rss      tw      fb
Keres

NZZ: „Orbán, takarodj!”
A Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci konzervatív liberális lap Tiltakozó tüntetések Magyarországon – „Orbán, takarodj!” címmel közölte bécsi tudósítója, Meret Baumann budapesti keltezésű cikkét. A Magyarország kormánya elleni tiltakozások nem akarnak véget érni. Úgy tűnik, a polgári mozgalom az internetadó visszavonásával esélyt szimatol.


Az első ujjongás hullámzik végig a magyar parlament előtti Kossuth téren, amikor az egyik ellenzéki párt frakcióirodájából az európai zászlót lobogtatják. Sokat mond el Orbán miniszterelnök rendszeréről, hogy ez a tiltakozás mindenhol jelen lévő jelképe hétfőn este, a magyar kormány elleni tüntetésen. Mintegy húszezer ember jött el a térre a „Közfelháborodás napján”, és ezzel egyidejűleg húsz magyar városban is vannak tüntetések.„Orbán takarodj”


A tiltakozó mozgalom, amelyet mindenekelőtt a közösségi honlapokon szerveztek, eredetileg a kormány által tervezett internetadó ellen alakult ki, és három héttel ezelőtt több városban ezreket vitt ki az utcára. Orbán a tervet meglepő módon visszavonta, legalábbis egyelőre. De a tüntetések nem érnek véget, egy héttel ezelőtt Budapesten újra tízezer ember gyűlt össze. Már rég nem az internetadóról van szó, hanem a kormánnyal mint olyannal való elégedetlenségről. „Orbán, takarodj!” – skandálták az emberek, „Mondjon le!”, vagy egyszerűen azt: „Viktátor!”.


Pedig a szervezés improvizált jellege nyilvánvaló, a parlament előtt a szónokok alig tudják fellelkesíteni a közönséget. Tény azonban, hogy a mozgalom egyik erőssége, hogy nem vette be a politikát – a zászlók és transzparensek alatt egyetlen ellenzéki párt egyetlen jelvénye sem látható. A téren nem csak a „Facebook-generáció” értelmezte az internetadót az életstílusa elleni közvetlen támadásként. Minden réteg tüntet: diákok, fiatal szülők kis gyerekekkel, munkások, hivatalosan öltözött üzletemberek és sok idősebb ember.Heterogén követelések


Oláh Katalin egy zászlót tart, amelyen Putyin és Orbán képe látható. Ő főleg az új költségvetési törvény miatt jött el, amelyet ezen a héten vitatnak meg a parlamentben, és amelyben eredetileg szerepelt az internetadó. A törvény számos adóemelést tartalmaz, például az olyan használati cikkekre, mint a papír, a szappan és a kozmetikai cikkek. „Pedig a teher már most is szinte elviselhetetlen” – mondja Oláh. Ez mindenekelőtt a szegényeket sújtja, pedig az áfa már ma is magasabb, mint bárhol az EU-ban. A 63 éves nő azonban bírálja Orbán nyári beszédét is az illiberális államról, a civil szervezetekkel szembeni eljárást és Orbán oroszbarát kurzusát. Pedig ő is Orbán híve volt, amikor az 1989-ben felbukkant a politikai színpadon. „Valaha ígéret volt” – állapítja meg Oláh.


A tüntetők követelései eltérőek. Az előtérben azonban az adók emelése, a szociális segélyek leépítése és a korrupció elleni tiltakozás áll. Központi követelés, hogy mondjon le Vida Ildikó, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnöke. Vida nemrég beismerte, hogy egyike azoknak a személyeknek, akiket az Egyesült Államok külügyminisztériuma beutazási tilalommal sújtott. Az Egyesült Államok a tisztségviselőnek közelebbről meg nem határozott vesztegetést vet a szemére. Vida tagadja a vádakat, és Orbán a közszolgálati rádióban kizárta a leváltását. Nem hajlok meg idegen hatalmak előtt – mondta.Csökkenő népszerűségi értékek


A tüntetők az internetadó elleni siker nyomán felszálló ágban érzik magukat. A tervek szerint a tiltakozások a következő hetekben folytatódnak. Ennek ellenére kérdéses, meddig tart a ennek a polgári mozgalomnak a lendülete. Az új alkotmánnyal vagy a médiatörvénnyel szembeni ellenállás végül is sikertelen maradt, noha a követelések konkrétabbak voltak. Emellett három és fél éven belül nem lesznek választások. Orbán egyelőre biztos a túlnyomó többségében.


Ennek ellenére a tüntetéseknek gondolkodásra kell késztetniük a Fideszt. A párt ugyan idén három választást nyert meg, ám az áprilisi parlamenti választások eredménye csalóka volt. A Fidesz 2010-hez képest szavazatok százezreit veszítette el. A győzelem azért sikerült ilyen egyértelműre, mert a lakosság egyáltalán nem volt meggyőződve a viszálykodó és dilettáns módon fellépő baloldali ellenzék erejéről, és sokan tartózkodtak a szavazástól. Ebben semmi sem változott, ezt mutatta a hétfői tüntetés is. A legtöbb megjelent számára az ellenzéki pártok is csalódást okoznak. Orbán azonban az előző törvényhozási periódustól eltérően már nem háríthatja a lakosság problémáit az alkalmatlan elődkormányra. A legutóbbi felmérésekben 30 százalék alá esett a kormány támogatottsága. Ha főleg az adópolitikával kapcsolatban nem lesz óvatosabb, nagy hatalma ellenére kiéleződhet a helyzet.