rss      tw      fb
Keres

Presse: Állítólag titkos tárgyaláson állapodtak meg a bankok Orbánnal a devizahitelek átváltásáról
A Die Presse című konzervatív bécsi lap Magyarország – Orbán elviselhetőt üt a bankokra címmel közölte Christian Höller cikkét. Jövőre magyarok százezrei válthatják át devizaalapú hiteleiket automatikusan forintra. A bankok előzőleg milliárdos plusz költségektől tartottak. Ezúttal azonban a kormány engedményeket tesz.


Az osztrák bankoknak egyetlen más országban sincs annyi problémájuk, mint Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök most azt kívánja meg, hogy országában a vitatott devizaalapú hitelek örökre a múlté legyenek. Ehhez rendkívüli törvényt tervez, amelynek értelmében a magyar bankügyfelek jövőre a helyi valutára, forintra válthatják át tartozásukat. A bankok előzőleg nagy bajtól tartottak. Attól féltek, kötelezik őket arra, hogy a devizaalapú hiteleket az ügyfelek számára különösen kedvező árfolyamon váltsák át.


Egy ilyen intézkedés magyar sajtójelentések szerint a pénzintézetek számára milliárdos nagyságrendű plusz költségeket jelentett volna. Most már azonban biztos hogy megúszták egy horzsolással.


A Magyar Nemzeti Bank, a Bankszövetség és a kormány ugyanis hosszú tárgyalások után abban állapodott meg, hogy a törvényben rögzített átváltás a jelenlegi piaci árfolyamon fog megtörténni. Fennmarad az összes korábbi tehertétel, mint az állítólag túlzott árfolyamok törvényben elrendelt visszafizetése. A jelenlegi szabályozással „számunkra nem keletkeznek újabb megterhelések” – mondta a Raiffeisen Bank International egy szóvivője lapunknak. Ugyanakkor feloldhatók a devizahitelek alapját képező swapok, de ez is legfeljebb „egy alacsony, egyszámjegyű milliós összegbe” kerül – mondta a szóvivő. Hasonló hallható más osztrák bankoktól is.Titkos tárgyalások Orbánnal


Értesülések szerint legutóbb titkos tárgyalások voltak a bankok vezetői és Orbán kormányfő között. Néhány pénzintézet állítólag azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból, amennyiben további terhelésekkel kerül szembe. A Bawag és a Bayerische Landesbank már visszavonult Magyarországról. A bankok egyetlen más kelet-európai országban sem osztogatták olyan bőkezűen a devizaalapú hiteleket, mint Magyarországon. A pénzügyi és gazdasági válság során az ügyfelek számára romlott a helyzet. Orbán kijelentette, hogy a bankok „ravaszak, mint a denevérek”. A kormány képviselői azt ígérték, hogy vissza fogják adni a polgároknak azt, amit a „tisztességtelen” pénzintézetek elvettek tőlük. A bankokat tisztességesebb eljárásra kell kényszeríteni – mondták.


Nyáron a kormány hozott egy törvényt, amely szerint a bankok automatikusan kötelesek visszafizetni a devizaalapú hiteleknél alkalmazott túl magas árfolyamokat. Erre az alkalmat a magyar legfelső bíróság egyik ítélete szolgáltatta, amely megállapította, hogy a bankok a devizaalapú hiteleknél jogtalanul az ügyfelek számára hátrányos váltóárfolyamokat számoltak el.


Ausztriához hasonlóan Magyarországon is minden fogyasztónak egyenként kellene perelni a visszatérítést. Orán azonban törvény útján szabályozta, hogy a pénzintézetek automatikusan kötelesek kártérítést fizetni. Ez a magyarországi bankoknak 3,2 milliárd euróig terjedő összegbe kerül. Az ügyfelek számára ezzel 20-25 százalékkal csökken az adósságteher. Ez az akció az osztrák bankokat is sújtotta. A magyarországi helyzet az egyik oka annak, hogy a Raiffeisen és az Erste Group idén veszteséges lesz. A Raiffeisen abból indul ki, hogy kereken 240 millió eurót kell visszafizetnie a magyar ügyfeleknek. Az Erste Groupnál ez az összeg elérheti a 360 millió eurót.


Orbán már korábban is több lépésben a kasszához kérte a bankokat. Az Erste Bank az elmúlt években 746 millió eurót vesztett Magyarországon. Ebben az összegben már benne van a 2014. év első félévének megterhelése. A Raiffeisen banknál a mínusz összesen 690 millió eurót tesz ki.


A devizaalapú hitelek jövőre esedékes átváltására a budapesti Nemzeti Bank rendkívüli intézkedéseket hozott. A hírek szerint milliárdos nagyságrendben akar bevetni devizatartalékokat, hogy a helyi valuta ne kerüljön turbulenciákba.