD egyik legjelesebb alakját, Alexander Gaulandot, Brandenburg tartományi főnökét ősszel már meg is hívták a berlini orosz nagykövetségre. „Szívesen beszélgetnének vele” – hangzott el akkoriban.Putyin mint „a konzervatívok globális vezetője”


A Kreml a fáradozásaival láthatólag egy új stratégiát követ. Évekkel ezelőtt még azzal próbálkozott, hogy saját eszközeivel támadja a Nyugatot: Moszkva akkor emberi jogi intézeteket alapított Párizsban és Washingtonban, hogy bebizonyítsa, milyen mulasztásokat követnek el Európában és az Egyesült Államokban a véleménynyilvánítási vagy a sajtószabadság terén. A kezdeményezés kimúlt.


Putyin most Moszkvát ellenpontként akarja elfogadtatni az „erkölcsileg züllött” Nyugattal szemben, ahol homoszexuálisok házasságot kötnek és gyerekeket fogadhatnak örökbe. Az orosz héják szeretnek Gay-rópáról beszélni. A „Putyinról, a konzervatívok új globális vezéralakjáról” szóló koncepciót a moszkvai Stratégiai Kommunikáció Intézete már 2013 decemberében kidolgozta. Az intézet Putyin elnöki hivatalának helyettes vezetőjéhez áll közel.


Az európai EU- és Amerika-ellenes jobboldaliakkal kialakított hálózat célja, hogy a terv megvalósításában segítsen. A Kreml a szövetségesek kiválasztásában nem finnyás, példaként szolgálhat erre Jürgen Elsässer német publicista. A Compact című jobboldali magazin kiadója a bevándorlás, a zsidók, a homoszexualitás és Németország állítólagos amerikai megszállása ellen uszít.


Elsässer júniusban gyűjteményes kötetet mutatott be „Putyin beszédei a németekhez” címmel a berlini Orosz Ház egyik termében. A szerző mellett egy orosz diplomata ült a pódiumon. Hasonló a helyzet Elsässer Compact-konferenciáin. Egy ilyenen 2013-ban Jelena Misulina orosz parlamenti képviselő lépett fel, aki a „homoszexuális propaganda” elleni vitatott orosz törvény kezdeményezője.


„Békét Oroszországgal” címmel Elsässer a múlt hévégén ismét konferenciára hívott. Sztárvendégként Vlagyimir Jakunyin érkezett Németországba, az Orosz Vasutak vezérigazgatója, Putyin egyik legbelső bizalmasa. És Alexander Gaumann személyében az AfD is újra képviseltette magát a résztvevők között.