rss      tw      fb
Keres

Ki tud többet Magyarországról? – Nemzetközi intervíziós politikai ki mit tud fesztiválTörtént, hogy némi finom amerikai kritikára, amely a magyar demokráciát illette, a kormány barátságosan azt találta mondani Szijjártó képében, hogy amerikai partnereink keveset tudnak Magyarországról, sőt tanácsadó szakértőik által félre is vannak tájékoztatva. Arról most ne essék szó, hogy ez a válasz az elefánt és az egér esetét idézi, a hídon történt együttes áthaladásukat, amikor is az egér odabök az elefántnak: hallod, hogy dübörgünk, vazze?


Az amerikaiak néztek egy nagyot, és nem válaszoltak. Ha ki mit tud, hát legyen ki mit tud! A magyar kormány meg hátradőlt, vállon veregette magát, megint mi voltunk a jobbak, jól megmondtuk a műveletlen amerikaiaknak, éljen a magyar virtus, hajrá magyarok, hajrá Magyarország, arccal a villamosítás, akarom mondani a stadionosítás felé. Ha akarunk, se tudunk veszíteni.


Aztán, egyszer csak, a kormány közeli Napi Gazdaság megírja, mire készülnek a tengerentúli amerikai kormányzati elemek. Azt üzenik a lap szerint, hogy ha véletlenül eszébe jutna tíznél kevesebb, de ötnél több kormányközeli magyarnak Amerikába beutazási engedélyt, azaz vízumot kérni, ne tegyék, mert az csak idő és pénzpocsékolás.


De honnan tudhatja mindezt pont a kormánybarát Napi Gazdaság? Mert ő a piacon a legjobban tájékozott? Mert tájékozottabb a magyar kormánynál meg annak összes titkosszolgálati szervénél és hatóságánál? Talán azért, mert az egyik érintett a lap kiadója, és talán személyesen neki szóltak, ő meg ijedtében kifecsegte? A magyar kormány, köszöni szépen, nem tud semmiről semmit. Legalább is ez derült ki hétfőn a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, ahol a kormánytagok úgy néztek a kamerákba, mint borjú az újkapura. Ennyi tettetett vagy valóban ostoba arckifejezést ilyen hosszan régen látott a nagyérdemű publikum. Három majom ült a kormány képében a bizottság előtt, nem láttak, nem hallottak, és a végén nem is mondtak semmit. A magát borotválatlan arcával kidobóembernek maszkírozó rezsibiztos is láthatóan fel volt háborodva amerikai barátaink barátságtalan lépésén. A frakcióvezető viccnek minősítette az ügyet, pedig az amcsik egy cseppet sem nevettek.Trócsányi László, Lázár János, Magyar Levente, Tasnádi László a nemzetbiztonsági bizottság ülésén – MTI/Kovács Attila

Annyira azért résen volt a fideszes bandérium, hogy erős felindulásában a paksi vizsgálóbizottság felállítását a korrupció elleni harc nevében azon nyomban, az előterjesztés pillanatában, vita nélkül leszavazta. Nesztek hülye amerikaiak, minket akartok beszaratni?


Szóval a politikai ki mit tudban, amelynek tárgya Magyarország, az amerikaiak per pillanat jobban állnak. Többet tudnak Magyarországról, a NAV-ról, a Századvégről, mint a magyar kormány tagjai.


Sőt, a magyar kormány a baráti együttműködés jegyében adatokat és dokumentumokat vár a szakértői által félretájékoztatott amerikai kormányzattól. Szépen vagyunk! A magyar kormány kér adatokat az amerikai kormánytól, a saját felségterületén megesett korrupcióról meg miegyebekről.


Mindennek hála, azért van remény. A gonoszságot, a kapzsiságot, a maffiaállam létét, ahol a bűnözést kétharmaddal törvényesítették, a világ előtt, Amerika előtt, Európa előtt kétszer kétharmaddal sem lehet tartósan takargatni. Legfeljebb a magyarok előtt. De előttük is csak ideig-óráig. A miniszterelnököt pedig nem a mai ellenzék fogja leváltani, hanem tehetetlen dühében a guta fogja megütni. Nem elég, hogy nem fogadják kormányszinten őméltóságát, a külügyminiszterét is elhessentette amerikai kollégája, egy főosztályvezető fog neki roppant kínos kérdéseket feltenni. Le kell szögeznem, hogy a magyar egészségügynek a kormány által előidézett állapotában, tekintettel a jövő nyári előjegyzésre, nem sok esélyt látok a gutaütés sikeres kezelésére.
Herényi Károly, volt MDF-es politikus
(Fotó: ATV.hu)