rss      tw      fb
Keres

Huffington: volt republikánus képviselő havi tízezer dollárért lobbizik a magyar kormánynak




A Huffington Post című amerikai liberális online lap Christina Wilkie írását közölte A diplomáciai nagy pénzt jelent Connie Mack IV. volt republikánus kongresszusi képviselőnek címmel.


Az Egyesült Államok és Magyarország közötti viszony az elmúlt hetekben gyorsan romlott a hír után, hogy Amerika beutazási tilalommal sújtott hat olyan magyar tisztségviselőt, akikről úgy véli, hogy korrupcióba keveredtek.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök „fecniként” utasította el a vesztegetésre és adócsalásra vonatkozó amerikai bizonyítékokat, és a vezető budapesti amerikai diplomata lemondását követelte.


De Orbán gyújtó hangja ellenére sem írta le az Obama-kormányzatot. Ellenkezőleg: miközben a nyilvánosság előtt a támogatói ujjongása közepette ütötte az Egyesült Államokat, kormánya csendben felfogadta Connie Mack IV. volt republikánus kongresszusi képviselőt arra, hogy javítsa Magyarország arculatát és növelje a befolyását Washingtonban.


A [amerikai] pénzügyminisztérium külföldi ügynökök regisztrálásával foglalkozó osztályához nemrég benyújtott dokumentumok szerint Macknek havi 10 ezer dollárt fizetnek, hogy Orbán kormánya számára PR-kampányokat vezessen, és hogy segítsen Magyarországnak megtalálni a „bejárást” olyan emberekhez, akik „befolyásolni tudják a politikai döntéshozást” Washingtonban.


Mack, a képviselőház külügyi bizottságának volt tagja, a héten nem válaszolt a Huffington Post állásfoglalást kérő megkeresésére. De kongresszusi munkatársak, akik ismerik az amerikai-magyar kapcsolatokat, elmondták: a törvényhozók „még információkat gyűjtenek a következő lépések meghatározásához”. Mindaddig, amíg Magyarország komoly diplomáciai fejfájás marad Washington számára, van helyük a Mackhoz hasonló lobbistáknak, hogy belépjenek, és segítsenek irányítani az amerikai politikát.


Nem lesz könnyű meggyőzni az amerikai kormányt arról, hogy vonja vissza a beutazási tilalmakat. Az ügyet bonyolítja, hogy az amerikai tisztségviselők aggódnak, mert Orbán kormánya az utóbbi években egyre inkább tekintélyelvűvé vált.


Júliusban Orbán azt mondta, hogy a magyarországi demokratikus kormányzás helyére tekintélyelvűbbet akar állítani, amelyet „illiberálisnak” nevezett, és amelyet Oroszország, Kína és Törökország kormányzata szerint modellezne.


Mack szerencséjére már van tapasztalata abban, hogy politikailag népszerűtlen ügyfelek megbízásából lobbizzon. Orbánon kívül Mack Sri Lanka kormányzati bankjának is dolgozik – az ország háborús bűnök miatti ENSZ-vizsgálat alatt áll. Mack lobbizik az American Task Force Argentina megbízásából is – ez a befektetők kicsi és vitatott csoportja, amely Argentínát nem teljesített adósságok fizetéséért perli.


Mack azóta, hogy az idei évtől kezdve lobbizhat, öt lobbicégbe lépett be.





Lásd ehhez a 444.hu írását: Így biztosan nem fogjuk megvenni az amerikaiak jóindulatát