rss      tw      fb
Keres

Standard–Paul Lendvai: Orbán, Aliyev és az RTL Klub
A Der Standard című bécsi lap Orbán, Aliyev és RTL címmel közölte Paul Lendvai írását. A tömegtüntetések óta nő a híresztelések és cáfolatok, intrikák és hazugságok áradata a magyar kormánytáborban.


Ha az ember megfigyelőként végiggondolja a Magyarországon és körülötte zajló legutóbbi eseményeket, akkor a Krisztus utáni első században élő Juvenalis római költő mondására gondol: „Nehéz nem írni szatírát”. Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz mély benyomást keltő többségekkel nyert meg idén három választást a veszekedő és diszkreditált ellenzékkel szemben: a parlamentit, az európait és végül a közigazgatásit.


Ennek ellenére a kormánytáborban nő a híresztelések és cáfolatok, intrikák és hazugságok áradata az internetadó elleni váratlan tiltakozások óta, és azóta, hogy nyílt konfliktus tört ki Washingtonnal, amiért az Egyesült Államok titokzatos beutazási tilalommal sújtotta a központi adó- és vámhivatal elnök asszonyát és öt másik, korrupcióba keveredett Orbán-bizalmast. Orbán a választási győzelmek sorozata után úgy viselkedett, mint egy Napkirály, aki ellen senki sem tehet semmit bel- és külföldön. A görögök ezt „hübrisznek” nevezik, ami elbizakodottságot, önmagunk túlbecsülését, önhittséget jelent.


Ez aggasztó politikai következményekkel mutatkozott meg a július végén, a romániai Erdélyben etnikai magyarok ezrei előtt elmondott beszédében: „Szakítanunk kell a társadalom szervezésének liberális elveivel és módszereivel, és egyáltalán, a társadalom liberális értelmezésével… Ebben az értelemben az új állam, amelyet Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam.” Már előzőleg nemzetközileg sikeres „sztárként” dicsőítette Szingapúrt, Kínát, Indiát, Oroszországot és Törökországot.


Hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve, azt megmutatta a múlt héten Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök immár harmadik, bizarr budapesti látogatása. Észak-Koreán kívül ugyanis csak ebben a volt szovjet köztársaságban vezettek be örökösödési dinasztiát. Heydar Aliyev, az apa már a hatvanas években a szovjet titkosszolgálat főnöke volt Azerbajdzsánban, Majd 16 éven át mindenható pártvezető, Brezsnyev idején a politikai bizottság tagja, és egy rövid szünet után a köztársaság elnöke. Az államot és az Új Azerbajdzsáni Pártot 2003 óta a fia, Ilham vezeti. A világ egyik legkorruptabb államának 2009 óta életre szólóan hivatalban lévő uralkodója gratulált magyar barátjának, aki erős kézzel vezeti az országát. Orbán Azerbajdzsánt a két Aliyev által felépített „mintaállamként” dicsérte. Boldog mindkét ország, ahol világos politikai vezetés van – mondta.


Több mint egymillió magyar láthatott – ellentétben az állami vagy a Fidesz-barát tévéadók nézőivel ellentétben – az inkább szórakoztató jellegéről ismert magyar RTL-adón részletes tudósítást az Aliyev „mintaállamában” uralkodó elnyomásról, cenzúráról és személyi kultuszról. A Bertelsmann konszern független leányvállalata növekvő közönségsikerrel védekezik a politikailag motivált hatalmas csúcs-adókulcsok ellen, amelyeket az Orbán-kormány vezetett be a reklámbevételeire.