rss      tw      fb
Keres

Die Welt–Horváth: Magyarország „Afrikával van egy ligában” a korrupció mértékét tekintve
A Die Welt című jobboldali konzervatív német lap Boris Kálnoky cikkét közölte Korrupció-ellenes egyesület a hatalmasokra vadászik címmel. Ismert egykori adóhatósági munkatársak és volt politikusok akarják Magyarországon felvenni a harcot a „szervezett korrupció” ellen. Akit célba vesznek, az Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánya.


Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2010-es hivatalba lépése óta első ízben érezhetően szorongatott helyzetbe kerül. A felmérések kormányzó pártja, a Fidesz népszerűségének csökkenését mutatják, viszont erősödik a jobboldali radikális Jobbik. A budapesti Újpest kerületben egy pótválasztáson a Fidesz toronymagasan veszített a szocialistákkal szemben, 20 százalék eltéréssel – a kerület ugyan hagyományosan baloldali, de ennyire nyilvánvalóan még nem veszített ott a Fidesz. Ráadásul éppen októberben megnyerte ott az önkormányzati választásokat. És minden pár hétben az elégedetlen tízezrei tüntetnek.


Az országban a hangulat megváltozása érezhető, noha a Fidesz csak márciusban nyert újra kétharmados többséget a parlamenti választáson. A konzervatív választók csalódottak és elbizonytalanodottak, olyanok is, akik változatlanul kitartanak a Fidesz mellett. Ez egészen a magas konzervatív körökig érezhető. Az ok? Egyfelől saját kezűleg elkövetett hibák, mint az internetadó bevezetésére irányuló, szerencsétlenül járt kísérlet. Mindenekelőtt azonban annak a brutális nyomásnak a hatása ez, amely beutazási tilalommal sújtotta a NAV adóhivatal vezetőjét és öt további, meg nem nevezett funkcionáriust „korrupció gyanúja” miatt.


Most sok konzervatív magyar felteszi magának a kérdést: a kormányunk valóban ujjat húz Amerikával, a nyugati szuperhatalommal? És: az ország a Fidesz alatt valóban ugyanolyan korrupt vagy még korruptabb, mint a korábban kormányzó szocialisták alatt? Igen, totálisan korrupt, mondja kilenc volt adóhatósági tisztségviselő, politikus és rendőr, akikben van egy közös vonás: évtizedeken át egész sor súlyos korrupciós ügyet tártak a nyilvánosság elé.Szennyes


Most korrupció-ellenes egyesületbe akarnak tömörülni. Budapesten kedden aláírták a vonatkozó „szándéknyilatkozatot”, és sajtóértekezletet tartottak. Védeni akarják a leleplezőket, és fórumot akarnak teremteni a piszkos üzletek nyilvánosság elé tárására. Bár már vannak ilyen csoportok, velük „együtt akarnak működni”, és mindenekelőtt „fel akarják tárni a mechanizmusokat, ahogyan a korrupció működik”.


A korrupció mára már „intézményesült”, mondja Horváth András, a csoport jeles alakja. Név szerint rá hivatkozott az amerikai nagykövetség, amikor a kormány tisztségviselőihez kötődő korrupciógyanúról beszélt. Horváth, az adóhivatal volt – időközben elbocsátott – funkcionáriusa hosszabb idővel ezelőtt összeállított egy bennfentes-dossziét, hogy bebizonyítsa az élelmiszeriparban folyó áfacsalást. Az adatokkal kapcsolatos vizsgálat folyik, de Horváth véleménye szerint nagyon vontatottan.


Horváth megismételte: van sok „védett” vállalat, amely az adóhivatal tűrésével olyan árukat, mint a tej, cukor, étolaj pro forma külföldre szállíttatja, majd onnan vissza, hogy megtakarítsa a magas, 27 százalékos magyar áfát. Így olyan árakat érnek el, amilyeneket csak adócsalással lehet elérni, és amelyek tönkreteszik a törvényeket betartó konkurenseket – mondja Horváth.


Szerinte a NAV adóhatóság szinte már állam az államban, „Orbán nem tudja befolyásolni”. A csalásból profitáló „oligarchák”, akik valaha Orbán közeli barátai voltak, önállósították magukat. Ez az egyik oka annak, hogy Orbán újabban új büntetőadókkal háborúzik korábbi barátai ellen. Az adóhatóságból és oligarchákból álló szövevény azonban olyan erős, és emellett olyan sokat tud a kormányról, hogy Orbán „nem merheti” elbocsátani Vida Ildikót, a NAV vezetőjét, aki nem utazhat az Egyesült Államokba.Magyarország Afrikában van


A lapunkkal folytatott beszélgetésben Horváth támadta a Transparency International ismert korrupcióellenes civil szervezetet is. A szervezet a legújabb tanulmányában azt mondta, hogy a korrupció Magyarországon nem erősödött, de „centralizáltabb” mint korábban. „Nevetséges, hogy Magyarország a TI ranglistáján a középmezőnyben van” – véli Horváth. Szerinte az ország Afrikával van egy ligában.


Az új korrupció-ellenes egyesülethez hasonló kezdeményezések esetében természetesen mindig keresni kell a politikai érdekeket is. A csoport szigorúan pártok feletti akar lenni, mégis elsőre mindjárt tömegtüntetésre hív december 4-re. („Ezt nem mi szervezzük, de hívunk minden jó szándékú polgárt, hogy jöjjön el.”) Amikor a kormányról van szó, a szervezők szívesen beszélnek „a jelenlegi hatalomról” – tipikus ellenzéki szóhasználat. Horváth vezérszónok volt egy vehemensen Orbán-ellenes tüntetésen november 17-én.


Így aztán a kormányhoz közelálló újságíró gonoszul azt kérdezi, indul-e hamarosan Veszprémben a parlamenti választáson. „Nem” – válaszolja Horváth két másodpercnyi gondolkodás után. „Nem tudok róla.” Az új csoport témája és potenciálja mindenesetre veszély a kormányra nézve, és ettől teljesen függetlenül valóban „tisztító” hatást fejthet ki a társadalomban. Az igazságszolgáltatás máris vizsgálja az átláthatatlanul kiadott dohányáru-koncessziókat – alighanem azért, mert már túlságosan nagy a politikai nyomás.


Annyi világos: a következő hetekben és hónapokban záporozni fognak Magyarországon a leleplezések. A szervezők máris bejelentettek egy első súlypontot: az iskolák renoválásának országos programja a velejéig korrupt – mondják.