rss      tw      fb
Keres

Economist: Olyan emberek tüntettek, amilyeneket a Fidesz akar magához vonzani
A The Economist című brit folyóirat Tiltakozások Magyarországon – Orbánnal szemben állva címmel közölt cikket. Még több kormányellenes tiltakozás, de csekély változtatás a miniszterelnöktől.


A magyarok az utcára mennek. Több mint tízezren gyűltek össze a Parlament előtt hétfőn, november 17-én, hogy tiltakozzanak az állítólagos korrupció és a hatalom koncentrálása ellen. Hasonló tüntetések voltak más városokban is, így Miskolcon az ország keleti, és Pécsett a déli részén. Több száz magyar gyűlt össze Londonban, a Trafalgar Square-en is. A magatartás fertőző: a héten nagy tüntetések voltak a szomszédos Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban.


A magyar tiltakozókat felbátorította, hogy az Egyesült Államok egyre élesebben bírálja a kormányukat. Hat magyar tisztségviselőt korrupció gyanúja miatt kitiltottak az Egyesült Államokból, ami ritka elutasítás egy NATO-szövetségessel szemben. Az amerikai tisztségviselők nem nevezik meg az illetőket, személyiségi jogokra hivatkoznak. Ám Vida Ildikó, az adóhatóság vezetője elmondta a Magyar Nemzet című kormánypárti lapnak, hogy ő az egyik. Határozottan tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.


A magyar tisztségviselők további információkat kértek az amerikaiaktól. Visszautasítják a vádakat, amelyek szerint az ország a tekintélyelvűség felé csúszik. A tiltakozások azt bizonyítják, hogy Magyarország demokrácia marad, ahol az emberek szabadon kifejezhetik a véleményüket, amíg betartják a törvényeket – mondja Rogán Antal, a kormányzó jobboldali Fidesz párt parlamenti frakcióvezetője.


Az e heti tüntetések egy október 28-án tartott nagyobb tiltakozást követtek, amikor nem kevesebb mint százezer ember töltötte meg Budapest központját, hogy az internetadó visszavonását követeljék, amelyet a szabad szó elleni támadásnak tekintettek. A tömegben a legtöbben fiatalok, képzettek és középosztálybeliek voltak, olyan emberek, amilyeneket a Fidesz akar magához vonzani. És kikényszerítettek egy ritka hátraarcot a kormánytól, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azt mondta, az internetadót elejtik jelenlegi formájában. Helyette „nemzeti konzultációt” indít annak megfontolására, hogy milyen módon adóztassák meg az online profitot.


A legutóbbi tiltakozóknak nehezebb dolguk volt, mert a követeléseik, köztük az, hogy a kormány mondjon le, nem reálisak. A Fidesz idén megnyerte az általános, az önkormányzati és az európai választásokat. Amint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet felhívta rá a figyelmet, a győzelmek részben annak voltak köszönhetők, hogy a kormány a saját javára megbütykölte a választási szabályokat. Ám a szétforgácsolódott liberális és baloldali ellenzék azt jelenti, hogy ez az alternatíva nem vonzó.


A demográfiai változás is az ellenzék ellen dolgozik. A londoni magyar nagykövetség szerint kereken 100 ezer magyar állampolgár él Nagy-Britanniában, de a szám nagyobb is lehet. A külföldön élő magyarok között sok a fiatal, több nyelvet beszélő, képzett és vállalkozó hajlamú. Jó sokan közülük azért hagyták el Magyarországot, mert nem látnak jövőt a Fidesz kormányzása alatt.


Orbán régóta világossá tette, hogy megveti a liberális normákat, s ezt még soha nem tette annyira világossá, mint a romániai Baile Tusnadon július 26-án mondott beszédében, amikor azt mondta, Magyarország demokrácia marad, de „illiberális állam” lesz. Az Európai Unió a jelek szerint nem akarja vagy nem tudja megzabolázni. Ehelyett mindenekelőtt Amerika gyakorol nyomást, mint a beutazási tilalmak mutatják. Barack Obama elnök nemrég Egyiptommal és Azerbajdzsánnal kapcsolta össze Magyarországot mint olyan államot, ahol a civil társadalom megfélemlítve érzi magát. A Fideszen belül fokozódik az aggodalom, hogy bölcs dolog-e küzdeni a világ szuperhatalmával.


A Fidesz fiatalabb tagjai kritikusak a kormány politikájával szemben – mondja Balog Ákos a mandiner.hu című, befolyásos konzervatív blogtól. Magyarország elveszíti a barátait és szövetségeseit. Ha olyan arroganciával lép fel, amilyet a Fidesz odahaza mutat, az ország tusakodni fog az európai és a nemzetközi arénában – tette hozzá.