rss      tw      fb
Keres

NZZ: Jégkorszak Magyarország és az Egyesült Államok közt
A Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes konzervatív liberális svájci lap tudósítója, Meret Baumann cikkét közölte Beutazási tilalom kormányhivatalnokok ellen – Jégkorszak Magyarország és az Egyesült Államok között címmel. Az Egyesült Államok korrupció miatt beutazási tilalommal sújtott a kormányhoz közelálló hat magyar személyt. A botrányt Orbánnak szánt figyelmeztető lövésként értelmezik.


André Goodfriend, az Egyesült Államok jelenlegi budapesti ügyvivője egy diplomatához képest nagyon drasztikus szavakat választott. A magyarországi korrupció mértéke elérhet egy olyan pontot, ahol akut veszélybe kerül az Egyesült Államokkal fennálló szövetség – mondta a hét elején egy sajtókonferencián. Az alkalom a beutazási tilalom volt, amellyel Washington hat magyar kormányhivatalnokot sújtott: az ügy egy hete került nyilvánosságra, és azóta felfordulást okoz Magyarországon. Az uniós tagállam és NATO-partnerrel szemben teljességgel szokatlan intézkedés oka az érintettek állítólagos korrupciós ügyekbe keveredése.Vad spekulációk


Azóta csak nagyon lassan száll fel a köd az ügyről, mert az Egyesült Államok nem közöl részleteket. Goodfriend szerint a szankció alapja a Bush elnök által 2004-ben kiadott 7750. számú rendelet, amelynek értelmében az amerikai hatóságok alapos korrupciós gyanú esetén bírósági döntés nélkül is elrendelhetnek beutazási tilalmakat, de a részleteket titokban kell tartaniuk. Kevéssé meglepő, hogy a magyar sajtóban az érintettek nevéről vad spekulációk láttak napvilágot, különösen mivel Goodfriend először egy interjúban kijelentette, hogy az intézkedés kormánytagokat is érint. Ezt a közlést azonnal cáfolta Szijjártó Péter külügyminiszter, és Goodfriend nem ismételte meg.


Rendszeresen megnevezik azonban a sajtóban Orbán Viktor egyik belső tanácsadóját, egy kormányhoz közelálló gazdasági intézet vezetőjét, és különösen Vida Ildikót, a nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét. Az utóbbi mostanáig nem nyilatkozott, ellentétben a másik kettővel, akik cáfolták a vádakat. A konkrét vádakkal kapcsolatban is különféle változatok keringtek a sajtóban. Tekintettel a NAV azóta elbocsátott egyik munkatársának korábbi közléseire a leginkább plauzibilisnak az index.hu hírporták verziója tűnik, amely a főzőolaj piacán zajló szervezett áfacsalásról számolt be.


Eszerint két Magyarországon tevékenykedő amerikai vállalatot ismeretlenek felszólítottak, hogy utaljanak át kétmilliárd forintot egy kormányhoz közelálló alapítványnak, hogy profitáljanak az áfakulcs csökkentéséből. Az összeg az index.hu szerint a csalási hálózatba való belépti díjként értendő, amely hálózat létét a két cég egyike, a Bunge már régen gyanítja. A kartellből való kimaradás lehet a magyarázat arra, hogy a Bunge által gyártott főzőolajak ára mintegy 30 százalékkal magasabb a konkurenciáéhoz képest – írta az index.hu. Az amerikai vállalat NAV-nak adott jelzései következmények nélkül maradtak. A hírek szerint az Egyesült Államok egyenesen felajánlotta a hatóságnak, hogy segítséget nyújt a korrupció-ellenes harcban – írta a Budapester Zeitung című német nyelvű lap. De sikertelenül.Két rákos daganat


Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai osztályának vezetője egy washingtoni intézetben mondott beszédében már októberben aggasztónak nevezte a kelet-európai korrupciót. Magyarországot nem említette név szerint. De Orbán illiberális államról szóló, elhíresült beszédének szövegösszefüggésében a vezető diplomata azt mondta, a demokrácia visszaesése a másik rákos daganat. A kijelentés reflektorfénybe állítja az Egyesült Államok alapvető gondjait Orbán politikájával, amelyeket a kormánnyal szemben kritikus magyarországi média a legújabb eszkaláció tulajdonképpeni okának tekint.Obama bírálata


Valójában az utóbbi időben nyilvánvaló volt, hogy Washington és Magyarország között feszült a kapcsolat. A kormánnyal szemben kritikus két civil szervezet helyiségeinek jó egy hónappal ezelőtti átkutatása – ami amerikai értelmezés szerint tabutörés – még magát Obama elnököt is nyílt bírálatra indította. A Clinton-alapítvány egy New York-i konferenciáján mondott beszédében bírálta a civil társadalom megfélemlítését „Magyarországtól Egyiptomig”, és az országot egy mondatban említette Kínával, Oroszországgal és Venezuelával. Mindezen túl Washingtonban rosszallást vált ki Budapest oroszbarát kurzusa a gazdaságpolitikában, és az ukrajnai válság kapcsán elrendelt nyugati szankciók nyílt megkérdőjelezése.


Goodfriend pénteken, Budapesten egy sajtókonferencián ugyan hangsúlyozta, hogy a beutazási tilalmaknak nincs semmiféle politikai háttere, ugyanakkor diplomáciai jelzésként kell értelmezni, hogy Szijjártó új külügyminisztert bemutatkozó látogatásán a héten Washingtonban nem hivatali kollégája, John Kerry fogadta, hanem csupán Nuland. A legutóbbi válságban a várakozásoknak megfelelően nem volt közeledés. Szijjártó az ügy feltárását ígérte, de az Egyesült Államoktól újfent bizonyítékok bemutatását követelte.