rss      tw      fb
Keres

Spiegel–internetadó: „A nemzeti konzultáció cinikus PR-trükk”
A Der Spiegel című tekintélyes német politikai hetilap Keno Verseck cikkét közölte Internetadó Magyarországon – Orbán, a szalámi-taktikus címmel. A magyar néplélek forrong, a kormányfő visszavonja az internetadót. De Orbán Viktort egyes megfigyelők megállapítása ellenére még messze nem érte vereség. A hangos tiltakozást már sokszor fosztotta meg időhúzással az erejétől.


Néhány napig úgy tűnt, hogy Orbán Viktor hatalma megingott. Budapesten és más magyar városokban ritka egységben tüntettek a különféle politikai táborokhoz tartozó emberek a tervezett internetadó ellen. Orbán hallgatott, miközben a kormánya szomorúnak és konfúznak látszott – képviselői hol tervezett módosításokat tálaltak, amelyek olyan homályosak voltak, hogy alig valaki értette őket, aztán újra makacsul védték az adót. Közben számos, tulajdonképpen Orbánhoz közelálló publicista foglalt állást az adó ellen, és még Orbán pártjának vezető politikusai és tévedésnek tartották az internetadót.


Végül a magyar kormányfő meghúzta a vészféket – és ezzel, mint már annyiszor, sikerült taktikai trükköt alkalmaznia: az állami Kossuth rádióban elhangzó heti interjújában Orbán pénteken bejelentette, hogy egyelőre nem vezetik be az internetadót. Ugyanakkor védelmébe vette az adót, és érzékeltette, hogy jövőre egy széles körű „nemzeti konzultáció” nyomán mégis be akarja vezetni.


Az eredeti tervtől való elállást Orbán így indokolta: az adó – amely, mint mondta, „nem internetadó, hanem egy már meglévő távközlési adó technikai módosítása” – nem vezethető be, mert „a vita elfajult”, és „már nem kezelhető”. Ha az emberek ésszerűtlennek tartanak egy intézkedést, akkor azt nem szabad meghozni. „Nem vagyunk kommunisták, nem a nép ellen, hanem a néppel kormányzunk” – mondta Orbán.


Aztán jött a behatárolás: „január közepétől 3-6 hónapos nemzeti konzultáció következik az internet szabályozásáról”, mégpedig arról, hogy „mi megy, és mi nem megy”, valamint a „pénzügyi vonatkozásokról” – nevezetesen, hogy lehetséges-e az országban tartani és az államkasszába folyatni „a távközlési vállalatok hatalmas extraprofitjait”. A nemzeti konzultáció remélhetőleg újra „ésszerű sínre” tereli majd a vitát – mondta Orbán.


A magyar kormányfő visszavonulása azonnal hatott. Pénteken este Budapesten és más városokban már csak néhány ezer ember gyűlt össze rövid tüntetésre a kormány ellen. Egyfelől a győzelmüket ünnepelték, másfelől óvtak „a csalárd nemzeti konzultációktól”. Budapesten a tiltakozás alig fél órát tartott. „Az internetadó elleni tiltakozás válaszút elé került” – szólt a független ATV csatorna ítélete, amely a megelőző napokban élőben közvetítette a tüntetéseket. A kormánnyal szemben kritikus 444! internetes portál azt írta: „Úgy tűnik, Orbán számítása bejött. A hatodik napon pihen a tiltakozó hullám.”


Nagy Attila Tibor, a budapesti Méltányosság intézet munkatársa is ügyes sakkhúzásnak látja a magyar kormányfő bejelentését. „Orbán megértette, hogy a kormány kommunikációja katasztrofális volt, és hogy az adó mostani bevezetése nagy kárt okozott volna neki. De alapvetően nagyon eltökélten védelmezte az internetadót a rádióinterjújában”, mondta Nagy.Kozmetikai változtatások


Valójában Orbán Viktor politikai karrierje során soha nem fogadott el vereségeket, ritkán kötött kompromisszumokat vagy hajolt meg kormányfőként az utca előtt. A médiatörvény és Magyarország antidemokratikus átépítése elleni tiltakozások meghallatlanul ültek el, az egyetemi tandíjak ellen tiltakozó diákmozgalmat Orbán két éve halogató taktikával lankasztotta le, a jogállamiság szempontjából kétes törvények elleni uniós tiltakozásra kozmetikai módosításokkal válaszolt.


Orbán Nemzeti Együttműködési Rendszerét is szükség szerint bevetette legitimációként: az új magyar alkotmány elfogadása előtt Magyarország polgárai levelet kaptak a kormánytól, és egy kérdőíven kifejezésre juttathatták véleményüket. Állítólag minden döntő kérdésben lenyűgöző volt az egyetértés. Ám ezeknek a „nemzeti konzultációknak” az eredményét független megfigyelők nem ellenőrizhették.


Így aztán alighanem hasonlóan végződik a nép megkérdezése az internetadóról is. Legalábbis így látja ezt az elmúlt napok budapesti tiltakozó tüntetéseinek egyik szervezője, Várady Zsolt internetes vállalkozó, az iwiw közösségi oldal alapítója. „Örülök, hogy a tiltakozásunk sikeres volt, de az úgynevezett nemzeti konzultáció cinikus PR-trükk. Orbán leveleket fog küldeni a polgároknak, néhány tízezren majd válaszolnak, és aztán azt fogja mondani: nézzétek, mindenki egyetért, bevezetjük az internetadót. És ehhez csak annyit tudok mondani: Kedves Viktor, nem akarjuk a nemzeti konzultációdat” – mondta Várady.