rss      tw      fb
Keres

A kincset érő tanácsok
A lapok és az internetes fórumok napok óta Giró-Szász András látványos megtollasodásával foglalkoznak. Ami jó hír lehet a bölcsész- és társadalomtudományi karok hallgatóinak, hiszen szemléletesen mutatja, hogy nemcsak romkocsmák homályos zugaiban lehet merengeni efféle végzettségekkel. A politológiai szaktudás eredménye testet ölthet luxusjachtok, pompás ingatlanok, belvárosi szállodák résztulajdonai és százmilliós bankbetétek formájában is.


Még csak túlságosan meg sem kell erőltetni magát az embernek, hiszen Giró-Szász tudományos fokozat nélkül lett tudományos főmunkatárs, majd igazgató a Századvég Alapítványnál. A doktori iskoláról, ahova PhD fokozat szerzéséért járt, annyira homályos emlékei maradtak, hogy életrajzában sem a kar, sem a doktori iskola nevét nem sikerült eltalálnia. Javára írható viszont, hogy a város és az egyetem nevét helyesen tüntette fel. Az illetékes egyetemi vezető nem nyilatkozott arról, hogy Giró-Szásznak van-e abszolutóriuma, tehát letette-e a szükséges vizsgákat. Azóta a PhD fokozat elnyerésére vonatkozó adatok nem is szerepelnek Giró-Szász életrajzában.


De nincs is szüksége rá, hiszen Giró-Szász szakmai karrierje így is fényesen ívelt fölfelé a Századvég Alapítványon, majd az általa alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-n keresztül a kormányzati kommunikációért felelős államtitkári posztig.


A Századvégről későbbi vezetője, Mellár Tamás professzor ezt mondta: „Végül megértettem, hogy az intézet csak homlokzat, azt fedi el, amit én 'pénzmosásnak' nevezek. Ez volt a módja annak, hogy kifizessék Orbán tanácsadóit [nem törődve az átláthatósági törvénnyel], és ehhez az aláírásomra volt szükség."


Hogy mennyit is érnek a kormányzatnak adott tanácsok? Látjuk, Giró-Szásznak annyit, hogy beléphetett általuk a hazai milliárdosok táborába. És még a doktorival sem kellett neki vesződnie hozzá.