rss      tw      fb
Keres

Amerikai portál: Amerikai piárcéget fogadott a kormány havi 14,5 millió forintért




Az O’Dwyers nevű, New York- székhelyű PR és marketing szakportál A Moszkva felé hajló Magyarország Conny Mack IV-et szerződteti PR-ra címmel közölte Kevin McCauley cikkét.


Magyarország, amely tekintélyelvű vezetője alatt visszatérőben van Moszkva vonzáskörébe, Connie Mack volt konzervatív republikánus kongresszusi képviselő cégével kötött havi 60 ezer dolláros (14,5 millió forint) PR, stratégiai tanácsadási és kommunikációs szerződést.
Mack cége, a Liberty International Group az amerikai vezetőket fogja tájékoztatni Orbán Viktor magyar miniszterelnök diplomáciai erőfeszítéseiről és politikájáról.


Az év folyamán sokan felvonták a szemöldöküket amiatt, hogy a miniszterelnök olyan „illiberális” állam kiépítésére vonatkozó tervet vázolt fel, amely a nemzeti értékeket a nyugati stílusú, liberális ideológia fölé helyezi.


„Keleti nyitási politikájának célja a szorosabb kapcsolatok kiépítése Oroszországgal és Ázsiával. Magyarország parlamentje jóváhagyott egy Moszkva által erőltetett gázvezetéket, és ezzel szembeszállt azokkal a szankciókkal, amelyeket az Európai Unió és az Egyesült Államok hirdetett meg Oroszország ellen annak ukrajnai inváziója miatt.


Az Egyesült Államok a Reuters hírügynökség szerint diplomáciai offenzívát indított, hogy megakadályozza, hogy Magyarország egyre meghittebb viszonyba kerüljön Vlagyimir Putyinnal, akit Orbán szerepmodellnek tekint.


Kati Marton, a Bizottság az újságírók védelmében elnevezésű szervezet volt elnöke november 3-án cikket írt a The New York Times című lapban, amelyben kifejtette, hogy Magyarország „gyors iramban csúszik az idegengyűlölet és a tekintélyelvűség felé”, hogy „Orbán egyre nagyobb hatalmat követel, miközben a lakosság szabadságjogait megnyirbálják”.


Marton megjegyezte, hogy Magyarország kormánya egy új törvény alapján gyakorlatilag ellenőrzése alatt tarja a médiát, amely most Orbán vezérszurkolójának a szerepét tölti be.


Mack Florida államot képviselte a kongresszusban 2005 és 2013 között, a külügyi bizottság tagja, és a Nyugati Félteke albizottság elnöke volt.


Felesége, Mary Bono Mack 1998-tól 2013-ig Kalifornia kongresszusi képviselője volt. Édesapja, Connie Mack III. Florida szenátora volt, és a Liberty International Group nyugalmazott elnöke.