rss      tw      fb
Keres

Die Welt: Orbánnak „szüksége van a viharra, és ha másképp nem megy, maga kavarja”
A Die Welt című jobboldali konzervatív német lap Boris Kálnoky kommentárját közölte Orbán bajban van címmel. A magyar kormányfő mindenütt súlyos problémákba ütközik.


Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét „csatárnak” tekintik a focipályán éppen úgy, mint a politikában. Jelenleg azonban a kapuvonalon áll, és meg kell tartania, ami tartható. A tervezett internetadó olyan heves tiltakozásokat váltott ki, hogy most visszavonta. Tévesen mérte fel a helyzetet. Nem csupán a tiltakozás az oka a visszavonulásnak. A tüntetés csupán egy a számos katasztrofális fejlemény között, amellyel jelenleg a kormányfő téves helyzetértékelései miatt szembekerül. Ebben az helyzetben az elkerülhető egyéb bosszúsággal ezt teszi az ember: elkerüli.


A legnagyobb probléma az Egyesült Államokkal való kapcsolatban mutatkozó mély válság. Orbán tudta, hogy Washington a demokrácia szempontjából kétesnek tekinti őt, és kapott is elég jelzést, hogy élesen elutasítják, hogy Putyin Oroszországa felé fordul az ukrajnai válság háttere előtt. De nem számított arra, hogy a büntetés ilyen súlyos lesz: beutazási tilalom magyar tisztségviselőknek „korrupció gyanúja miatt”. Ennek a történetnek még messze nincs vége, ha megfelel a valóságnak, hogy az adóhivatal vezetése is érintett. Ebből belpolitikai bizalmi válság is lehet.


Másodszor: Budapesten attól tartanak, hogy az EU új Bizottsága hamarosan hasonlóan keményen lép fel Magyarország ellen, mint most az amerikaiak. Harmadszor ott van a dráma a saját konzervatív sajtójával. Tekintettel a gyenge ellenzékre, amelyről úgy tűnt, hogy már nem jelent veszélyt, Orbán rendet akart csinálni a saját táborában. A „reklámadó” nemcsak az eddig apolitikus RTL adó ellen irányul, hanem kárt okoz befolyásos „oligarcháknak” is, akik a magyar konzervatív sajtóorgánumok tulajdonosai. Orbánnak most az egész médiával gondja van – nem csupán a baloldalival. Az RTL és részben a konzervatív sajtó is felerősíti az e nélkül is nagy problémákat. Pedig a legutóbbi választási győzelme után minden további nélkül nyugodtabb vizekre evezhetett volna. De úgy tűnik, szüksége van a viharra, és ha másképp nem megy, maga kavarja.