rss      tw      fb
Keres

Belga lap: Magyarország – újabb tömegdemonstráció az „internetadó” ellen
Más belga lapok mellett a La Libre Belgique című francia nyelvű belga lap online kiadása is közölte a belga hírügynökség beszámolóját a kedd esti tüntetésről.


Az egyik helyi médium számításai szerint több tízezer ember vonult fel kedd este Budapesten a szabadságkorlátozónak ítélt „internetadó”-terv ellen. „Nem engedjük”, zúgta a tömeg, amelyben minden korosztály és minden társadalmi csoport képviseltette magát. Három nap alatt már másodszor gyűltek össze a magyar főváros utcáin a télies időjárás ellenére. Orbán Viktor konzervatív kormánya meg akarja adóztatni a letöltéseket 150 forinttal (0,50 euróval) gigabájtonként. A felzúdulás láttán azonban havi két euróban korlátozta a tervezett adót a parlament. Az Európai Bizottság élesen bírálta a tervet, amelyről a magyar ellenzék úgy gondolja, hogy a szabadságjogok korlátozását szolgálja. „Az internetadó a kormány önkényének szimbóluma”, mondta kedden a tüntetőknek Várady Zsolt, a magyar szociális háló vezetője [Várady Zsolt az IWIW fejlesztőjeként beszélt kedden – a szerk.]. A tömeg „Orbán takarodj” kiáltásokkal reagált. A Facebookon született mozgósítás egyik szervezője, Gulyás Balázs szerint a terv megkérdőjelezi „az informálódáshoz való jogot”. Az este végén mintegy kétezer ember gyűlt össze a parlament előtt, „Európa” felkiáltásokkal, és megpróbálták bejuttatni az európai uniós zászlót az épületbe. A parlamenten ugyanis nincs uniós zászló, csak a magyar, az Orbán-kormány egyik döntése következtében. Az egybegyűltek tapsolni kezdtek, amikor valaki az épületben kinyitott egy térre néző ablakot, és meglengette az uniós zászlót. Ez után a csoport szétszéledt.


Kedd este tüntetések voltak nyolc másik magyar városban is. A szervezők legkésőbb november 17-ére adtak randevút a tömegnek, amikor az országgyűlés a törvényről szavaz majd.