rss      tw      fb
Keres

Spiegel: Orbán gondjai az internetes közösséggel
A Der Spiegel című tekintélyes német politikai hetilap Tömegtiltakozások az internetadó ellen: Orbán gondjai az online közösséggel címmel közölte Keno Verseck cikkét. Orbán Viktort, Magyarország kormányfőjét váratlanul érték a tervezett internetadója elleni tiltakozások. Még a Fidesz magas rangú funkcionáriusai is bírálják a tervet. Mennyire lesz veszélyes Orbán számára az ellenállás?


Orbán Viktor és pártja, a Fidesz hat hónap leforgása alatt toronymagasan megnyerte a parlamenti, az európai és az önkormányzati választásokat, és még az Európai Unió bírálatai Orbán tekintélyelvű kormányzási stílusáról is igencsak elhallgattak. Ám egyszerre csak elbizonytalanodás uralkodik el a kormánypárton, és úgy tűnik, maga Orbán alámerült. Ennek oka az, hogy váratlanul nagy utcai tiltakozások törtek ki a kormány terve ellen, hogy adót vet ki az internetre.


A vasárnapi nagy tüntetés után kedden este újra több mint tízezer ember, köztük túlnyomórészt fiatalok vonultak végig Budapest utcáin. Olyan jelszavakat kiabáltak, mint „Hé, Orbán, itt a magyar nép beszél!”, „Nem hagyjuk!” és „Orbán takarodj!” Várady Zsolt internetes vállalkozó, az iwiw szociális hálózat alapítója a nagygyűlésen azt mondta: „Az internetadó a kormány önkényének a jelképe!” Más magyar városokban is újra voltak tiltakozások kedden.Váratlan fejlemény


A tiltakozások láthatólag váratlan hideg zuhanyként érték Orbánt és pártját. Több magas rangú fideszes politikus, köztük Kövér László, a parlament elnöke – akinek máskor hamar kéznél vannak a hazaárulási vádak – visszafogottan nyilatkoztak a tiltakozásokról. Beismerték, hogy nem voltak információik a tervezett internetadóról, vagy csak a sajtóból értesültek róla. Bayer Zsolt, kiemelkedő szélsőjobboldali publicista, a Fidesz alapító tagja és Orbán barátja az adót „hülyeségnek” minősítette.


Az internetadóról szóló parlamenti szavazást november közepére halasztották. Előzőleg a kormány megígérte, hogy plafont vezet be az adóra: az ügyfeleknek eredetileg gigabájtonként 150 forintot (mintegy 50 eurócentet) kellett volna fizetni, az új tervek szerint magánügyfelektől legfeljebb havi 700 forint (2,30 euró), cégektől havi 5000 forint (kereken 16,50 euró) lenne esedékes. Közben azonban szóba került az is, hogy a szolgáltatókra szabnának ki átalányt minden egyes felhasználó adatforgalmának eredetileg tervezett megadóztatása helyett. Ezen kívül a kormány megígérte: meg fogja akadályozni, hogy a szolgáltatók áthárítsák az adót a felhasználókra.„A polgári jogok korlátozása”


Ugyanakkor igyekezett a tervet jelentéktelenebb színben feltüntetni: csupáncsak a mobilon folytatott beszélgetésekre, sms-ekre és mms-ekre 2012-ben bevezetett adó kiterjesztéséről van szó – mondták. A kormány euróban mintegy 80-100 milliós bevételre számít az adóból, és ezt állítólag a szélessávú internet magyarországi kiépítésére akarja fordítani.


Noha különösen a magánfelhasználókra kivetett havi adó nem tűnik soknak, ez valójában egy átlagos magyar internetelőfizetés árának 20-25 százalékát teszi ki. Az összeget nagyon is megérzi sok diák vagy a szegényebbek, akik Magyarországon kénytelenek havi mintegy 200 eurónak megfelelő összegből élni. „Sok szegény ember kevesebbet fogja használni az internetet, annál is inkább mert a kormány nem tudja garantálni, hogy a költségeket ne hárítsák át a fogyasztókra. Ezért ez az adó végső soron a polgári jogok korlátozását jelenti” – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ jogvédő szervezet munkatársa.„Az internetről, mint a szabadság jelképéről van szó”


„A terv arról tanúskodik, hogy Orbán, és pártja, a Fidesz, amelynek a neve annyit tesz: Fiatal Demokraták Szövetsége, már nem fiatal, és nem érti a fiatal embereket. Itt nem a gigabájtonként 50 centről van szó, hanem arról, hogy az internet a szabadság jelképe, úgy, ahogyan 25 éve az utazás szabadságáról volt szó” – mondta Tamás Pál szociológus.


Egyes magyarországi megfigyelők máris párhuzamokat vonnak a kijevi Európa-Majdan mozgalommal, amely februárban elsöpörte Viktor Janukovics elnököt. A tiltakozások legalábbis nem veszélytelenek Orbán és kormánytöbbsége számára. Az internetadó sokak számára csak alkalom, hogy az utcára menjenek: tiltakoznak Orbán-Magyarország számos korrupciós ügye ellen és az önkény ellen, amellyel a kormány a többségével sürgősségi eljárásban egyre újabb antidemokratikus törvényeket és különadókat visz keresztül. Neelie Kroes uniós biztos is megüzente szóvivője útján: az internetadó nemcsak a céljával ellentétes hatást ér el, hanem a magyar kormány eljárásmódjának egyik mintáját jelenti.„Akkor folyamodhatunk szociális segélyért”


A nagy távközlési vállalatok, mint a Magyar Telekom, és sok helyi internetszolgáltató természetesen elutasítja az internetadót. „Ennek az adónak a vesztese lesz a magánfelhasználók mellett sok vállalkozó és közintézmény is” – mondta a Spiegel online-nak a Magyar Telekom szóvivője. Hozzátette: a szolgáltatókkal nem konzultáltak.


Ha bevezetik az adót, mindenekelőtt a kisebb szolgáltatókat fenyegeti csőd. A Népszabadság című budapesti lap tegnap egy névtelen kisvállalkozó kétségbeesett levelét közölte, aki Magyarország egyik vidékén 600 előfizetőt lát el internettel: „Négyen vagyunk a cégben, és csak a szakmunkás minimálbért fizetjük magunknak. A kemény verseny miatt minimális árakon kell adnunk az internethozzáférést, mégis sok felhasználónak adósságai vannak nálunk. Ha bevezetik az internetadót, az kihúzza a talajt a lábunk alól. Akkor mehetünk szociális segélyt kérni.”