rss      tw      fb
Keres

Reuters: Orbán „addig fogja erőltetni a politikáját, amíg az EU nem ad komoly választ”
A Reuters brit hírügynökség Az EU-szövetségesek aggódva nézik, hogy Magyarország a Kreml felé sodródik címmel közölte Szakács Gergely és Stephen Brown jelentését.


Több európai kormány úgy látja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök fittyet hány az EU értékeire azzal, hogy a Kreml vonzáskörébe sodródik, de bizonytalanok a tekintetben, milyen választ adjanak erre.


Egy olyan időpontban, amikor a legtöbb uniós tagállam elszigeteli Moszkvát és keményebb szankciókat fontolgat, miközben az ukrajnai tűzszünet szétporlad, Orbán sok vezető kollégáját riasztotta meg azzal, hogy szorosabbra fonja a kapcsolatait Oroszországgal.


Az 51 éves Orbán azt mondta, hogy az EU „lábon lőtte magát” az Oroszország elleni szankciókkal; megállapodást írt alá Moszkvával egy nukleáris erőmű építéséről; leállította az Ukrajnának szóló gázszállítást és fel akarja gyorsítani a Oroszország által támogatott, Brüsszel által ellenzett Déli Áramlat gázvezeték építését.


„Nem akarjuk, hogy aláássák az EU Oroszországra kiszabott szankcióit” – mondta a Reutersnak Gunther Kirchbaum, az európai ügyek bizottságának kereszténydemokrata elnöke a német parlament alsóházában.


„Ez az ambivalencia nem kockázatmentes. Az oroszok megpróbálják megtörni az uniós tagállamok egységét, különösen azokban az országokban, amelyek nagyobb mértékben függnek az orosz energiaexporttól” – tette hozzá.


Miközben egyre több bírálat hangzik el, európai diplomaták a Reutersnak elmondták: nincs konszenzus abban, hogyan válaszoljanak olyan módon, ami rábírná az EU-normákat ismételten semmibe vevő Orbánt a kurzusváltásra.


„Azt hiszem, Orbánt nemigen érdekli, milyen az arculata” az uniós kollégák körében, „addig fogja erőltetni a politikáját, amíg az EU nem ad komoly választ”.


A neve mellőzését kérő több európai diplomata ledorongolta Orbán magatartását. Köztük szomszédos országok tisztségviselői is ezt tették, akik általában nem szólnak ellene.


„A háború szinte a szomszédban bontakozik ki. Az ukránok a végső erejükkel próbálnak valamit tenni… és közben a magyarok barátságos focimeccset rendeznek az oroszokkal” – mondta az egyik EU-diplomata.


Orbán kedden részt vesz egy Magyarország-Oroszország labdarúgó mérkőzésen Budapesten. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, az eseménynek semmi köze a politikához.


Orbán ott van Washington radarján is.


Az Egyesült Államok múlt hónapban azzal vádolt meg hat, a kormányhoz köthető személyt, hogy korrupcióba keveredtek, feketelistára tette és beutazási tilalommal sújtotta őket.


A budapesti kormány csütörtökön közzétett egy dokumentumot, amelyet – mint mondta – az Egyesült Államok nagykövetségétől kapott, és amely az elmúlt évben [két és fél évben, 2012 februárja óta – a szerk.] felmerült egész sor aggodalmat vázol fel. A nagykövetség nem volt elérhető, hogy verifikálja a dokumentumot.


Orbán elutasította a dokumentumot. „Valóban kaptunk egy papírt, amely azoknak az állításoknak a gyűjteménye, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól hallhattunk. Ez egy fecni. Ha nem angolul lenne, az gondolnám, hogy egy ellenzéki párt írta” – mondta Orbán a közszolgálati rádióban.


Az EU-szerződés 7. cikkelye értelmében a szervezet büntetéseket alkalmazhat egy tagállam ellen, ha az komolyan megsérti az uniós értékeket. Ezt a mechanizmust sohasem alkalmazták.


A befolyásoláshoz más eszközök is vannak. Magyarország nagymértékben függ az eurómilliárdoktól, amelyeket fejlesztési támogatásként kap, és az EU Bizottsága bizonyos körülmények között felfüggesztheti a kifizetéseket.


Egy diplomata azonban azt mondta, bármilyen, a Budapest megszelídítését célzó intézkedés valójában a Brüsszellel szembeszálló emberként erősítheti Orbán arculatát saját Európa-szkeptikus támogatói körében. „Ez ugyanaz a stratégia, amelyet Nagy-Britannia használ” – mondta a diplomata.