rss      tw      fb
Keres

Presse: Gyilkos összeesküvés az ukrán oligarcha ellen – a szálak Magyarországra vezetnek
A Die Presse című konzervatív bécsi lap Gyilkos összeesküvés Bécsben Firtas oligarcha ellen címmel közölte Eduard Steiner cikkét. A Die Presse exkluzív cikke: az ukrán oligarchát március óta az a veszély fenyegeti, hogy Ausztria kiadja az Egyesült Államoknak. Legalább ugyanattól az időponttól kezdve az ellenfelei arra várnak, hogy itt megöljék.


Kezdettől fogva csodálkozást váltott ki, hogy az Ausztriában rekedt Dmitro Firtas ukrán oligarchát folyamatosan testőrök kísérik. Szám szerint tizenketten, két hatfős csoportra osztva veszik körül folyamatosan a 49 éves mágnást, aki az Oroszország, Közép-Ázsia, Ukrajna és Nyugat közötti, kevéssé átlátható gázkereskedelemben szerzett nevet magának. És ráadásul vagyont. Mindaddig, amíg osztrák tisztviselők március 12-én egy amerikai letartóztatási parancs alapján március 12-én őrizetbe nem vették Holding Group DF cégének székhelyén, Bécs Wieden kerületében. Aztán egy rekordösszegű, 125 millió eurós óvadék fejében szabadlábra helyezték, de nem hagyhatja el az országot, amíg nem születik döntés az Egyesült Államoknak való kiadatásról.


Jó oka van annak, hogy Firtast azóta kis magánhadsereg őrzi. A Die Presse kutatásai szerint az ukrajnai ellen gyilkossági megbízást adtak ki. A német hírszerzés forrásai ezt megerősítik. A gyilkos összeesküvést eszerint tavasz óta tervezik. A Magyarországról és Romániából érkezett gyilkos kommandó állítólag egy ideig lakást is bérelt Bécs Landstrasse negyedében.Ügyészség: „Hiszen Keletről van”


Werner Pleischl legfőbb ügyész megerősítette a Die Presse értesüléseit a gyilkossági tervről. Pleischl elmondta, hogy Dieter Böhmdorfer, Firtas ügyvédje megkereste: „Nem is nagyon csodálkoztam, először is, mert Firtas Keletről van, és másodszor is nagyon sok pénzről van szó”.


Firtas környezete a rendőrségtől védelmet kért – fejtette ki lapunknak Roman Hahslinger, a bécsi tartományi rendőrfőnök szóvivője. A rendőrség erre összegyűjtött minden ezzel kapcsolatos, elérhető információt, és „tapasztalataink alapján több lehetséges hátteret is fontolóra vettünk” – mondta Hahslinger. Végül egyelőre nem biztosítottak neki rendőri védelmet. „Arra jutottunk, hogy nyáron nem szükséges különösebb rendőri védelem”. Rendőrségi körökből azonban tudható, hogy az osztrák alkotmányvédelem [a titkosszolgálat – a ford.] a biztonságot érintő veszélyről szóló információ nyomán mégiscsak szemmel kíséri ezt az exponált személyiséget.


Firtas környezetében még egyáltalán nem látnak okot a riadó lefújására, és úgy vélik, hogy Ausztria most az eddiginél komolyabban veszi a fenyegető helyzetet. „Állandó kapcsolatban állunk az illetékes osztrák hatóságokkal. A veszélyeztetettség, valamint a hatóságokhoz fűződő jó kapcsolat miatt Firtas minden helyváltoztatását bejelenti” – mondta Robert Shetlen-Jones, Firtas GDF cégcsoportjának alelnöke és Firtas jobbkeze.Feltételezés: a gyilkosságot Magyarországról rendelték meg


Marad a kérdés, hogy kinek áll érdekében elhallgattatni Firtast. A Die Presse információi szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyilkosságra szóló megbízás Magyarországról származik. Ott korábban fontos cégek tartoztak Firtas birodalmához. Időközben az ukrán férfi már nem játszik szerepet a magyar – és az ukrán – gázkereskedelemben. 2009-ben nem valami finoman kiszorították az üzletből.


Akkoriban eszkalálódott az Oroszország és Ukrajna közötti gázkonfliktus, és súlyos következményekkel járó szállítás-kimaradásokhoz vezetett Nyugat-Európában. Julia Timosenko akkori ukrán miniszterelnök Moszkvába sietett, hogy megoldja a konfliktust. Azt a vitatott szerződést alkudta ki, amely Ukrajna számára magas gázárat hozott, és még ma is konfliktusokat okoz.Timosenko ősellensége


Ám Timosenko, aki maga is a gázüzleten gazdagodott meg, Moszkvában egyúttal megszabadult egy személyes problémától is: rövid úton kitették az üzletből Firtast, aki éveken át a Gazprommal kevéssé átlátható szövetségben a RosUkrEnergo (RUE) gázkereskedelmi céget vezette, és ebből hihetetlen vagyonra tett szert.


Erre Firtas magyarországi érdekeltségei kerültek turbulenciába. Különösen az Emfesz gázkereskedelmi vállalat került bajba, amelynek addig a RUE szállított. Végül a mendzsment az egész céget eladta egy amerikai dollárért a svájci székhelyű RasGas AG vállalatnak. Mégpedig – mint az a nyomozási anyagokból egyértelműen kiderül – állítólag érvénytelen meghatalmazások és hamisított papírok felhasználásával.„250 milliós sikkasztás”


Az Emfeszből 250 millió dollárt vontak ki, és elsikkasztották. Négy éve próbáljuk visszaszerezni az Emfeszt, és együttműködünk a magyar hatóságokkal” – mondja Shetler-Jones. A nyomozás jelenlegi állása szerint fennáll a gyanú, hogy a Firtas meggyilkolására szóló megbízás a korábbi Emfesz-menedzsment környezetéből jöhet.


E körök ellen most már Magyarországon is nyomoznak. A nyomozó szerint „elvesztették a kormány legmagasabb köreinek a védelmét”. Mert a hírek szerint ez a politikai védelem létezett. A nyilatkozó szerint fennáll a gyanú, hogy az Emfesz-pénzek néhány éve a korrupciót is szolgálták. Állítólag így érték el, hogy a Mol magyar kőolajipari társaság nyerje meg az INA horvátországi konszernért folyó licitálási versenyt az osztrák OMV-vel szemben.


Firtasnak Ukrajnában és Magyarországon sok ellensége van. Ezek az emberek nyilvánvalóan attól tartanak, hogy Firtas vissza akarja szerezni a korábbi tulajdonait, vagy hogy ha kiadják az Egyesült Államoknak, kipakolhat a kelet-európai gázüzletben folyó üzelmekről. „Firtas most nyolc hónapja rekedt Bécsben, és az eljárás folyik” – mondja Shetler-Jones. Még teljesen nyitott kérdés, hogy Dmitro Firtast kiadják-e az Egyesült Államoknak, s ha igen, mikor.A Die Presse Firtasról


Az oligarcha, aki Bécsben rekedt. Christian Ultsch portréja


Dmitro Firtas milliárdos valaha Janukovics bizalmasa, legutóbb Klicsko támogatója volt. Firtas eltökélt konkurense mindig is Julia Timosenko volt.


Dmitro Firtast az egyik leggazdagabb és legnagyobb hatalmú ukránnak tartják. Március óta nem hagyhatja el Bécset, és várja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Rövid ideig a Josefstadt büntetésvégrehajtási intézetben ült, de aztán 125 millió eurós óvadék fejében szabadlábra került


A befektető tulajdonképpen mindent jól csinált az ukrajnai válságban: Firtas jó időpontban állt át a másik oldalra, megvásárolta az Inter elnevezésű, népszerű tévéadót, és a Régiók Pártjának képviselőihez vezető drótjai útján Rinat Ahmetov milliárdossal együtt elősegítette egykori bizalmasa, Viktor Janukovics elnök bukását.


Most valami más lett az oligarcha veszte. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI 2006 óta nyomoz az ápolt szürke szakállú férfi ellen. Tavaly egy amerikai kerületi bíróság vesztegetés és bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt letartóztatási parancsot adott ki ellene. Ausztria hatóságai reagáltak az Egyesült Államok jogsegélyegyezmény keretében beterjesztett megkeresésére.


A 48 éves férfi bejelentett lakhelye Bécs IV. kerületében van, a Group DF székhelyén. Ez a vegyes profilú konszern (gáz, ingatlan, titán, műtrágya) az alapító nevének kezdőbetűit viseli a nevében.A nullás években gazdagodott meg


Firtas csere- és később gázüzletek útján gazdagodott meg. Csillaga a nulladik években emelkedett magasra, amikor közvetítőként szerepelt az Ukrajnába irányuló orosz-türkmén gázszállításokban. Az akkori cége neve Eural TG volt, de ezt később felszámolták. De Firtas megtartotta a jövedelmező üzleti modellt, és alig egy évvel később a RosUkrEnergo (RUE) vállalat révén egyenesen a az ukrán oligarchák legfelső ligájába katapultált.


A vállalat gyakorlatilag az Ukrajnába irányuló gázkereskedelmet tartotta ellenőrzése alatt. Firtas kezében volt a svájci Zug kantonban székelő gázkereskedelmi cég 45 százaléka, 5 százalékot egy Ivan Furszin nevű üzlettárs tartott, 50 százalékot pedig az orosz Gazprom konszern. Firtas neve 2007-ben merült fel, miután azt megelőzően rejtve volt a Raiffeisen Invest AG vagyonkezelőség mögött. A jelzés Amerikából érkezett. Később Firtas Bécsben a bakok elleni vizsgálóbizottságban is témává lett.


Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök mindig is Firtas elszánt konkurense volt mind üzleti, mind politikai téren. Azzal is megvádolta az oligarchát, hogy a RUE cégben annak a Szemjon Mogiljevics [„Szeva bácsi” – a ford.] maffiafőnöknek a partnere és strómanja, aki egyebek között nagy értékű pénzmosás miatt a világ 10 legsürgősebben keresett bűnözőinek listáján szerepel.