rss      tw      fb
Keres

Handelsblatt: Orbán újabb támadása az internet ellen olyan biztos, mint templomban az ámen
A Handelsblatt című német gazdasági lapban Hans-Peter Siebenhaar A média-biztos című, szokásos hétfői rovatában A Facebook-közösség győzött Magyarországon címmel közölt kommentárt. Az emberek Magyarországon hálózatba tömörülésüknek köszönhetően érvényre juttatták akaratukat a gyűlölt internetadóval szemben. Orbán jobboldali populista kormányfő alábecsülte a társasági oldalak hatalmát.


Orbán Viktor nem enged, és pláne nem, ha a médiáról van szó. Eddig ez volt a ki nem mondott dogma Magyarországon. A gyűlölt internetadó elleni tömeges lázadás óta ez már csak makulatúra. Való igaz, hogy a jobboldali populista kormányfő az adatforgalomra tervezett adóját visszavonta. A miniszterelnök a Fidesz ellenőrzése alatt álló közszolgálati rádióban közölte meglepő döntését. Orbán, az analóg korszakból való politikus egyszerűen alábecsülte a közösségi hálózatok hatalmát.


Budapesten, a fővárosban a Facebookon főleg fiatal és jól képzett emberek tízezrei szerveződtek meg. Így politikailag hatásos csatornába terelték a digitális kőkorszakba tervezett visszatérés elleni dühöt. Orbán és pártbeli barátai számára nagy volt a sokk, amikor a Fidesz budapesti székházát a tüntetők leszuperált klaviatúrákkal és monitorokkal dobálták meg, hogy megakadályozzák az Európai Unióban egyedülálló internetadót. A sokk csak még nagyobb lett, amikor a tiltakozások nem csendesedtek el.


Orbán szinte úgy kormányozza Magyarországot, mint egy autokrata. A média az ellenőrzése alatt áll – az RTL kivételével, amelyet most reklámadóval akar térdre kényszeríteni. A nem kedvelt internetes portálokat, mint a Deutsche Telekom tulajdonában lévőt, már rég beállították a sorba. Csak a közösségi oldalak ellenőrizhetetlenek. Ezt már tapasztalniuk kellett az arab diktátoroknak is Egyiptomban és másutt, amikor a lázadást a neten és aztán az utcán alábecsülték. Az arab tavasz végül elsöpörte a potentátokat.


A politikailag dörzsölt Orbán ismeri ezt a legújabb kori keleti történetet, és ezért eléggé ügyes volt ahhoz, hogy ezúttal meghagyja a Facebook-közösségnek a nem kedvelt internetadó feletti győzelmét. Most még örülhet a világháló magyarországi közössége a 2015-re tervezett adó leállításának. Budapest utcáin internetes aktivisták ezrei ünnepeltek. A Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport győzelmi mámorában úgy vélte, hogy a „nép akaratát” testesíti meg. Ez persze önteltség. Sokkal inkább az a döntő, hogy folytassák a megkezdett utat, nevezetesen a média civil társadalmának digitális megvédelmezését.


A világhálós közösségnek nem szabad elfelejtenie, hogy az internet ellenőrzése továbbra is a legelső helyek egyikén szerepel a magyar kormány napirendjén. Lekerült az asztalról az ötlet, hogy az adatforgalmat gigabájtonként 50 eurócenttel megadóztassák, de nem került le a kormányzó Fidesz mély meggyőződése, hogy továbbra is fojtó szorításba akarja fogni az internetet.


Orbán meghirdette, hogy már 2015 elején „nemzeti konzultációt” akar kezdeményezni az adatforgalomról. Az, hogy a 2010 óta kormányzó miniszterelnök újra támadást intéz a különadókkal nem terhelt internethozzáférés ellen, olyan biztos, mint a templomban az ámen. De ezt a Facebook-aktivisták a budapesti utcán tanúsított ünneplő kedvük ellenére már pontosan tudják. Magyarország a háló szabadságáért folytatott harcban bizonytalan idők felé tart.