rss      tw      fb
Keres

A Demokratikus Koalíció közleménye - DK: Aliyev továbbképzést tart Budapesten


OS 2014. november 11., kedd 14:49

A mai napon Orbán Viktor stratégiai megállapodást kötött Ilham Aliyevvel, Azerbajdzsán elnökével. A miniszterelnök vendége egy igazi illiberális mennyországból érkezett, ahol mindennapos az újságírók megzsarolása, megfélemlítése, az ellenzékiek letartóztatása és a kisebb tüntetések nagy erőkkel történő szétverése. Az azerbajdzsáni autokratikus hatalomgyakorlást illetően ugyan a világ nagyobbik fele felemeli a hangját, a Fideszes botránykormány azonban inkább a kalapjával teszi ugyanezt.

Emlékezetes, hogy 2012-ben az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost, annak ellenére, hogy várható volt, hogy a gyilkosból hős lesz, újra felizzítva az indulatokat az azeriek és az örmények között. Ezzel a korrupt kormányzat már akkor előirányozta az elvek nélküli, érdekek mentén történő külkapcsolati tárgyalásokat, még akkor is, ha a gyalázatos tettnek nem volt végül semmilyen hasznos hozománya, ha a nemzetközi megszégyenülést nem tekintjük annak.

A Demokratikus Koalíció nem lepődik meg Orbán Aliyevhez közeledésén, hiszen mindkettőjük az illiberális berendezkedés büszke hirdetője. A DK szerint jó hír, hogy legalább Azebajdzsán képviselője szóba áll még Orbánnal, ha már a nyugati szövetségeseinkről ez nem mondható el. A DK szomorúnak tartja, hogy Azerbajdzsán mintaállam lehet, mert ez a korrupt kormány végleges elfordulását jelenti a demokratikus működéstől, mindezt Európa szívében.

Ara-Kovács Attila

DK Külügyi kabinetjének vezetője

Kiadó: Demokratikus Koalíció