rss      tw      fb
Keres

FAZ– Gulyás Balázs: Orbán csak az erőt érti
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap Tiltakozások Magyarországon – „Az internetadó digitális vasfüggöny” címmel közölte Stephan Löwenstein Gulyás Balázzsal készült interjúját. Gulyás Balázs a tervezett internetadó elleni tiltakozások kezdeményezője. Az interjúban a mozgalom nagy támogatottságáról beszél – és arról, mi lesz, ha netán a kormány enged.


FAZ: – Mi az Önök mozgalmának célja?


Gulyás Balázs: – A célunk az, hogy ne legyen internetadó. Ez volt a tiltakozó meneteink mottója, és ezért nem voltak nagy beszédek sem. A tiltakozást az emberek mozgásával és a mobiltelefonok fényével akartuk kifejezni. Flashmob a szó szoros értelmében, amely azt mondja, hogy ellenezzük ezt a sötét és buta törvényt.


– Mi a bajuk vele?


– A törvény sérti az információs szabadsághoz való jogot és digitális vasfüggönyt von Magyarország köré.


– Hány ember szervezi a tiltakozást?


– Mintegy húsz ember. Én hívtam életre a Facebook-csoportot, amely már több mint 230 ezer támogatóra talált, és a Facebook-eseményt is, amelynek 46 ezer résztvevője van. Én jelentettem be a tüntetést a rendőrségen. Aztán néhány civil tüntetés szervezésében résztvevő ember segítségét kértem, akiknek nagyobb rutinjuk van az ilyesmiben. Erre szükség is volt. Előrelátható volt, hogy több ezer ember jön el, mint kiderült, vasárnap több tízezren, kedden pedig beszámolók szerint mintegy százezren. Normális körülmények között hétköznap kevesebben szoktak lenni, mint hétvégén. Fantasztikus volt.


– Kik segítik a szervezést?


– Néhányan közülük, de nem a többség, ott volt a Hallgatói Hálózatnál (HaHa), amely két évvel ezelőtt diáktüntetéseket szervezett. Én is ott voltam akkor, de nem kiemelkedő szerepben.


– Ilyen nagy tüntetés rég nem volt Budapesten. Számított erre?


– Ennyi emberre nem számítottam. De hittem, hogy nagy lesz a nyilvános felkelés, mert a terv valóban nagyon buta. A Fidesz, Orbán Viktor miniszterelnök pártja 2008-ban maga is tiltakozott egy ilyen terv ellen. Magyarországon azonban eddig valamiféle apátia uralkodott el. A Fidesz alig 45 százalékkal szerezte meg a kétharmados többségét, ez a szavazásra jogosultak kevesebb mint harmadának felel meg. Sokan távol maradtak a választásoktól. Hasonló volt a helyzet az európai és az önkormányzati választásokon is. Kifelé úgy nézett ki, mintha a Fidesz mindent megnyerne, valójában azonban ez a nép mély apátiáján múlott. Most azonban, hogy több mint 200 ezer ember támogatta a Facebook-oldalt, világos volt, hogy össze tudunk hozni egy tiltakozást, és megpróbálhatjuk megakadályozni ezt a törvényt.


– A politikai pártok részt vettek benne?


– Nem. Sohasem tagadtam, hogy korábban az MSZP tagja voltam. Ezt az oldalt magam csináltam, az előadásaim után. Fontos az is, hogy a tömegek maguktól jöttek, saját költségükön. Nem bérelt buszokban, mint azok, akiket a kormánybarát „békemenetekre” az egész országból szállítanak ide. A mi esetünkben nemcsak Budapesten voltak tüntetések, hanem tíz vidéki városban is. A költségeket teljes egészében helyszíni adománygyűjtésből fedeztük. Magam is gyűjtöttem a pénzt a színpadra és a hangosításra. Nem volt támogatás a háttérben.


– Ön tulajdonképpen miért hagyta el az MSZP-t?


– Több kérdésben nem értettem egyet velük. És úgy gondoltam, hasznosabb lehetek a társadalom számára bloggerként. A Fideszfigyelő című blognak írok 2009 óta. A blog is független az MSZP-től. Úgy gondoltam, ott szabadabb lehetek, szabadabban kérdezhetek a fideszesektől, ha független vagyok egy párttól, amelyet nem tudok befolyásolni. Akkor is szabadgondolkodó voltam, amikor párttag voltam.


– Mikor hagyta el a pártot?


– Három hónapja.


– Az nem olyan régen volt. És most mivel foglalkozik?


– A második diplomámon dolgozom, közgazdaságtanból. Az elsőt szociológiából szereztem. Dolgoztam családi vállalkozásban, és voltam pincér egy Pizza Hut étteremben. A pártban soha nem volt fizetett állásom, mindig csak társadalmi munkát végeztem a kerületemben.


– Mit szeretne csinálni a jövőben?


– Szeretek társadalmi kérdésekkel foglalkozni és szeretem tájékoztatni az embereket. Hogy hol akarok dolgozni, azt még nem tudom. Lehet, hogy egy civil szervezetben, de lehet, hogy a médiában.


– Mit tenne, ha Orbán miniszterelnök feladná a tervét?


– Remélem, hogy ezt fogja tenni. Megmutattuk, hogy a többség ellene van. Orbán olyan ember, aki nem hallgat érvekre, csak az erőt érti. Még amikor néhány pártbeli barátjával vitatkozik, akkor is azt hiszi, hogy ő az egyetlen, aki tudja a fontos dolgokat.


– De ha engedne, akkor ez a mozgalom egyszerűen újra eltűnne?


– Megmutatkozott, hogy sok ember elégedetlen a kormány munkájával. Fontos, hogy a kormány felismerje: nem járhat el egyszerűen a szakértőkkel és az érintettekkel folytatott bármiféle konzultáció nélkül. De azt is remélem, hogy ez a mozgalom rábírja a Fideszt, hogy az egész politikáját demokratikusabb és kevésbé önző alapokra helyezze. Ha szükséges, talán ilyen témákkal folytatjuk. De először most az internetszektorra koncentrálunk.