rss      tw      fb
Keres

Orbán-interjú előzetes
Az Unternehmen Heute.de (vállalkozás ma) című német portál Magyarország: Orbán Ukrajna középtávú uniós csatlakozása mellett foglal állást címmel közölte előzetesen részleteket Orbán Viktor Handelsblatt című gazdasági lapban megjelenő interjújából.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök el tudja képzelni, hogy Ukrajnát középtávon felvegyék az Európai Unióba. „A mi szemszögünkből Ukrajna uniós tagsága kívánatos, ehhez azonban az országnak politikailag és gazdaságilag stabilnak kell lennie, és képesnek kell lennie határai ellenőrzésére” – mondta Orbán a Handelsblattnak.


Az állam még nem tud megállni a saját lábán – mondta a jobboldali nemzeti párt, a Fidesz főnöke. Tisztázni kell, hogy ki fogja fizetni azt az évi 25 milliárd eurót, amelyre szükség lenne ahhoz, hogy Ukrajnát talpon tartsuk. Ez a nem uniós tag Ukrajna költsége. Magyarország azt szeretné, hogy Ukrajna ütköző legyen Oroszország felé.


„Érdekünkben áll, hogy valami legyen Magyarország és Oroszország között – ez pedig a szuverén Ukrajna” – mondta Orbán. „Volt már közös határunk a Szovjetunióval, és sokáig tartott, amíg megszabadultunk tőle. Ezt nem akarjuk újra.” A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő személyes kapcsolatáról a magyar miniszterelnök azt mondta: „Nehéz tárgyalásokat folytattam vele. Ennek során voltak sikeres – és nagyon kínos pillanatok.”