rss      tw      fb
Keres

Törölte a Historica zenekar fellépését a Los Angeles-i Magyar Ház
Egy emailt kaptam a Historica vezetőjétől, Ézsiás Péter Imrétől. Azt írta nekem, hogy „legyen bátorsága, hogy elénk áll, ne a hátunk mögött mocskolódjon!”, és azt is írta, hogy „szeretettel látjuk valamelyik amerikai fellépésünkön”.


Feltéve, ha azokra a fellépésekre sor kerül. Ugyanis a Pregitzer Fruzsina szereplése körül kirobbant botrány után felhívtam a Los Angeles-i Magyar Ház figyelmét arra, hogy sokakat meglepne, ha pódiumra engednék a Historicát az október 26-ra tervezett 56-os ünnepségen. Ez lett volna a Historica amerikai turnéjának egyik állomása, de aztán a végleges programból a Ház törölte őket.


Hogy mi a baj velük?


A zenekar rendszeresen fellép a Jobbik rendezvényein. Mint korábban is írtam, a Jobbikot nem „nemzeti radikális” pártnak tartják Amerikában, hanem újfasisztának, neonácinak.


Én iszlamofasisztának tartom őket, hiszen Vona Gábor azt írta: „És természetesen nem öngyilkos merénylők és véres háborúk mellett török lándzsát, de egyúttal kijelentem, ma az emberiség tradicionális – a transzcendenst a hétköznapival együtt megélő – kultúrájának utolsó védőbástyája az iszlám világ maradt… Amennyiben az iszlám elbukik, a fény szinte teljesen kialszik, és a globalizmus sötétsége előtt már nem marad érdemi ellenfél. Akkor tényleg véget ér a történelem. És nem lesz happy end…” (Vona Gábor: Iszlám, Barikád 2010, december 8.)


Ennél világosabban nem lehet fogalmazni! A Historica egy szélsőséges, az „iszlám világot” éltető magyar párt rendezvényein lép fel. Nem jó ajánlólevél ez Amerikában.


Október 4-én a Historica Budapesten lépett fel, a Golgota téren, a józsefvárosi Jobbik szervezésében, a Magyar Családok Napján. A rendezvény médiaszponzora a kurucinfo volt, nem voltak szemérmesek, rányomtatták ezt a plakátra is.


A kurucinfo bejegyzőjét, Varga Bélát, jelenleg Amerikában az FBI keresi, és ellene Kaliforniában elfogatóparancsot adtak ki. Sőt, a budapesti Tett és Védelem alapítvány nemrég azt állította egy amerikai bírónak, Laurel Beelernek, hogy lehetetlen megtalálni a kurucinfo szerzőit és üzemeltetőit Budapesten, ezért amerikai vizsgálat szükséges. Elcsodálkozhat most a bírónő, hogy miközben Budapesten szabadon médiaszponzorál a kurucinfo, addig itt, Kaliforniában, az amerikai adófizetők pénzén(!) keresgélik őket. Ráadásul a kurucosok által szponzorált Historica éppen itt, Kaliforniában turnézik!


Hogy teljes legyen a kép: a Historica Wass Albert nosztalgiával fűszerezett szeánszát a Fellegi Tamás nevével fémjelzett The Hungarian Initiatives alapítvány fizeti. A magyar adófizetők pénzéből kistafirungolt washingtoni szervezet állítólag politikamentes magyar kultúrát támogat Amerikában.


A Historica amerikai református templomokban is tervez fellépéseket, és eddig azokat a szerepléseiket nem törölték. Nt. Jakabffy Zsolt (San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház) lelkesen kiállt a zenekar mellett, és Nt. Debreczeni Zsolt (Phoenixi Református Egyház) is meghívta őket.


Szerintem ezek a fellépések is problémásak lehetnek. Félreértés ne essék, az Egyesült Államokban a szólásszabadság (First Amendment) védi a Historica műsorát, amely akár szélsőséges eszméket is tartalmazhat. De amerikai templomokat és egyházakat, például az Amerikai Magyar Református Egyházat, nem illik felhasználni szélsőséges külföldi propaganda terjesztésére. Az jogellenes lehet, sérti az amerikai adótörvényeket, hiszen az egyházak adókedvezményi jogosultságukat arra kapták, hogy kizárólag vallási tevékenységet folytassanak.


Fontos megjegyezni azt is, hogy az Egyesült Államokban csupán néhány magyar református templom hajlandó fogadni Jobbikkal kacérkodó művészeket. Például a Calvin Synod magyar református templomaiban ilyesmi elképzelhetetlen lenne, ők az amerikai United Church of Christ egyház felügyelete alatt állnak.


Az utóbbi hónapokban fokozódott a kulturális programokba bújtatott magyar szélsőjobboldali eszmeexport. Egyre többen szólalnak fel ez ellen, határozott lépést követelnek, mert jobbikos szimpatizánsokra nincs szükség az Egyesült Államokban!