rss      tw      fb
Keres

A FAZ az internetadóról és a tüntetésről
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német jobboldali konzervatív lap Tervezett internetadó – „A kormány el akarja vágni a világtól Magyarországot” címmel közölte Stephan Löwenstein cikkét. A magyar kormány meg akarja adóztatni az internetet. Ez ezreket visz ki az utcára. Számukra sokkal többről van szó, mint pénzről. Kedden is több mint 400 német nyelvű sajtótermék foglalkozott az internetadóval és a tüntetéssel.


Egy tulajdonképpen mintegy mellékesen eladott indítvány egy új adó kivetéséről újra mozgásba hozta a bénult magyar ellenzéket. Mintegy tízezer tüntető gyűlt össze vasárnap este Budapesten, hogy a kormány által tervezett internetadó ellen tiltakozzon. A szónokok felszólították a kormányt, hogy vonja vissza a tervezetet, ellenkező esetben keddre újabb tüntetésre fognak felhívni.


A benyomásra azonban árnyékot vetettek a rendzavarások, amelyeket egy csapatnyi álarcos követett el a kormányzó Fidesz pártközpontja ellen. Ennek során mindenféle számítógép-hulladékot dobáltak át a kerítésen, de a falra és az ablakokra is, ablakok és redőnyök sérültek meg. A ház erkélyén EU-lobogókat tűztek ki. A rendőrség hétfőn négy őrizetbe vételt jelentett.


Lehet, hogy Varga Mihály magyar gazdasági miniszternek ez csupán egyszerű és hatékony forrásnak tűnt, amelyből még lehet egy kis plusz bevételt meríteni az államháztartás számára: 150 forint – kereken 50 eurócent gigabájtonként –, ennyit akart kivetni a szolgáltatókra az indítvány szerint, amelyet a miniszter egy héttel ezelőtt megpróbált feltűnésmentesen beterjeszteni a többi adóterv között.„Egymillióan a sajtószabadságért”


De eltérően más vitatott témáktól – például a második világháborús német megszállás emlékművétől, amely külföldön nagyobb hullámokat vetett, mint Magyarországon – az internetadó témájánál azonnal magasra csaptak a hullámok: nemcsak az ellenzék, hanem a tulajdonképpen kormánybarát sajtó is bírálta a tervet, és az érintett médiumban olyan vihar kerekedett, amely a legrövidebb időn belül több mint 200 ezer tiltakozót sodort össze.


Az emberek Magyarország más városaiban is tüntettek, így Pécsett, Miskolcon és Veszprémben. A tüntetésre az ellenzéki pártok, továbbá az említett online kezdeményezés hívott, mely utóbbi mottóját – „Százezren az internetadó ellen” – máris meghaladta a virtuális valóság.


A mottó egy korábbi, kifejezetten sikeres kezdeményezést idéz, amelynek az elnevezése Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) volt. A Milla sorsa azonban megmutatja a kormány elleni, online kezdeményezésekkel való politikai mozgósítás korlátait: a Milla feloldódott a ma Együtt-PM néven ismert pártban, amely az idei választásokon változóan volt sikeres, összességében azonban kifejezetten gyenge eredményt mutatott.„A kormány el akarja vágni a világtól Magyarországot”


A Fidesz reakciója azonban megmutatja, hogy mégis mennyire komolyan veszi a kormányzó nemzeti-konzervatív párt a tiltakozásokat. Még múlt szerdán, két nappal Varga indítványa után a Fidesz parlamenti frakciója felvetette, hogy a költségeket háztartásonként 700 forintban korlátozzák, és – ennek némileg ellentmondó módon – bejelentette, hogy „szigorú szabályozással” biztosítani fogja, hogy az új adót csakis a szolgáltatókat és ne a magánháztartásokat érintse.


Varga miniszter is visszafelé evezett. Terve nincs kőbe vésve – idézték. Ennek megfelelően a Fidesz frakció hétfőn tervezte beterjeszteni a 700 forintos plafonra vonatkozó indítványt.


Szemmel láthatólag nemcsak a fenyegető anyagi megterhelés mint olyan viszi ki az utcára a magyarokat. A bankadóra, amely végső soron minden fogyasztót is sújt, akár pénzt vesz fel, akár átutal, messze nem ennyire érzékenyen reagáltak. Ám annak a szabadságnak a pénzügyi korlátozása, hogy az ember az interneten mozogjon, az informálódás szabadságának korlátozása is.


Az adóval a kormány „elvágná Magyarországot a világtól”, „lábon lőné a gazdaságot” és sok ezer munkahelyet sodorna veszélybe – mondta Gulyás Balázs, a kezdeményezés elindítója a vasárnapi tüntetésen. Annak a feltételezésének adott hangot, hogy a kormány nem szereti az internetet, mert a felhasználói valamivel többet láthatnak a világból. A magyarországi politikai klímáról sokat mond az a körülmény, hogy az egyébként békés tüntetés folyamán lezajlott rendzavarás résztvevőiről azonnal spekulációk röppentek fel, miszerint provokátorok voltak, akiknek az volt a feladata, hogy lejárassák az egyéb történéseket.


Fociszurkolói csoportok, amelyek véletlenül a közelben tiltakoztak a stadionokba való belépés megszigorítása ellen, kikérték maguknak a gyanút, hogy a randalírozók „ultrák” lettek volna. A Fidesz közleményben ítélte el, hogy a tüntetés „vandalizmussá degenerálódott”. Hozzátette, hogy nyitott az érvekre, és kész módosításokat végrehajtani a terveken. De az erőszak teljességgel elfogadhatatlan.