rss      tw      fb
Keres

Bayer Zsolt pert vesztett Lunacekkel szemben




Az osztrák APA hírügynökség sajtószolgálata Budapesti bíróság Lunacek javára dönt és egy újságírót, Orbán barátját bírság megfizetésére ítéli címmel közölte az osztrák Zöld párt közleményét.


Egy budapesti első fokú bíróság minden pontban elfogadta Ulrike Lunacek Bayer Zsolt magyar újságíró ellen beterjesztett panaszát. A bíróság megállapította, hogy Bayer a magyar televízióban tett kijelentéseivel megsértette Lunacek személyiségi jogait, és az alperest 500 ezer forint (mintegy 1600 euró) bírság megfizetésére kötelezte – az első fokú ítélet még nem jogerős.



A háttérről


Bayer Zsolt, a már előzőleg antiszemita tirádákról és romaellenes kirohanásokról hírhedt újságíró és Orbán barátja 2012-ben, a magyar Echo tévében vadul szidalmazta és vádolta Ulrike Lunaceket, az osztrák Zöld Párt képviselőjét az Európai Parlamentben, Neelie Kroes akkori uniós biztost, és általában az Európai Parlamentet. Miután Lunacek keresetét a magyar Médiahatóság elutasította azzal, hogy nem illetékes az ügyben, Lunacek a budapesti bíróságon polgári pert indított, amely most a javára dőlt el.


Lunacek első reagálása az ítéletre: „Üdvözlöm a budapesti első fokú bíróság ítéletét, és örülök, hogy ezzel a magyar igazságszolgáltatás egyértelmű jelzést adott az efféle verbális radikalizmus ellen. Bayer Zsolt elviselhetetlen szidalmai megalázó magatartása a romákkal szemben, valamint antiszemita uszítása bebizonyította, hogy kinek a szellemi gyermeke. Az, hogy Bayer engem és az Európai Parlamentet szidalmazta, nem véletlen baklövés volt, hanem az embert megvető polémia egész sorába illik, amely elvesztette az indokolható politikai ütésváltás minden mértékét. Ebben az értelemben a keresetemet mindazok nevében is értelmeztem, akiket Bayer Zsolt hasonló és részben még rosszabb módon szidalmazott és megalázott, és akiknek a személyiségei jogait ezáltal súlyosan megsértette. A budapesti bíróság bebizonyította, hogy az ilyen magatartásnak mindenütt, és Magyarországon is következményei vannak.”





Korábban a Galamusban:


Ulrike Lunacek bepanaszolta az Echo Tv-nél Bayer Zsoltot; Médiasöpredék. (Az ominózus Bayer-kitétel Lunacekről: „Csak jön egy olyan agyament ótvar hazug idióta, Ulrike Lunacek, és milyen finoman fejeztem ki magam. (…) Az egész egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából.”) Lásd ehhez napi aprónkat: Ulrike Lunacek esete a magyar csőcselékbeszéddel.


Schöpflin-levél Lunaceknek, és a bizonyíték (Részlet a levélből: „A megjegyzéseket, amelyeket Önre tettek a résztvevők, minden bizonnyal lehet pimasznak és udvariatlannak nevezni, noha nem több ez, mint az az éles szócsata, vita, amellyel a közéleti szereplőknek együtt kell élni.”) Aprónk: Még egyszer a Schöpflin-levélről.


Ulrike Lunacek panaszt nyújtott be az Echo TV ellen. Írásunk: A gyűlölettartály meg a tartalma.


Ulrike Lunacek bírósághoz fordult a Médiatanács döntése miatt


Ulrike Lunacek keresetet nyújtott be, ezúttal Bayer Zsolt ellen