rss      tw      fb
Keres

Osztrák lap: a Sparnak újabb 30 millió eurót kell fizetnie januártól
A Salzburger Nachrichten című tekintélyes osztrák konzervatív lap Az új adó sokba kerül a Sparnak címmel közölte Regina Reitsamer cikkét.
Az Orbán-kormány újra a kasszához akarja kérni a külföldi kereskedőket. A tervek szerint csak a Sparnak januártól évi 30 millió eurót kell fizetnie.


Számos nyugati kereskedelmi konszernnél kedd óta ég a ház. A magyar parlament elfogadta Orbán Viktor kormányának törvénymódosítását, amely újra erősen meg akarja csapolni a külföldi vállalatokat. A tervek szerint 2015. január 1-jétől a kereskedelmi konszernek számára az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés díja a forgalom jelenlegi 0,1 százalékáról 6 százalékig terjedően emelkedik majd, és ezt a forgalom szerinti lépcsőkben alkalmazzák – eszerint a kis cégeknek semmit sem kellene fizetni. A törvény szinte kizárólag a külföldi konszerneket sújtaná – mondja René Tritscher, az Osztrák Gazdasági Kamara kereskedelmi ágának ügyvezetője. A magyar kereskedelmi vállalatok ugyanis hagyományosan szövetkezeti vagy franchise alapon szerveződnek, és ezért ezeket nem az összforgalmuk szerint mérik.Lehetséges a felszámolás is


Az osztrák Spar konszernt magyarországi leányvállalata révén az új szabályozás teljes keménységgel sújtja. „Információink szerint csak a Sparnak évi 30 millió eurót kellene fizetnie” – mondja Tritscher. De ez még nem minden: egy másik törvénytervezet azt írja elő, hogy azoknak a kiskereskedőknek, akiknek a forgalma meghaladja az évi 160 millió eurót, 2018-tól be kell zárniuk, ha egymás után két évig nem termelnek nyereséget – fejtette ki. „Ez teljesen abszurd, a kereskedőket veszteségekbe kergetik olyan új adókkal, amelyeket nem tudnak bekalkulálni üzleti terveikbe, és aztán felszámolással fenyegetik őket.”


A Sparnal egyelőre nem kívántak állást foglalni. „Nem akarunk olajat önteni a tűzre, és reméljük, hogy a szabályozásokat mégsem fogják ilyen keményen végrehajtani” – mondta Nicole Berkmann, a Spar szóvivője.Magyarország a harmadik legfontosabb piac


A Spar számára Ausztria és Olaszország után a harmadik legfontosabb piac a magyar. Ott több mint 400 fiókkal 1,5 milliárd eurót tesz ki a forgalom. A magyar piac már régebben problémás. Egy Magyarországon bevezetett különadó már négy évvel ezelőtt veszteségeket okozott. 2010-től – amikor az adót decemberben egész évre visszamenőleg bevezették – 2012-ig a Spar szerint a cég évi 25 millió eurót volt kénytelen leadni. Az Európai Bíróság idén februárban a már 2013-ben megszüntetett adót mint „diszkriminációt” megtiltotta. Az érintettek akkor – mint a mostani terveknél is – a forgalom szerint növekvő kulcsok miatt szinte kizárólag a külföldi kereskedelmi cégek voltak.


„Ezúttal is panaszt fogunk tenni az Európai Unió Bizottságánál az Európai Kereskedelmi Szövetséggel közösen” – jelentette be Tritscher. Egyelőre kivárják a magyar döntések megvalósítását – mondta.Jegelik a magyarországi befektetéseket


Az ágazat bennfentesei szerint a Spar időközben jégre tette az összes magyarországi befektetését. A magyarországi leányvállalat eladása nem opció, mivel ilyen körülmények között egyetlen kereskedelmi konszern sem vásárol Magyarországon. Ilyen sebességgel nem lehetséges az átalakítás az önálló Spar-kereskedők Ausztriában bevett modelljére sem, akik aztán így már nem esnének a nagy konszernekre vonatkozó szabályok hatálya alá.


A Spar mellett az érintettek között vannak az ágazat olyan német óriásai, mint az Aldi, a Lidl és a Metro, valamint a Rewe konszern Penny leányvállalata révén, továbbá a brit Tesco. Legutóbb az OKSZ magyar kereskedelmi szövetség is óvott attól, hogy tönkremehetnek Magyarországon a külföldi élelmiszerkereskedelmi láncok. Az OKSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi vállalatok Magyarországon befektetnek és munkahelyeket teremtenek.


A Spar Magyarországon 14 ezer munkatársat foglalkoztat. Tritscher szerint „tekintettel a Magyarországgal szerzett eddigi tapasztalatokra” csekély a remény arra, hogy az új díj mégsem úgy jön majd, ahogyan eltervezték.