rss      tw      fb
Keres

Német portál: Az RTL jogi lépéseket tesz a magyar adókivetés ellen
A Finanznachrichten.de című német gazdasági portál Az RTL Group jogi úton akar eljárni a magyarországi adógyakorlat ellen címmel közölt jelentést.


A RTL Group tévékonszern jogi lépéseket jelentett be a nézete szerint prohibitív magyarországi adó ellen. A legújabb adóemelés nyomán az RTL magyarországi leánya 2015-ben kereken 18-20 millió eurónyi plusz adót lesz kénytelen fizetni – mondta Elmar Heggen, az RTL Grup pénzügyi igazgatója az Euro am Sonntag című gazdasági lapnak adott interjújában. Az RTL Magyarország nyereségessége ezzel nullára csökken, miután a leányvállalat 2013-ban még 15 millió euró adózás előtti nyereséget könyvelt el. A magyar parlament kedden a reklámbevételekre kivetett adó legmagasabb kulcsát 40-ről 50 százalékra emelte.


„Ez az adó tiltó jellegű, és nem egyeztethető össze az uniós joggal. Jogi lépéseket fogunk kezdeményezni, és úgy látjuk, hogy ez az Európai Bíróságra tartozik” – mondta Heggen. Hozzátette: az RTL az egyetlen releváns tévéadó, amely független tájékoztatást nyújt. „És az új adó egyedül minket sújt teljes nagyságában. A kormány megpróbál minket diszkriminálni, és elűzni az országból, hogy tovább koncentrálja médiahatalmát” – mondta.


Heggen szerint a magyarországi történések megterhelik az egész RTL Group eredményét. A csoport 2014-re 1,6 százalékos nagyságrendű forgalomcsökkenéssel és az eredmény szűk 5 százalékos visszaesésével számol. A Magyarországról való kivonulás azonban nem jön számításba, az ottani pozíció igen erős, és az RTL számára fontos. Ezen kívül az RTL azóta, hogy 1997-ben belépett a piacra, összesen közel 400 millió euró adót és járulékot fizetett – mondta.


Heggen az interjúban emellett bejelentette, hogy az RTL Group a következő években 200-300 millió eurót akar befektetni, főleg a digitális üzletbe.