rss      tw      fb
Keres

Handelsblatt–Orbán: „érdekünk, hogy a külföldi vállalatok Magyarországon a legnagyobb nyereséget érjék el”




A Handelsblatt Orbán harca az RTL-lel közölte Hans-Peter Siebenhaar cikkét a lap szokásos hétfői médiarovatában. Magyarország jobboldali nemzeti kormányfője kiutat keres az RTL tévékonszernnel kialakított viszályból. A Bertelsmann-leányvállalat távozása súlyos károkat okozna Magyarországnak mint gazdasági helyszínnek.


Orbán Viktor ragyogó hangulatban van a Baden-Baden-i előkelő Brenners Park Hotelben tartott találkozón. A jobboldali nemzeti kormányfő éppen családi vállalkozók előtt mondott beszédet. Magyarország mint gazdasági helyszín dicsőítését jól fogadták a német befektetők. Sikeres reklámfellépés. Ezt azonnal megérzi egy olyan politikus, mint Orbán, aki finom érzékkel rendelkezik a közönség hangulatai iránt.


Magyarországnak szüksége van a külföldiek, különösen a németek befektetéseire. Az ország még mérföldekre le van maradva egy közép-európai gazdasági színvonaltól. Ezen egyelőre a gazdasági növekedés legutóbbi, kedvező számai sem változtatnak sokat. Orbánnak hosszú távú befektetőkre van szüksége.


Így csak még abszurdabb az RTL magántévéadóval folytatott hatalmi harca. A magyar parlament, amelyben a néptribun jobboldali populista Fidesszel kétharmados többséggel rendelkezik, csak nemrég emelte az RTL Klub magyarországi magántévéadóra kivetett és vitatott reklámadót tíz százalékkal, 40-ről 50 százalékra.


Ez egyértelmű figyelmeztető lövés az RTL konszern vezetésének azt követően, hogy panaszt tett Orbán ellen az Európai Unió Bizottságánál. A Bertelsmann médiakonszern televíziós leányvállalata Brüsszelben a nyáron bevezetett, vitatott reklámadó ellen védekezik.


Eszerint Magyarországon minden médiacégnek, amelynek a forgalma meghaladja az 1,6 millió eurót, a forgalom szerint lépcsőzetes reklámadót kell fizetnie. De csak az RTL-nek kell a legmagasabb, immár 50 százalékos kulccsal adózni. Az RTL reklámbevétele évi 64 millió eurót ér el. Az RTL az uniós tagállamban az utolsó tévéadó, amely még kritikusan és függetlenül tájékoztat.


Időközben Orbán már érzi, hogy az RTL-lel folytatott hatalmi harca jelentős mértékben árt a gazdasági helyszínnek. Több német befektető elbizonytalanodott, hogy van-e valóban értelme a befektetéseknek, ha az ember cége ki van szolgáltatva önkényes adóztatásoknak. Az olyan ágazatoknak, mint a kereskedelem, a bankok és a távközlés újra és újra érezniük kell a populista adópolitika következményeit. Ennek a híre elterjedt a német gazdaságban.



A tárgyalások fonala még nem szakadt meg


De Orbán politikailag mozgékony. Nem ijed meg a visszavonulástól, ha az célszerűnek tűnik. Végül egyetlen kézmozdulattal lesöpörte az asztalról a tervezett internetadót, amely ellen fiatalok ezrei mentek Budapesten az utcára.


Megtörténik ilyesmi az RTL-adóval is? Mindenesetre a miniszterelnök a velünk folytatott Baden-Baden-i beszélgetésben messze békülékenyebbnek tűnik, mint eddig. „Vannak azonban olyan ágazatok, amelyek problémának látják az adópolitikánkat. Ilyen esetekben azonban egyedi megoldásokkal tudunk segíteni. Ilyen megoldásokat elértünk már au energiaügyi és a távközlési ágazatban. Előbb vagy utóbb a médiaágazatban is sikerülni fog” – mondja Orbán.


Az RTL és a magyar kormány között még nem szakadt meg a tárgyalások fonala. Végtétre is az RTL Magyarországon sok éven át gazdaságilag rendkívül sikeres adó volt – a részvényesek és Magyarország javára. Ezért mindkét fél érdekelt a kompromisszumban.


Az RTL kivonulása nemcsak a tízmilliós ország arculatának ártana hatalmas mértékben, hanem gazdaságilag is hátrányos lenne.


Időközben Orbán megértette a helyzetet. Kérdésünkre Baden-Badenben könnyed mosollyal mondja: „A Bertelsmann és Magyarország egy csónakban evez. Nekünk érdekünk, hogy a külföldi vállalatok Magyarországon a lehető legnagyobb nyereséget érjék el. Mert annál nagyobb az adó, amelyet Magyarországon fizetnek”.


A felismerés nyomán az RTL remélheti, hogy mégis eljut még egy valamennyire elviselhető megoldáshoz. A nézők milliói örülnének, ha a független hang a magyar televízióban továbbra is hangosan hallható lenne.