rss      tw      fb
Keres

Svájci lap: Orbán-közeli cégháló egy svájci kantonban
A Basler Zeitung című svájci lap a TagesAnzeiger nyomán Bernhard Odehnal cikkét közölte Egy céghálózat, amely egy zugi címben és az Orbánhoz való közelségben osztozik címmel. Magyar Oligarchák részt akarnak venni a nemzetközi nyersanyag-kereskedelemben. Erre szolgál egy céghálózat, amelynek székhelye a svájci Zug kantonban van.


Lakatos Benjamin a vállalkozását „európai sikertörténetnek” nevezi: nyersanyag-kereskedelmi cég, amely még csak néhány éves, de már az egészen nagyok körében kavar; amely a néhány évvel ezelőtti 200 ezer eurós befektetésből idén több mint 3,8 milliárd euró bevételre számít; amely kirendeltségeket nyitott Kelet-Európában és Londonban, de amelynek székhelye a svájci Zugban van. És amelynek főnöke, Lakatos meggyőződéssel vallja, hogy „Közép-Európában alapvetően megváltoztatjuk a játékot”.


A Swytz kantonban élő, 38 éves magyar MET elnevezésű holdingjával akarja megváltoztatni a játékot. A MET a MOL Energy Trading (MOL Energia-Kereskedelem) rövidítése. A MOL Magyarország részben állami tulajdonban lévő nagy kőolaj és földgáz konszernje. A MET Holdingot 2012-ben jegyezték be Zugban, az azóta több leányvállalata lett, amelyek székhelye ugyanazon a zugi címen van: MET Management, MET Power, MET Marketing, MET International. Lakatos mindegyiknél az igazgató tanács vagy az elnökség elnöke.


2014 óta az Erigo elnevezésű új zugi befektetési társaságban is helyet foglal, amelynek anyacége Angolában aktív. A TagesAnzeigernek Lakatos azt mondta, hogy mindig is Magyarországot fogja a hazájának tekinteni, „de a fő tevékenységünk Svájcban van”.Átláthatatlan struktúrák


A MET Magyarországon átláthatatlan tulajdonosi struktúrájáról híresült el. Az Átlátszó című tényfeltáró portál (a magyar Wikileaks) feltárta a szerkezetet a ciprusi és a Kajmán-szigeteken lévő cégeken át az igazi tulajdonosokig: Orbán Viktor miniszterelnökkel remek kapcsolatban álló magyar oligarchákig.


A MET-et 2007-ben a MOL energiakonszern menedzserei alapították. A MOL ma is a zugi Holding 40 százalékának tulajdonosa. További 50 százalék egy WISD Holding tulajdonában van – a WISD neve nemrég még RP Explorer Funds volt, és Cipruson van bejegyezve. Az Átlátszó szerint több offshore társaság tulajdonában van. A ciprusi cégnyilvántartások alátámasztják az állítást.A VIP-tribün mint találkozóhely


Ott van például az Inather Trading. Ez egy további cégen át Garancsi István magyar vállalkozó tulajdonában van, aki a pénzügyi és a sportvilágban tevékenykedik. Garancsi mentette meg 2007-ben az Fehérvár SC labdarúgóklubot a csődtől.


Ez hozzásegítette a belépéshez a legbelső hatalmi körbe, mert a Fehérvárnak van egy neves szurkolója: Orbán Viktor. A klub VIP-tribünje oligarchák és kormánypolitikusok találkozóhelye. Garancsinak van egy takarékpénztára is, amely részt vett az Orbán falujában, Felcsúton felépült stadion finanszírozásában. Amikor a kormány tavaly államosította a magyar takarékpénztárakat, az ő vállalkozását megkímélték.


A MET egy további tulajdonosa Nagy György. Ő egy Wallis elnevezésű befektetési konszern egyik alapítója volt, és a tulajdonában van egy Ho-Me 2000 elnevezésű cég, amellyel Orbán egy másik védencéhez, Csányi Sándor bankmenedzserhez kapcsolódik. 2014 júliusában a magyar sajtó arról számolt be, hogy a Ho-Me 2000 Csányival közösen hatalmas vágóhidat épített Dél-Magyarországon.Kétszer annyi sertéshús


Mivel a kormány 2020-ig meg akarja duplázni a sertéshús-termelést, Nagy és Csányi 1,5 milliárd forint állami támogatást kap. Emellett a hírek szerint az uniós támogatási pénzek legnagyobb kedvezményezettjei között vannak. Csányi a MOL konszern elnökhelyettese is, és törzsvendég a Fehérvár SC VIP-tribünjén.


A MET felemelkedése is Orbánhoz kapcsolódik. 2010-es választási győzelme után az új kormányfő az energiaköltségek csökkentését ígérte a választóknak. Az árak leszorítása érdekében az MVM állami gázcég megcsapolhatta a tartalékokat, és olcsón vásárolhatott gázt a világpiacon. Ezt azonban nem csupán a tartályokba vezették, hanem továbbadták a MET Magyarországnak. Az pedig a magyar piacon drágán adta tovább. A kormány soha nem adott választ arra, miért is volt tulajdonképpen szükség közbenső kereskedőre.„Elismerés svájci vállalatként”


Az MVM és a MET közötti szerződést átjátszották a médiának. Az Átlátszó szerint a MET állítólag 50 milliárd forint nyereségre tett szert. Nem sokkal ezután alapították meg a MET Holdingot Zugban. Hogy miért költöztek át Svájcba? Lakatos Benjamin azt mondja, hogy a kedvező adóztatás csak egy volt a sok ok között. Felsorolja a könyvelés egyszerűségét és a bankrendszert: „De a legnagyobb előny az, hogy nemzetközi partnereink svájci vállalatnak ismernek el minket. Ma az Energia-kereskedelmi Klub teljes jogú tagja vagyunk.”


Kevésbé beszédes Lakatos, amikor a holdingjának a tulajdonosairól van szó. A MET Menedzsment Társaságnak és egy Deneb Algedi elnevezésű zugi cégnek – amely ugyanakkor a WISD Holding résztulajdonosa – a tulajdonosait nem akarja megnevezni. Egy pillantás a cégnyilvántartásba világosságot teremt: maga Lakatos alapította mindkét céget, és teljes egészében az ő tulajdonában van kétmilliárd frank értékben. Az adóoptimalizálási lehetőségek keresése nem ütközik törvénybe – mondja Lakatos: a tulajdonosi struktúra a „részvényesek döntésén múlik”.


Lakatos azt is mondja, hogy a cégének nincs köze a politikához. Ez a mai Magyarországon nehezen képzelhető el. Orbán Viktor számára az energiagazdaság ellenőrzése különösen fontos. Külföldi cégeket kiszorítottak a piacról, a magyar cégekben tartott tulajdonrészeiket felvásárolta az állam, és ezért kész volt újabb adósságokba verni magát.Fogékony a korrupcióra


Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége 2010-ben egy titkos jelentésben – amelyet a Wikileaks tett közzé – megjegyezte, hogy az energiagazdaság különösen fogékony a korrupcióra: egy erős lobbi akadályozza a piac megnyitását, a nagy pártok konszernek által finanszíroztatják magukat: a szocialisták inkább az MVM gázkonszernnel, Orbán Fidesze főleg a MOL olajkonszernnel.


Deák András György független energiaszakértő azt mondja, a magyar energiagazdaságban továbbra is „modus vivendi” uralkodik: „Van egy hallgatólagos megállapodás, hogy ki melyik részeket kapja meg.” Manapság a legfontosabb döntések focimeccsek közben, a VIP-páholyokban születnek – bírál a Transparency International Magyarország egyik jelentésében.


A kormány bírálói szerint a svájci MET felemelkedése egy Orbán környezetében mutatkozó hatalom-eltolódással is összefüggésben áll. A régi oligarchák veszítenek befolyásukból, fiatal menedzsereket protezsálnak. Orbán azt akarja, hogy környezetében senki ne tegyen szert túl nagy hatalomra. Egyes vállalkozók, akiknek építkezési és médiavállalatai – valamint Svájcba nyúló cégkapcsolatai – vannak, ritkábban láthatók a VIP-páholyokban. Mások viszont gyakrabban. A MET Holding tulajdonosai láthatólag felemelkedő ágon vannak.