rss      tw      fb
Keres

Nemi erőszak egy gólyatáborban - Távozik az ELTE két karának hök-elnöksége - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2014. október 3., péntek 20:36

Azonnali hatállyal lemondásra szólította fel pénteken a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gólyatáboraiban történt erőszakos cselekményekben érintett kari hallgatói vezetőket. A nap folyamán tartott hallgatói önkormányzati (hök) ülések után az intézmény Tanító- és Óvóképző Kara hök-elnöke lemondott, és „visszahívta elnökségének tagjait", az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói önkormányzatának elnöksége pedig benyújtotta lemondását. Az egyetem jogi karának dékánja eközben feljelentést tett, és nem járul hozzá a jövőben kari gólyatáborok szervezéséhez.

Körösparti Péter HÖOK-elnök az MTI birtokába került, Zaránd Péterhez, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata elnökéhez intézett pénteki levelében azt írta: amennyiben az érintett kari hallgatói vezetők nem távoznak önként, minden, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke részére biztosított jogkört használjon fel az érintettek hivatalukból történő azonnali eltávolítására.

A HÖOK elnöke emellett megfogalmazta azt az elvárását is, hogy egyetemi hök-elnökként Zaránd Péter kezdeményezze a rektornál egy egyetemi oktatókból és hallgatókból álló független vizsgálóbizottság felállítását, amely az ELTE elmúlt két évben tartott összes gólyatáborának dokumentációját átvizsgálja, valamint lehetőséget biztosít a résztvevők anonim panaszainak fogadására, és szükség esetén felelősségre vonási javaslatokat tesz az egyetem vezetőinek.

A Zaránd Péter az ELTE ehök-elnöke péntek este azt közölte az MTI-vel, hogy a Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói önkormányzata „a rendezvényszervezésben alkalmazott azonnali intézkedés mellett az érdekképviselet hitelességének helyreállítása és morális megítélése érdekében” levonta a személyi konzekvenciákat, ennek értelmében a kari hök elnöke pénteken lemondott, „visszahívta elnökségének tagjait", és tisztújítást kezdeményezett.

Az Állam- és Jogtudományi Kar vezetése a 2013-as „megrázó” esetről pénteken vizsgálatot folytatott le. A kari hök jelenlegi elnöksége a vizsgálat eredményétől függetlenül - mint írták -, „a bizalom helyreállításának érdekében” benyújtotta lemondását.

Személyes érintettségüket - ígéretük szerint - külön közleményben fogják tisztázni.

A HÖOK-elnök levelére reagált az ELTE rektora, Mezey Barna is. Azt írta: bízik benne, hogy a jövőben megkapják a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájától a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények utáni helyzet rendezéséhez szükséges támogatást, ugyanakkor azt indokolatlannak tartja, hogy „külső felszólításra” oktatóik külön vizsgálóbizottságban vegyenek részt.

A jogi kar dékánja a nap folyamán az MTI-hez eljuttatott közleményben jelentette be, hogy feljelentést tett a tavalyi kari gólyatáborban történtekkel kapcsolatban szexuális erőszak és kábítószer-birtoklás bűntettének gyanúja miatt. Király Miklós a jövőben nem járul hozzá gólyatábor szervezéséhez, és fegyelmi eljárást kezdeményezett a hallgatói önkormányzat érintett vezetői ellen.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa pénteken arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy várhatóan három hét múlva lesznek eredményei annak az országos átfogó vizsgálatnak, amelyet az oktatási jogok biztosa indított az egyetemi gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. Elmondta: több évre visszamenőleg kért információkat az egyetemi vezetőktől és a hallgatói szervezetektől.

Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény két idei gólyatáborában történtek miatt; több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még tartanak.

Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk.