rss      tw      fb
Keres

Svájci portál: a magyar devizahitel-átváltástól erősödött a svájci frank
A cash című svájci pénzügyi portál cash insider című rovatában a vezető hírek között írt a svájci frank erősödéséről.


Tegnap a délelőtt folyamán alighanem rövid időre nyugtalanság tört ki a Svájci Nemzeti Bank termeiben, mivel az euró vészesen megközelítette a három évvel ezelőtt bevezetett minimális árfolyamot. Az európai közös valuta 1,2021 frankkal két éve a legmélyebb pontra ért.


Ebben a két évben a valuta őrzői már nem kényszerültek nagyobb intervenciókra az euró javára. Ez azonban akár már a legközelebbi napokban is változhat, amennyiben a frank tovább feszíti az izmait.


A média már megtalálta az utóbbi idők frank-erősödéséért vádolt első bűnöst az Arany-kezdeményezésben, amelyről Svájcban a hónap végén fognak szavazni. Ha ugyanis a kezdeményezést minden várakozással ellentétben elfogadnák, a Nemzeti Banknak vagy nagy tételben kellene aranyat vásárolnia, vagy fel kellene adnia az euró minimál-árfolyamát. Akárhogyan is döntenének majd az illetékesek, mindkét lehetőség szilárdabb frankkal járna.


A frank legutóbbi erősödése azonban alighanem inkább annak az eredménye, hogy a Magyar Nemzeti Bank átváltja a devizaalapú hiteleket. Csak tegnap átszámítva nyolcmilliárd eurót bocsátott a kereskedelmi bankjai rendelkezésére, hogy azok át tudják vezetni az euróban és svájci frankban felvett hiteleket forintra.


A jóval csekélyebb kamatszint miatt a frankhitelek Kelet-Európában és különösen Magyarországon nagyon népszerűek voltak a pénzügyi válság előtt a lakásingatlan-tulajdonosok körében. Az erős frank oda vezetett, hogy ezek a hitelek nem csupán a tulajdonosok, hanem az érintett bankok számára is pénzügyi katasztrófába torkolltak.


A mostani intervenciónál a magyar központi bank az euróban tartott devizatartalékainak egy részét bocsátotta rendelkezésre. Ezért kézenfekvő a feltételezés, hogy ehhez a központi banknak vagy a kereskedelmi bankoknak milliárdos nagyságrendben kellett frankot vásárolnia. És ezt egyelőre az euróval szemben ellenséges piaci környezetben tehették.


Ugyanis legkésőbb múlt csütörtök óta világos: az Európai Központi Bank (EKB) számára nem tabu többé az sem, hogy amerikai mintára államkötvényeket vásároljon, hiszen ezzel elkerülhető a defláció.


Ez a fenyegetés és időközben az EKB-nak a kereskedelmi bankok számára alkalmazott negatív betéti kamatai a környező szomszédos európai országokban arra késztették az első számú bankokat, hogy az ügyfeleiktől is negatív kamatokat követeljenek meg a betéteik után.


Ahogyan nekem elmondják, külföldi befektetési alapok [hedge fund] úgynevezett carry trade-kereskedés keretében megpróbálnak a frank javára hasznot húzni az így létrejött kamatkülönbségekből. Kétlem azonban, hogy ezek a fogadások hosszabb távon bejönnének. Ennek ellenére rövid távon fokozzák a Svájci Nemzeti Bank által bevezetett minimál-árfolyamra nehezedő nyomást.


A valutánk őrzői számára alighanem nem marad más, mint hogy célzott nyílt piaci tranzakciókkal figyelmeztető lövést adjanak le ezeknek a spekulánsoknak. Végtére is a devizapiacokon mutatkozó legújabb eltolódások ezt egyenesen megkövetelik.