rss      tw      fb
Keres

Deutsche Welle: az interneten a tiltakozásnak több barátja van, mint a Fidesznek
A Deutsche Welle elnevezésű, 30 nyelven külföldre sugárzó német közszolgálati műsorszóró honlapja közölte Karla Engelhard kommentárját Internetadó Magyarországon – Orbán rövidzárlata címmel. Orbán Viktor, Magyarország kormányfője egyedülálló internetadót akar bevezetni. A polgárokban ismét felébreszti a kedvet az ellenálláshoz, és Orbánnak semmit sem hoz.


Orbán Viktor szempontjából az internetadó zseniális – egyenesen csodafegyver. Pénzt hoz a kormánynak, amelynek eladósodottsága a GDP 80 százalékával vészesen magas. Megcsapolja – legalábbis elméletileg – a nemzetközi hálózattal rendelkező nagy cégeket. Ezen kívül az internet megadóztatása – mintegy teljesen mellékesen – visszaszoríthatná az ellenőrizetlen információk terjedését.


Ha adót lehet kivetni a kávéra, pezsgőre vagy mozijegyekre, akkor miért nem lehet az internetes adatforgalomra? Különösen, mivel Németországban és az Egyesült Államokban már gondolkodtak erről hangosan. Ám az információs szabadság nem kávé vagy pezsgő. És a magyaroknak, akiknek már rég nem telik mozijegyre, a filmek letöltése meg a független blogok olvasása az egyetlen lehetőség a menekülésre az irányított magyar média egységkásájától.Bírálat a saját táborból


Orbán egyedülálló internetadója azonban rövidzárlat: nála ugyan nem alszik el tőle a villany, de sok magyar fejében kigyullad a fény. Ez ellen az internetadó ellen százezrek mennek ki az utcára, százezrek vállalnak szolidaritást a társadalmi hálózatokban. Legalábbis az interneten a tiltakozásnak több barátja van, mint a jobboldali konzervatív Fidesznek. Orbán a saját soraiból is váratlan kritikát kap. A Fidesz-hívek nyilvánosan szégyenkeznek azért, hogy a Fidesz hívei.


Orbán mindezt ignorálja, és gazdasági minisztériuma teljesen komolyan egyenesen azt jelentette ki: nincs is internetadó, ez különadó. Vagyishogy a császár nem meztelen, csak nincs rajta ruha.


Az érintett internetszolgáltatók közben kiszámolják, hogy az adminisztrációs költségek levonása után nem sok marad majd meg a várt adómilliókból. Különösen mivel a magyar adóhatóságoknál eddigi szokás szerint sok mindent ott ragad. Hogy ne is beszéljünk a nemzetközi internet nemzeti megadóztatásának technikai problémáiról.A többség az európai értékek mellett


Az azonnali brüsszeli bírálat Orbán politikája ellen már majdhogynem rítus, de segíti a tiltakozókat. A többség ugyanis elkötelezettséget érez az olyan európai értékek iránt, mint a véleménynyilvánítási szabadság, sajtószabadság és információs szabadság.


Orbán Viktor a jobboldali konzervatív Fidesszel kényelmes többséggel rendelkezik, és lazán elfogadtathatja a parlamentben az internetadót, de több mint kétséges, hogy tényleg keresztül tudja-e vinni. Magyarországon egy hallható tömeg nem akarja hagyni, hogy digitális kerítés épüljön fel. A magyarokban felébredt a kreatív ellenálláshoz való kedv – minden korosztályi és foglalkozási csoportban. Magyarország utcáin öntudatosan hangzik fel: „Itt a facebookosok beszélnek, a nép beszél!”, és „Orbán, takarodj!”