rss      tw      fb
Keres

Die Zeit – EU: elfogadhatatlan, hogy az embereket adók segítségével kizárják az internetből
A Die Zeit című német lap Az EU bírálja és elfogadhatatlannak tartja az internetadót címmel közölt jelentést online kiadásában. Az Orbán-kormány tervei ellenállásba ütköznek az EU-Bizottságnál. A testület szerint elfogadhatatlan, hogy az embereket adók segítségével kizárják az internetből.


A Magyarországon tervezett internetadó nemcsak a lakosság körében ütközik ellenállásba. Az EU Bizottsága a magyar kormány terveit elfogadhatatlannak nevezte.


Neelie Kroes, az EU digitális biztosának szóvivője Brüsszelben azt mondta: „Nem fogadható el, hogy az embereket adók segítségével kizárják az internetből”. Hozzátette: az adó bevezetése további lépés az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya által hozott nyugtalanító döntések sorában.


Ráadásul egy olyan globális médiumban, mint az internet, nem is tud működni egy ilyen nemzeti adó – mondta a szóvivő. Az adó elleni további érvként hozta fel, hogy Magyarország rosszul áll az olyan digitális mutatók terén, mint az internethez való hozzáférés és a szélessávú internet kiépítése. „Ma azonban valószínűleg a digitális ágazat a fő hajtóerő, amely megóvja Európát a recessziótól” – mondta, tehát az adó bevezetése egyebek mellett ezért is rossz ötlet. Kijelentette: Kroes továbbra is támogatni fogja a tiltakozásokat.A parlament tanácskozik az internetadóról


Az Európában egyedülálló adó ellen vasárnap Budapesten tízezrek tüntettek. A tervek szerint 2015-től kell fizetniük az adót. Ezt ugyan az adatforgalom függvényében számítják ki – a tervek szerint megkezdett gigabájtonként 151 forintot (mintegy 49 eurócentet) kell majd fizetni. Ugyanakkor a magyar kormány – az adatforgalomtól független – határt jelölt ki, a magánháztartások számára 700, a cégek számára 5000 forintban.


Az adót az internetszolgáltatóknak kell megállapítani, bevallani és befizetni. Megfigyelők abból indulnak ki, hogy a szolgáltatók az adó összegét, valamint az adminisztrációs többletmunkából adódó költségeket a felhasználókra fogják hárítani.


A magyar parlament dél óta tanácskozik az adóról. Tállai András, a gazdasági minisztérium államtitkára beszédében a vitatott adót csak mellékesen említette. „Minden gazdasági szereplőnek részt kell vennie a közteherviselésben” – mondta. Az ellenzék szónokai bírálták az adót. Schmuck Erzsébet, az LMP zöld párt képviselője elfogadhatatlannak nevezte, különös tekintettel arra, hogy „Magyarországon még mindig nagy a digitális analfabetizmus”.