rss      tw      fb
Keres

Die Welt: Orbán szégyenletes visszavonulása – és egészséges reakciókészsége
A Die Welt című jobboldali konzervatív német lap Orbán Viktor szégyenletes visszavonulása címmel közölte Boris Kálnoky írását. A tervezett internetadót az erős bel- és külföldi tiltakozások nyomán visszavonnák. Orbánnal a saját pártja is éreztette az elégedetlenségét. Most a népet akarja megkérdezni a témáról.


Eredetileg az volt a terv, hogy jellegzetes nagy orbáni dobás lesz: a kis Magyarország a világ első országaként megadóztatja a nagy internetet. Mégpedig jócskán. A nyilvánvalóan személyesen a magyar miniszterelnök által kieszelt terv azonban olyan heves ellenállásba ütközött, hogy előbb gyorsan mini-adóra redukálták, most pedig teljesen visszavonták.


Előzőleg magyarok tízezrei tüntettek a terv ellen.


Az Európai Unióból is lesújtó bírálat érkezett. Így Orbán beismerte ugyan a vereségét, de nemigen mutatkozott belátónak: az internetadó az eltervezett formában nem valósítható meg, mert „kisiklott a róla folytatott vita”, mondta. Ezért át kell dolgozni a törvénytervezetet – amely az internetadó mellett még számos más adóváltoztatást tartalmaz, és ki kell emelni belőle az internetadót. Jövő év elején aztán meg akarja szavaztatni a magyarokat erről a kérdésről egy népszavazáson.


Mindezek ellenére gyors és teljes visszavonulásnak látszik az, ami első pillantásra úgy tűnik, hogy csak késik, de nem múlik. A bejelentett „nemzeti konzultáció” alighanem az arca megőrzését szolgálja. Ha az emberek nemet mondanak, akkor nem jön az adó, az azonban nem Orbán veresége, hanem a nép akarata lenne. Hasonlóan járt el a Fidesz a múltban más kérdésekkel is – így például egyszer szavazati jogot akartak bevezetni a gyerekeknek (ezzel a szülők a választásokon kiskorú gyermekeik nevében leadott szavazataikkal súlyozott szavazati jogot nyertek volna). Ez azonban nem tetszett a polgároknak, így aztán soha nem valósult meg.A civil társadalom sikere


A magyarok minden társadalmi rétegen átívelően adtak hangot a tervezett internetadó miatti felháborodásuknak, sokkal tömegesebben, mint ahogyan azt az erőtlen ellenzéki pártok valaha is meg tudták volna szervezni. Vezetőik ennek megfelelően alig mutatkoztak a tüntetéseken. A civil társadalom ragyogó sikere volt ez.


Orbán visszavonulásának döntő oka azonban nem a jelentős tiltakozás volt. Bel- és külföldön a múltban is éppen elégszer mutatkozott ellenállás különféle vitatott indítványaival szemben. Többnyire élvezi, ha meg tudja törni az ellenzék ellenállását, az európaiakat jelentéktelennek tudja láttatni, keresztül tudja nyomni a terveit, és a végén még mindig jól áll a választók kegyeiben.


Rendszerint csak akkor enged, amikor a saját pártjában, a konzervatív véleményformálók és a törzsválasztók körében lárma kezdődik. Így történt, amikor néhány éve hosszú vonakodás után ejtette Schmitt Pál államelnököt, akit a saját soraikban mutatkozó aggályok ellenére maga választott ki, és aki aztán megbotlott egy plágiumügyben. A párt „mérsékelt szárnya” akkor nyomást gyakorolt, és Orbán kénytelen volt engedni.Magyarország leállítja az internetadóra vonatkozó terveket


Éppen ez történt most az internetadóval is. Kövér László parlamenti elnök, Orbán hűséges, de öntörvényű útitársa bírálta a törvénytervezet támadásszerű beterjesztését. Mint mondta, nem voltak konzultációk a pártvezetéssel. A Heti Válasz című, meghatározó konzervatív politikai magazin éles támadásokat intézett a terv ellen, Stumpf András kommentátor azt írta, ez a tervezet alkalmas arra, hogy beigazolja azokat a kritikusokat, akik „diktatúraszerű” magyarországi tendenciákra panaszkodnak.


A párt mindezek ellenére alighanem áldását adta volna a tervre, ha morgolódva is – vélekedik Ablonczy Bálint, a belpolitikai rovat vezetője a Heti Válasznál. Orbán reakciókészsége mellett szól, hogy képes felismerni saját hibáit, és aztán ugyanolyan gyorsan takarodót fújni, ahogyan előzőleg támadást vezényelt. Hasonló történt korábban a tervezett felsőoktatási reformok elleni diáktüntetéseknél – Orbán a leghevesebben bírált vonatkozásokat minden teketória nélkül visszavonta. A nagy kérdés az, hogy ezúttal is át tud-e úgy hidalni egy önhibájából elkövetett, egyértelmű hibát, hogy azt ne szenvedje meg a népszerűsége.