rss      tw      fb
Keres

Tagesspiegel: Ma már Orbánék alapítanak „civil szervezeteket”, és uniós támogatásokra pályáznak velük
A Tagesspiegel című német lap Nyomás alatt a civil társadalom címmel közölte Dagmar Dehmer cikkét. Hogyan próbálja egy budapesti környezetvédelmi csoport túlélni Orbán Viktor kormányfő politikáját. Előbb elzárták a pénzcsapot. Aztán kezdődtek a fenyegetések.


Ha a jó levegő politikai kérdés, akkor a Levegő Munkacsoport nagyon politikus egyesülés. A környezetvédők a Clean Air Initiative elnevezésű szervezethez tartoznak, amely több európai ország nem kormányzati (civil) szervezeteit tömöríti. Budapesten, Magyarország fővárosában a Levegő Munkacsoport elérte, hogy a helyi tömegközlekedési üzemek jobb buszokat szerezzenek be.


Mindenekelőtt azonban az aktivistáknak sikerült elfogadtatni, hogy az öreg dieselbuszokat szereljék fel részecskeszűrővel. A Levegő Munkacsoport hozzájárult ahhoz, hogy Budapesten jobb lett a levegő.


A csoport számára azonban 2010 óta egyre nehezebb küzdeni a budapesti buszok finom pora és korma ellen. Amióta Orbán Viktor került kormányra, a szervezet kénytelen volt megszüntetni az állások felét. A kezdeményezés már nem kap közpénzből támogatást. És ezzel a környezetvédelmi szervezet nem áll egyedül. Hasonló problémával küzd az összes civil szervezet, amely már 2010 előtt is működött.


A civil társadalomra általános gyanú vetődik, hogy esetleg kritikus a kormánnyal szemben. Orbán Viktor négy éven át kényelmes többséggel kormányzott. A kormányzó Fidesz szavazataival az október 12-i választás előtt úgy átszabta a választókörzeteket, hogy kétharmados többség áll rendelkezésére a parlamentben. Orbán csak nemrég nevezte „külföldi ügynököknek” azokat a civil szervezeteket, amelyek az Európai Unióból vagy általában külföldről támogatást kapnak. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnökről másolta le. A civil szervezetekre vonatkozó orosz törvény előírja, hogy azok a kezdeményezések, amelyek külföldről is kapnak támogatást, „külföldi ügynökként” regisztráltassák magukat. A magyar civil szervezetek a legrosszabbtól tartanak.Orbán egyszerűen elspórolta a környezetvédelmi minisztériumot


És nem csak a finanszírozásról van szó. Amióta az Orbán-kormány átvette a hatalmat, a civil társadalom és a kormány között nincs többé párbeszéd. Lukács András, a Levegő Munkacsoport vezetője elmondja, hogy régebben még beszélni lehetett a környezetvédelmi minisztériumban államtitkárokkal. Azóta már nem létezik a környezetvédelmi minisztérium. Beépítették a mezőgazdasági minisztériumba, és a második Orbán-kormányban a környezetvédelemben már csak egyetlen államtitkár illetékes. A környezetvédelem az államtitkár funkciójának megnevezésében a harmadik helyen áll a regionális fejlesztések és a hungarikumok után.


A kezdeményezések már a médiában is alig játszanak szerepet. Orbán előtt gyakran idézték őket. Amióta Orbán a vitatott médiatörvényével felszámolta a szabad sajtó maradékát is, gyakorlatilag már nem fordulnak elő a nyilvánosságban a viszonylag politikamentes környezetvédelmi szervezetek sem. Mi több, Orbán hozzálátott a civil szervezetek helyettesítéséhez: az ő emberei alapítanak „civil szervezeteket”, és ezekkel uniós támogatásokra pályáznak. Amióta az Orbán-kormány van hatalmon, Magyarországon akadtak látványos példák uniós pénzek más célra történő felhasználására.


Amióta az OLAF elnevezésű európai korrupció-ellenes hatóság jobban odafigyel, a Fidesz szereplői kisebb pénzforrásokra koncentráltak. Egyre szűkülnek azok a rések, amelyekben a valódi magyar civil társadalom túlélheti Orbán következő négy évét.