rss      tw      fb
Keres

Német tartományi miniszter: „Európában a legfontosabb érték nem a nemzet, mint Orbán gondolja”




A Stuttgarter Nachrichten című német regionális lap számára Jan Sellner készített interjút Peter Friedrichhel, Baden-Württemberg tartomány Európa-ügyi miniszterével Friedrich Európa-ügyi miniszter: „Magyarország eltávolodik az EU értékeitől” címmel. Az interjút ismertette egyebek között a Die Welt című lap is.


Stuttgarter Nachrichten: – Friedrich úr, Baden Württembergnek sok kapcsolata van Magyarországgal, és ápolja is őket – akárha csak a testvérvárosokra vagy a magyarországi németekre gondolunk. Milyen a kapcsolat jelenleg?


Peter Friedrich: – A polgárok között nagyon jó. A politikai szinten szükség lenne tárgyalásokra. Szerencsére a kapcsolatok olyan stabilak, hogy vitatkozva is tudunk egymással beszélni. És erre szükség is van.


– Hol van rá különös szükség?


– Magyarország sajnos olyan irányba fejlődik, amely távolodik az európai értékek közös értelmezésétől. Ha Orbán miniszterelnök azt mondja, hogy „illiberális demokráciára” törekszik, és kifejezetten szembefordul az EU alapvető értékeivel, akkor ez megmutatja, milyen távol állunk egymástól. Ez különféle területeken csapódik le – akár a civil társadalommal való bánásmódban, gazdasági területen vagy az Európa-politikában.


– Frank-Walter Steinmeier szövetségi külügyminiszter a napokban figyelmeztette magyar kollégáját, Szijjártó Pétert a demokratikus alapelvek betartására. Aki biztosította Steinmeiert arról, hogy Magyarország természetesen eleget tesz a kötelezettségeinek. Önnek mi a benyomása?


– Magyarországnak egy sor esetben változtatnia kellett a törvényein, mert nem voltak összeegyeztethetők az európai joggal. Nekem az az érzésem, hogy a magyar kormány újra és újra megpróbálja kitapogatni, hogy meddig mehet el, egyebek mellett a hatalom megtartásának érdekében. Egy dolog világos: uniós tagállamként Magyarországnak kötelessége megvalósítani az európai jogot – nem csak formálisan, hanem szellemében is. Az Orbán-kormány nagyon gyorsan a magyar önrendelkezés elleni támadásként értelmezi a kívülről érkező kritikát. Egy ilyen érvelési minta alapvetően hamis, mert az EU minden tagállamban beavatkozik, ha az elhagyja a közös utat. Az Európai Unió Bizottsága az európai szerződések őrzője, és egyszerűen az a feladata, hogy őrködjön a betartásuk felett. Viszont az nem megy, hogy egyfelől nagy mennyiségben kapjon valaki európai támogatási eszközöket, és másfelől támadja az Európai Uniót. Magyarország mindent egybevetve 2013 és 2020 között közel 25 milliárd eurót kap az uniós támogatási alapokból.


– Orbán Viktor kormányfő a vitatott internetadót a masszív tiltakozások nyomán visszavonta…


– …igen, de nem vonta vissza a reklámadót, amely oda vezet, hogy korlátozza a média szabadságát. Ugyancsak ne vonta vissza a külföldi vállalatokra kirótt kényszeradókat. Véleményem szerint az ilyen adók, amelyek kifejezetten politikai célokat szolgálnak, semmilyen módon nem egyeztethetők össze az európai belső piaccal.


– Magyarországot az új EU-Bizottságban Navracsics Tibor, Orbán jobboldali konzervatív Fidesz pártjának egyik tagja képviseli; Navracsics az oktatásért, az ifjúságért és a kultúráért lesz felelős. Ettől inkább össze lehet jönni?


– Remélem, hogy a magyar biztos az európai értékek szellemében olyan módon fog hatást gyakorolni a magyar kormányra, hogy az véget vet a nacionalizmus és tekintélyelvűség felé vezető kurzusának. Európában a legfontosabb érték nem a nemzet, mint Orbán gondolja. Az EU-ban éppenséggel sokkal inkább a nacionalizmus meghaladásáról van szó. A legfontosabb értékeink a béke, a jogállamiság, a szolidaritás és a szociális piacgazdaság.


– A menedékjogot kérők visszaküldése Magyarországra alig lehetséges, mert a menekülteket ott megalázó és emberhez méltatlan bánásmód fenyegeti a stuttgarti közigazgatási bíróság megállapítása szerint. Ez megfelel a valóságnak?


– Nincs kétségem afelől, hogy az ítéletet jó alappal hozták meg. Az Európai Bíróságnak vannak ítéletei, amelyek kissé más nyelven szólnak. De ez egyértelműen probléma, amelyről sürgősen beszélnünk kell Magyarországgal. Az ország kétségtelenül sokat tesz a menekültek befogadása terén. A menedékjogért folyamodók jogállásának azonban feltétlenül meg kell felelnie az európai normáknak. Világos közlést várok arról, hogy ezt hogyan biztosítják legkésőbb 2015. január 1-jétől, amikor életbe lép a közös európai menekültügyi rendszer. Mindenesetre az Európai Unióban nem történhet meg, hogy azzal riasztják el a menekülteket, hogy nem biztosítanak nekik jogállami eljárást.