rss      tw      fb
Keres

Washingtoni konferencia a transzatlanti egységről és a közös értékék megerősítéséről


MTI 2014. október 2., csütörtök 20:42

A közös transzatlanti értékek megerősítésének fontossága is nagy hangsúlyt kapott Washingtonban Az atlanticizmus feléledése Európában: veszélyek és lehetőségek címmel megtartott hatodik Egyesült Államok-Közép-Európa Stratégiai Fórumon csütörtökön.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese méltatta a közép-európai országoknak a „orosz agresszió” alatt Ukrajnának nyújtott eddigi támogatását. Hangsúlyozta a Moszkva ellen bevezetett szankciók fenntartásának, a transzatlanti közösség Ukrajna iránti szolidaritásának és egységének fontosságát.

Nuland közölte: minden NATO-országnak többet kell tennie annak érdekében, hogy a transzatlanti térséget megközelíthetetlenné tegye az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) toborzási és pénzügyi tevékenysége számára. Leszögezte, hogy a nyugati országok az értékeiket és életmódjukat védelmezik, legyen szó akár Luhanszkról, akár Rakkáról.

Az amerikai diplomata szerint a közös értékeket nemcsak kívülről kell megvédelmezni, hanem belülről is meg kell erősíteni. Aggasztónak nevezte a demokrácia és szabadság belső fenyegetettségét Közép-Európában, a demokráciában tapasztalható visszacsúszást és a korrupciót.

„Még olyan országokban is, amelyek élvezik a NATO- és az EU-tagság előnyeit, találunk olyan vezetőket a térségben, akik úgy tűnik, elfelejtették azokat az értékeket, amelyen ezek az intézmények alapulnak” - jelentette ki.

„Ma azt kérdezzük ezektől a vezetőktől : hogyan tudnak éjjel úgy aludni a NATO-szerződés 5. cikkének takarója alatt, hogy nap mint nap erőltetik az illiberális demokráciát, felkorbácsolják a nacionalizmust, korlátozzák a sajtószabadságot és démonizálják a civil társadalmat?” - tette hozzá.

„Ugyancsak kérdezem azoktól, akik védelmezik korrupt tisztségviselőiket az igazságszolgáltatástól, megkerülik a parlamentjüket, ha az számukra úgy kényelmes, és olyan piszkos üzleteket kötnek, amelyek növelik országuk függőségét egy energiaforrástól, a diverzifikálás meghirdetett politikája ellenére, mennyire teszi ez az önök országát erősebbé és biztonságosabbá?” - fogalmazott Nuland.

Idézte Barack Obama elnök múlt heti felszólalását, amely szerint az elnyomó kormányok egyformán azt a gyakorlatot folytatják, hogy meggyengítik a civil társadalmat, aláaknázzák nemzetük biztonságát, szabadságát és jólétét, amit külső hatalmak kihasználnak.

„Csak akkor maradhatunk erősek, ha megvédjük a politikai pluralizmust, a civil társadalmat és az egyet nem értés jogát saját határainkon belül, és a kormányaink tiszták, valamint átláthatók és elszámoltathatók a nép által, amelyet szolgálnak” - jelentette ki.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke felszólalásában egy új típusú közép-európai biztonságfelfogás kialakításának szükségességéről beszélt, amely egyaránt tartalmaz gazdasági és katonai elemeket.

Rámutatott, hogy a transzatlanti együttműködésben nemcsak a bővítés, hanem a mélyítés is fontos. Szavai szerint az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kiváló alkalmat kínál arra, hogy Magyarország és a térség biztonságát hozzákapcsolják a transzatlanti térség gazdasági sikerességéhez.

„Ez a végső garanciája igazán a mi biztonságunknak, ezért nagyon fontos, hogy sikeresen tudjuk ezt a szabadkereskedelmi megállapodást támogatni és egyes sajátos érdekeket érvényesítni benne” - mondta Németh Zsolt az MTI-nek a tanácskozás szünetében.

Kijelentette, hogy a NATO és a TTIP egymást kiegészítő viszonyban áll. A washingtoni szerződés 2. cikkelyére hivatkozva utalt arra, hogy a NATO-nak mindig is volt gazdasági hivatása, és sürgette, hogy a szervezet „gazdasági fegyverét” foglalják mielőbb egy új gazdasági-biztonsági koncepcióba.

Az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: „tartjuk a nemzetközi kötelezettségeinket, hiszen amit közösen döntöttünk el, mint adott esetben a szankciókat, azt csak közösen szabad megszüntetni is”.

„Nem szabad azt gondolni, hogy a szankciók önmagukban megoldják a kérdést” - tette hozzá.

Rámutatott arra, hogy Magyarország érdeke a kreatív diplomácia, Ukrajna elkötelezett támogatása és a szabadkereskedelmi megállapodás az ukránokkal, amely hosszú távon elvezet az ország integrálásához a transzatlanti térségbe.

Edward Lucas vitavezető, a CEPA főmunkatársa felkérte Németh Zsoltot, hogy reagáljon a Nuland által Magyarországgal szemben „nem túlságosan burkoltan” megfogalmazott bírálatokra. Németh Zsolt válaszul kijelentette: hasznos lenne, ha az Egyesült Államok két év után nagykövetet küldene Budapestre, mert így pontosabb információkhoz juthatna a magyar politikáról.

Az Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői kijelentéseivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarországra értékválasztásával kapcsolatban inkább a kereszténydemokrácia, mintsem a liberális demokrácia kifejezés a találó, és a miniszterelnök az illiberális demokráciákat úgy említette, mint amelyek sikeréből szintén érdemes tanulni.

Németh Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Oroszország elleni szankciók alternatívája a diplomácia lehet. Különösen fontosnak nevezte a minszki megállapodás végrehajtását, ami magában hordozza a szankciók átalakításának, vagy enyhítésének a lehetőségét is, és ami különösen a gazdasági szankciók esetében egybevág Magyarország érdekeivel is.