rss      tw      fb
Keres

AFP: Magyar tiltakozók a „korrupt” adófőnök elmozdítását követelik
Ezzel a címmel tudósított a vasárnap esti tüntetésről az AFP francia hírügynökség. A tudósítás a Yahoo-n jelent meg.Európai és magyar zászlóval – MTI/Mohai Balázs

Több ezer magyar vonult végig Budapesten vasárnap, az ország adóhivatala vezetőjének lemondását követelve, miután a hölgyet, állítólagos korrupció miatt, kitiltották az Egyesült Államokból.


Vida Ildikó múlt héten erősítette meg, hogy szerepelt az Egyesült Államok feketelistáján hat meg nem nevezett közhivatalnokkal együtt. Ezt múlt hónapban a budapesti amerikai ügyvivő hozta nyilvánosságra [tévedés, a Fidesz-közeli Napi Gazdaság hozta nyilvánosságra – a szerk.], aki szerint az Egyesült Államok „hiteles információval” rendelkezik a korrupcióról.


Az AFP fotósának becslése szerint vasárnap mintegy tízezer ember demonstrált, és azt skandátal: „Csalóknak nem fizetünk adót”, és „Orbán takarodj” – ez utóbbi Orbán Viktor miniszterelnökre vonatkozott, aki szerint az Egyesült Államoknak be kellene mutatnia a bizonyítékait.


Vida, az első kitiltott, aki a nyilvánosság elé lépett, tagadta a vádakat, és közölte, nem hajlandó lemondani.


A kitiltás emellett feszültséget okozott Budapest és az Egyesült Államok között, amely azóta romlik, amióta Orbán 2010-ben átvette a hatalmat.


Szeptemberben az amerikai elnök, Barack Obama bírálta Magyarországot a külföld által támogatott civil szervezetek zaklatása miatt. Az amerikai ügyvivő, Andre Goodfriend októberben azt mondta, hogy „a negatív trendek” gyorsan eluralkodtak.


Múlt héten Orbán azt mondta, Washington téved, ha úgy véli, „Oroszországhoz való közeledést” jelent az, hogy Magyarország támogatja az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték tervét, ahogy abban is téved, hogy az orosz Roszatom terjeszkedését jelentené Magyarország egyetlen atomerőművének fejlesztése.


Vasárnap a tömeg európai és norvég zászlókat is vitt, így tiltakozva Orbán gyakran EU-ellenes retorikája, illetve a jelenlegi elmérgesedett viszony ellen, amely Oslóval áll fenn a civil szervezetek finanszírozása miatt.


A demonstráció, amely békésen zajlott, az októberi tömeges tiltakozásokat követte, amelyeket a tervezett internetadó ellen szerveztek, és amelyek nyomán Orbán visszatáncolt a tervtől.


„Az internetadó elleni tiltakozások végre megmutatták, több éves apátia után, hogy a néphatalom működik”, mondta az AFP-nek az egyik demonstráló.


Ha Vida és más érintett adóhivatali emberek nem mondanak le egy héten belül, a tiltakozók nagyobb tömegben jönnek vissza november 17-én, mondta a szónok a tömegnek.