rss      tw      fb
Keres

Standard: Nő az elégedetlenség az arrogáns és Európa-ellenes Orbán-rendszerrel szemben
A Der Standard című bécsi lapban jelent meg Gregor Mayer írása: Az Orbán miatti „közfelháborodás napja” Magyarországon. Az internetadó elleni sikertől szárnyakat kapva a magyarországi tiltakozó mozgalom a korrupció felé fordul.


Több mint tízezer ember tüntetett hétfőn este Budapesten a Parlament előtt Orbán Viktor jobboldali populista miniszterelnök és a környezetében uralkodó korrupt állapotok ellen. A „Közfelháborodás napja” mottóval megrendezett tüntetésre az interneten mozgósítottak. Az ellenzék pártjai nem játszottak szerepet, a szónokok teljesen ismeretlenek voltak. A tiltakozás hasonló tüntetések folytatása volt, amelyek három hete robbantak ki az Orbán által tervezett internetadó ellen. Orbán végül letett a vitatott adóról.


Ám a tiltakozás vírusa azóta a levegőben van. És új táptalajra talált azokban a korrupciós vádakban, amelyeket az amerikai kormány hozott fel az Orbán-vezetéssel szemben, és amelyek múlt hónapban váltak ismertté. Nem utazhat be az Egyesült Államokba hat magas rangú kormánytisztviselő és Orbánhoz közelálló üzletember, mert úgymond korruptak vagy korrupciós tevékenységeket lepleztek. Eddig csak Vida Ildikó, a NAV adóhatóság vezetője ismerte be, hogy szerepel a listán.


Orbán többször védelmébe vette Vidát, és határozottan kizárta, hogy leváltaná, esetleg azért, hogy elfogulatlanul kivizsgáltassa az ellene felhozott vádakat.A betegség arca


A politikailag támogatott és eszközként felhasznált korrupció időközben egyébként is olyan tapasztalattá vált, amely Magyarországon az élet sok területét áthatja, onnan kezdve, hogy a dohányboltok koncesszióit a kormányzó Fidesz embereinek osztották ki, az állami tulajdonban lévő, bérbe adható földek elosztásán át egészen a különadókig, amelyet olyan precízen szabnak ki, hogy a politikai „ellenségeknek” károkat okoznak és a saját oligarcháknak kedveznek. A Vida-üggyel a jelenségnek konkrét arca lett – az adóhivatallal ugyanis ilyen vagy olyan formában minden állampolgárnak van dolga.


Így hétfőn este a viszonylag legismertebb szónok Horváth András, volt NAV-hivatalnok volt. Adófelügyelőként ő tárta fel azokat az áfacsalásokat, amelyek miatt az Egyesült Államok az érintett magyarokat a listájára tette. Horváth vizsgálódásait azonban „felülről jött” utasításra leállították, őt magát elbocsátották, és a bűnüldöző hatóságok „hivatali titok megsértésének” vádjával csúnyán zaklatták. Saját feljelentése következmények nélkül maradt.


„Orbán azért akarja megtartani a hivatalában Vidát, hogy eltüntesse a korrupció nyomait” – kiáltotta Horváth hétfőn a tüntetés színpadáról. A tömeg azt skandálta: „Orbán, takarodj!”, „Demokráciát!” és „Fidesz-maffia!”.A tüntetők elindultak a parlament felé


A szervezők a beszédek után befejezettnek nyilvánították a tüntetést. Ám több ezer tüntető egyszerűen ott állt tovább a Parlament előtti Kossuth téren. Eszükben sem volt hazamenni. Elkezdtek a Parlament lépcsője felé nyomulni, mire megjelent több száz készenléti rendőr, teljes harci felszerelésben. A tüntetők és a rendőrök tömegei ide-oda nyomták egymást, de erőszakos cselekményekre és őrizetbevételekre nem került sor.


Hétfő este tucatnyi vidéki városban is ezrek tüntettek. Úgy látszik, nő az elégedetlenség az arrogánsnak és Európa-ellenesnek tartott Orbán-rendszerrel szemben, amelyről úgy érzik, bűzlik a korrupciótól. Még nem világos, hogy ez az elégedetlenség milyen formákat ölt majd.