rss      tw      fb
Keres

Német portál a Bayerische Landesbank magyarországi veszteségeiről
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten című német gazdasági portál A magyarországi kaland miatt a BayernLB-t félmilliárdos veszteség éri címmel közölt jelentést. A Bayerische Landesbank (BayernLB) magyar leányának az eladása veszteséget von maga után. Régi terhek miatt a müncheni bank 2014 első kilenc hónapjában 561 millió eurós veszteséget könyvelt el.


A problémás magyarországi leánybank eladása mélyen a piros számokba nyomja a BayernLB-t. Leírások, valamint a magyar MKB adósság-elengedése miatt a müncheniek az év első kilenc hónapjában 561 milliós veszteséget voltak kénytelen elkönyvelni. A második legnagyobb német tartományi bank az egész évre 2009 óta első ízben újra veszteséges lesz. Jörg Riegler, a bank elnöke azonban elégedett a központi üzletággal. „Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy feldolgozzuk a leépített régi terhe. Számunkra a 2014-es üzleti év az átmenet éve” – mondta.


Riegler április óta áll a BayernLB élén, és az első hónapokban mindjárt a bank két régi terhét is felszámolta. Októberben a NordLB volt igazgatója milliárdos nagyságrendben megszabadult kockázatos értékpapíroktól, szeptemberben pedig megpecsételte a veszteséges MKB eladását a magyar államnak. Az MKB régóta megsínyli a gyenge magyar gazdasági fejlődést, valamint azokat az adókat, amelyeket a bankoknak Orbán Viktor miniszterelnök nyomására kell fizetniük. Az eladás a BayernLB szemszögéből szabadulás, de a 2014-es eredményt 1,1 milliárd euróval terheli meg.


A pénzintézet az átépítés ellenére továbbra is kényelmes tőkepárnával rendelkezik. A szigorú Bázel-III. szabályok teljes megvalósítása mellett a kemény tőkemag aránya szeptember végén 12,8 százalékot tett ki. A BayernLB ezt arra akarja felhasználni, hogy a következő években kiépítse a társasági ügyfelekkel foglalkozó ágat és az ingatlanüzletet – egyebek között új fiókok nyitásával Stuttgartban, Hamburgban, Berlinben és Frankfurtban.


A BayernLB, amelyet a pénzügyi válság idején az állam mentett meg a csődtől, 2009 óta a vállalatokkal, ingatlan-ügyfelekkel, takarékpénztárakkal és magánügyfelekkel foglalkozó ágakra koncentrál. E területeken a bank „jól működik”, noha a vállalatok jelenleg kevéssé érdeklődnek hitelek iránt, és bebiztosítási üzleteket kötnek – mondta Riegler. Különösen az ingatlanüzlet megy jól a BayernLB-nél. Az egyszeri hatásoktól megtisztított adózás előtti nyereség a továbbvitt üzletágakban 561 millió euróval az előző évi szinten van.


Ehhez hozzájárult a 2013 végén beindított takarékossági program is. Az első kilenc hónapban az adminisztratív költségek az egész Európára kiterjedő banktesztek milliós költségei ellenére 6 százalékkal, 825 millió euróra csökkentek. A tervezett 440 munkahely-leépítés háromnegyedét már szerződésben rögzítették vagy megvalósították – közölte a BayernLB.


Az utolsó, még nyitott nagy építési terület így a Hypo Alpe Adria volt leánybankkal fennálló viszály. Mivel az osztrákok milliárdos nagyságrendben nem fizettek vissza hiteleket, A BayernLB kénytelen volt kereken egymilliárdot kivonni a tőkéjükből. A bank a Hypo ellen több bíróságon indított eljárást, a perek évekig eltarthatnak. Bajorország tartomány, amely a bank többségi tulajdonosa, ezért saját közlése szerint kész kiegyezésről tárgyalni. „A BayernKB és Bajorország Szabad Állam mindig kész tárgyalni” – mondta nemrég Markus Söder, Bajorország pénzügyminisztere.