rss      tw      fb
Keres

CsodaCsoda, hogy az Orbán-maffia csak ilyen későn jött rá, hogyan is kellene hatástalanítani az internetet, amelyen mindenféle nekik nem tetsző vélemény jelenhet meg, ahol gúnyolódhatnak rajtuk, ahol – ne adj’ isten – még szervezkedhetnek is ellenük. Nem is értem. Pedig régóta tudják, hogy pénzzel mindent el lehet intézni, eddig is mindent ennek jegyében csináltak. Politikai ellenfeleiket is gazdasági bűncselekmények vádjával takaríttatták el az útból az aktuális választások előtt néhány héttel a Család főügyészével. Üzleti konkurenseiket is méretre szabott gazdasági törvényekkel vagy az adóhatóság segítségével tették tönkre. A sajtószabadságot is „gazdasági” eszközökkel fojtották meg. Ehhez képest elég későn esett le a tantusz, hogy az internetet is így kell elintézni. Először fölvetődött – a nagy kínai testvérhez hasonlóan – az internetes tartalmak ellenőrzésének ötlete, de ezt hamar elvetették, mert mindenki rögtön cenzúrát kiáltott, és a cenzúra olyan csúnya dolog. Európa közepén nem vállalható – ha igény volna is rá.


Azért is csodálkozom ezen a késlekedésen, mert a pénzmosás és agymosás kettős taktikáját is régóta alkalmazzák. Ezt tették a közszolgálati média elfoglalásával, amikor is az egypárti irányítás egyszerre teremtette meg a lehetőséget az agymosásra és a műsorkészítésre szánt pénzek jogilag támadhatatlan kicsorgatására. Ezt tették a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) létrehozásával, amely nem csak az iskolák fölötti totális kontrollra, vagyis az agymosásra jó, hanem arra is, hogy újraossza az iskolai élettel kapcsolatos üzletek piacát: a 2 milliárd forintos iskolatej-programban, a 9 milliárd forintos iskolagyümölcs-programban és az ennél is nagyobb léptékű iskolai beszerzések központosításában.


Az iskolagyümölcs-program története különösen jól mutatja, hogyan is működik a maffia. A program 2009-ben indult, és egészen 2013 januárjáig az iskolákra bízták, hogy kikkel szerződnek, csak annyi volt kikötve, hogy a gyümölcsöt szállító ne kereskedő, hanem termelő legyen. Az iskolák államosításától kezdve azonban a szerződéskötés a KLIK hatáskörébe került. A KLIK kiírt egy amolyan fideszes-közgépes stílusú közbeszerzési pályázatot, amelynek feltételeit egyetlen cég tudja teljesíteni – a sok kistermelő, aki eddig szállította a zöldséget és gyümölcsöt, semmiképp. Ez a cég a néhány héttel a közbeszerzési kiírás előtt alakult Magyar Iskolagyümölcs Kft., amelyben ott sertepertélt Simonka György, Pusztaottlaka fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács Hajtatási Tagozatának vezetőségi tagja, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, a Magyarországi Görögkeleti Ortodox Egyházmegye Püspökségének tanácsosa, aki mellesleg arról híresült el, hogy polgármesterként saját földjén dolgoztatta a közmunkásokat közpénzből – vagyis több paraméterét tekintve is megbízható, amorális fideszes káder. Csakhogy ennek a fidesz-közeli kft-nek túlságosan a fejébe szállt a hatalmi gőg, elhalványult a veszélyérzete, és még a pályázat eredményhirdetését sem várta meg. Rögtön a közbeszerzés kiírása után e-mailt küldött az iskolagyümölcs-programban érdekelt termelőknek, és felajánlotta, hogy tíz százalékért beveszi őket a buliba alvállalkozóként. (Vagyis tíz százaléknyi védelmi pénzért továbbra is csinálhatják azt, amit eddig. Különben kivághatják a gyümölcsfáikat.)


Végre rájöttek, hogy az internet okozta problémákat is „gazdasági” eszközökkel kell megoldaniuk. Miközben plusz bevételre tehetnek szert, azt is lehetetlenné tehetik, hogy az országot át- meg átjárja az internet. Persze ez nem annyira egyszerű, mint a tévében a gyártási pénzek lenyúlása vagy az iskolagyümölcs-program pénzének megcsapolása, mert ütközik egy kormányzati ígérettel, azzal, hogy 2018-ig minden háztartásban lesz szélessávú internet- összeköttetés.Az interneten elszaporodott gúnyképek egyike – memecenter.com

Amikor a kormány – elfogadva az Európai Unió Digitális Menetrendjét – megalkotta a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát, akkor még tisztában volt azzal, hogy az ország gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen az internethasználat minél szélesebb körűvé tétele.


Idén februárban még pontosan tudták azt, amire most az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége figyelmezteti őket a tervezett internetadó elleni tiltakozásban: „Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nemcsak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is. Az internetszolgáltatást érintő bármilyen adóteher – minden egyéb magyarázat ellenére – biztosan az előfizetési-szolgáltatási díjak növekedéséhez vezet és az elmúlt években egyébként is lecsúszó magyar versenyképességet rontja, a foglalkoztatottságot csökkenti.”


Az internetadó képlete tehát nagyon egyszerű. Akinek fontos Magyarország fejlődése, az nem vezeti be. Akit nem érdekel az ország lecsúszása, mert fontosabb neki, hogy engedelmes, agymosott közrabszolgákat dolgoztasson, akik mellett egyre könnyebben gyarmatosíthatja és rabolhatja ki az országot, az bevezeti.

A szerk. megj.: Facebook-csoport alakult az internetadó ellen. Október 26-ára tüntetést szerveznek.

Andor Mihály, szociológus