rss      tw      fb
Keres

A Süddeutsche Zeitung a vízumügyről és Magyarország „fideszizálásáról”




A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap Kettős csapás Orbánra címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját. Az alkotmány és az államapparátus átépítése után Orbán Viktor tovább rengeti a magyar demokrácia alapjait. Pártja, a Fidesz tartja ellenőrzése alatt az igazságszolgáltatást, a médiát, a nagyvállalatokat és a településeket. Az EU-val való viszályt ebbe bekalkulálta a kormányfő, de most bosszús az Egyesült Államok is.


A nyugalomnak vége. Magyarország egy időre eltűnt az Európai Unió radarjáról. Túl sok más válsággal, konfliktussal és háborúval kellett megküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió Bizottsága vagy parlamentje még az Orbán Viktor hatalmi területén zajló folyamatokkal is akart volna foglalkozni. És ha az ember nem nézett oda olyan alaposan, akkor tényleg úgy tűnhetett, mintha a kormányfő és pártja az alkotmány és az állam alapvető átépítése után felhagyott volna a magyar demokrácia alapjainak aláásásával.


De ez csak látszat volt. Miközben a kormánypárt a parlamenti, európai és önkormányzati választásokon az egyik győzelem után a másikat aratta, a társadalmat lopakodó fideszizálásnak vetette alá. Mindenütt Orbán emberei ülnek. Ők ellenőrzik az oktatást és a művészetet, a nagyvállalatokat és az önkormányzatokat, a médiát és az igazságszolgáltatást A gazdaságot lépésről lépésre újraállamosítják, a külföldi vállalatok veszítenek befolyásukból vagy teljesen visszavonulásra kényszerítik őket, a civil szervezeteket elhallgattatják. És mivel a következő három és fél évben Magyarországon nem lesznek választások, ez így mehetne tovább.



Budapest konfliktust provokál az EU-val


Most azonban kettős csapás, és ráadásul diplomáciai háború következett be. Az Egyesült Államok beutazási tilalommal sújtott Orbán Viktor legszűkebb köréből egész sor magas rangú tisztségviselőt és személyt. A vád: korrupció. És Brüsszelben keddre meghallgatást tűztek ki. A téma: Magyarország új földtörvénye. Ez a törvény a külföldi bérlők 2014 májusa előtt kötött összes haszonbérleti szerződését semmisnek nyilvánítja, a haszonbérleti jogok tulajdonosait törlik a telekkönyvekből. Még azokat a hosszú távú szerződéseket is egyoldalúan fel lehet mondani, amelyeket Magyarország uniós csatlakozása előtt, az akkori jog szerint teljesen legálisan kötöttek. A külföldi parasztok és befektetők úgy érzik, hogy orvul kisajátították őket, az EU-Bizottság a belső piacon való szabad áramlásra vonatkozó szabályok megtámadásáról beszél.


Európa – igen, jó, de csak akkor, ha hasznunkra van. Éppen a múlt vasárnapi önkormányzati választásokon Orbán Viktor olyan embernek mutatta magát, aki tudja, mire van szüksége „a népnek”. Aki pedig más véleményen van, az nem „a nép”.


Az Egyesült Államok és az Európai Unió fellépését nem szabad egy kalap alá venni. A földtörvény körüli konfliktust magyar részről bekalkulálták. A bizottságnak közbe kell lépni, és ezt meg is teszi – ennyi világos volt már a törvény elfogadásakor is, amelyet a szomszédos országokkal, köztük Ausztriával folytatott hosszú viszály előzött meg. Nagyon is lehetséges, hogy Budapest, mint annyiszor, részben visszavonul, és a törvényt legalább valamennyire enyhíti.



Washington meg akarja nevelni – vagy egyenesen büntetni akarja Orbánt


Egészen másként fest a helyzet az amerikai részről pénzügyi tisztségviselők és kormányképviselők ellen felhozott korrupciós vádak esetében. Ezek meglepetést okoztak, és a magyar média szerint az állításoknak van füle-farka. Ám a támadás hátterében más állhat. Washingtonban nagyon bosszúsak Orbánnak a Putyin Oroszországával szemben nyilvánosan kinyilvánított rokonszenve, továbbá az Oroszország elleni uniós szankciók bírálata miatt – és dühösek, amiért a nem kormányzati szervezetek elleni razziákkal és büntető eljárásokkal megfélemlítik a magyar civil társadalmat. A beutazási tilalom ezért nevelési célú, ha nem büntető intézkedésnek tűnik.


Orbán a híveivel szemben meg fogja próbálni mindkét konfliktust a saját javára kihasználni, ahogyan mindig teszi: Magyarország mint a külföldi hatalmak áldozata, és ő maga mint a kapzsi spekulánsok elleni harcos. Így szereti mutatni magát. Brüsszel újra meghajlik „az erős üzleti érdekek lobbija” előtt – mondják most is. Magyarországon Orbán ezzel nemcsak megússza a dolgot, hanem jó fogadtatásra talál. Nagy levegőt kell vennie annak, aki meg akarja állítani Magyarországon a hatalommal való visszaélést.